Mattias Schyberg
Administratör
Varje år så vallfärdar den svenska vinnörden till SB för att knipa ett gäng flaskor av Alain Graillot Crozes-Hermitage. Har aldrig fattat den stora hypen, men tycker samtidigt att det brukar vara ett gott vin de gånger jag fått chansen att dricka det. Nåväl, igår så inhandlades en flaska för omedelbar förtäring under kvällen. Som referens valdes 2012 André Perret Saint-Joseph (90020), ett vin som jag aldrig provat innan men som tydligen importeras av @Robert Rask vinhandel .
2012 Alain Graillot Crozes-Hermitage
Ganska typisk i sin stil, men tillräckligt otypiskt för att kollra bort frugan som fick det blint. Medelfyllig och stram kropp med kryddigt och animaliskt uttryck. Svarta vinbär, björnbär, stall (brett?), chark och tjära dominerar i näsan. Pepprighet finns, men mer i bakgrunden där inslaget hamnar sida vid sida med läder, kryddnejlika och ett uns kaffe. I munnen är det stramt med syrlig och bärig frukt och en hel del tannin i avslutet.
Ett riktigt gott vin helt i min stil, men långtifrån märkvärdigt i sin priskategori. Det finns mängder med alternativ från denna region (och andra) som är minst lika bra för liknande pris. Guigal är ett exempel. Jag njuter dock oavsett och delar ut en rimligt hög poäng. 88p
2012 André Perret Saint-Joseph
Oj, detta vin har ett helt annat uttryck än Graillot! Mycket pepprigare, nästan nysframkallande, men också avsevärt slankare och mer intensivt. Kryddigheten är också ljusare och mer komplex med kardemumma, bergamott, vitpeppar och kådiga drag. Frukten är röd med drag av vildhallon, körsbärskärna och omogna björnbär med lite gräsiga övertoner. Lite rått kött kan jag ana också men även sötlakrits och mineral (våt sten). Fjäderlätt munkänsla med kartig frukt i munnen. Hög syra med en tanninstruktur som drar åt överextraherat te.
Känns som ett vin som borde tjäna på att lagras för att runda av den kartiga frukten. På personligt plan så gillar jag denna stil mindre, men det finns mycket intressanta kvaliteter ändå. Minst lika bra som Graillot ur ett objektivt perspektiv, men aningen för slankt och kartigt för att jag skall gå igång. 87p
2012 Alain Graillot Crozes-Hermitage
Ganska typisk i sin stil, men tillräckligt otypiskt för att kollra bort frugan som fick det blint. Medelfyllig och stram kropp med kryddigt och animaliskt uttryck. Svarta vinbär, björnbär, stall (brett?), chark och tjära dominerar i näsan. Pepprighet finns, men mer i bakgrunden där inslaget hamnar sida vid sida med läder, kryddnejlika och ett uns kaffe. I munnen är det stramt med syrlig och bärig frukt och en hel del tannin i avslutet.
Ett riktigt gott vin helt i min stil, men långtifrån märkvärdigt i sin priskategori. Det finns mängder med alternativ från denna region (och andra) som är minst lika bra för liknande pris. Guigal är ett exempel. Jag njuter dock oavsett och delar ut en rimligt hög poäng. 88p
2012 André Perret Saint-Joseph
Oj, detta vin har ett helt annat uttryck än Graillot! Mycket pepprigare, nästan nysframkallande, men också avsevärt slankare och mer intensivt. Kryddigheten är också ljusare och mer komplex med kardemumma, bergamott, vitpeppar och kådiga drag. Frukten är röd med drag av vildhallon, körsbärskärna och omogna björnbär med lite gräsiga övertoner. Lite rått kött kan jag ana också men även sötlakrits och mineral (våt sten). Fjäderlätt munkänsla med kartig frukt i munnen. Hög syra med en tanninstruktur som drar åt överextraherat te.
Känns som ett vin som borde tjäna på att lagras för att runda av den kartiga frukten. På personligt plan så gillar jag denna stil mindre, men det finns mycket intressanta kvaliteter ändå. Minst lika bra som Graillot ur ett objektivt perspektiv, men aningen för slankt och kartigt för att jag skall gå igång. 87p
Last edited: