Cavisten Vinhandel
Leverantör
Så då var det dags för lite Aprilnyheter från oss på Cavisten Vinhandel.
Vi har nöjet att presentera Champagne H.Billiot med två viner nu i April och i Maj kommer det ytterligare två.
H.Billiot är ett litet familjeföretag med ca 5ha högklassig mark i Ambonnay.
Företaget drivs idag av Laetitia Billiot och hennes man Philippe.
Laetitias farfar var Henri Billiot och det var han som 1960 skapade varumärket.
Familjen hade dessförinnan varit vinodlare i Champagne ytterligare två generationer tillbaka.
Hos Billiot så är det en sak som slår en när man provar vinerna och det är mognaden från druvorna och smak- och doftrikedomen i dem.
Philippe Billiot förklarar att Pinot Noir hos dem ofta mognar mycket bra och detta märks tydligt i stilen på vinerna.
Man chaptaliserar i stort sett aldrig musten av just den anledningen.
Druvsammansättningen i deras marker är ungefär 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay.
Stilen på vinerna är av det rikare och fylligare slaget med tydliga kryddiga toner från Pinot Noir.
Man filtrerar eller kylstabilserar aldrig sina viner och ingen malolaktisk jäsning sker för att bevara maximalt med friskhet i vinerna.
Inget pressvin används heller i de viner vi har tagit hem.
Billiot är också en föregångare när det gäller information om vinerna på etiketten och man har därför en baksidesetikett med degorgeringsdatum.
För vår räkning har vi även fått till att dom trycker infomation om druvsammansättning och basår på alla vinerna (dock ej för Cuvée Laetitia eftersom detta är en solera).
Det vi släpper på beställningssortimentet nu i April är Billiots två préstigecuvéer:
1) Cuvée Julie: Pris: 429:-/fl.
http://www.systembolaget.se/77890
Detta är egentligen en årgångschampagne men man har valt att inte marknadsföra den som sådan pga av att det finns en Cuvée Millésime i sortimentet.
Chardonnay-delen av det här vinet har legat totalt 10 mån på ekfat vilket ger det en vit bourgogne-känsla.
Efter buteljering i september 2007 så har vinet legat på jästen i Billiots mycket svala källare fram till degorgeringen i november 2012.
Denna tappning är gjord på basvin från 2006. Druvsammansättningen är 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay och dosagen är 8g/l.
1) Cuvée Laetitia: Pris: 485:-/fl.
http://www.systembolaget.se/77891
Detta är Billiots lite hemlighetsfulla solera-champagne som man inte vill berätta så mycket om.
Vi vet dock att soleran startades 1983 och att druvsammansättningen domineras ngt av chardonnay.
Inga av vinerna jäses eller lagras på fat utan solerna är uppbyggd i ett system av emaljerade tankar.
Vi har i alla fall fått reda på så mycket att det yngsta vinet i den här tappningen är från 2007.
Det tappades på flaska våren 2008 och har alltså tillbringat knappt fem år på jästen före degorgering. Dosagen är även här 8g/l.
Billot har fått en hel del bra omdömen bland vinkritikerna världen över:
Peter Liem (champagneguide.net) skriver bl.a:
"I am a huge fan of the Henri Billiot estate in Ambonnay, and I find all of their wines to be well worth buying, from the richly expressive Brut Réserve to the vivid and complex Cuvée Laetitia."
Antonio Galloni (förut hos The Wine Advocate) har skrivit så här:
" Henri Billiot is a small grower based in Ambonnay, a village famous for its Pinot Noir. None of the Billiot wines undergo malolactic fermentation, but that is one of the few details this secretive producer will divulge. No matter, these are some of the finest Champagnes being made today, and I highly encourage readers to check them out. This is a superb set of wines from top to bottom."
I maj kommer även Billiots Cuvée Réserve och Millésime -05 men jag återkommer med mer infomation om dessa senare.
Vårlika hälsningar och låt er väl smaka.
Cavisten Vinhandel
Henrik Magnusson
Vi har nöjet att presentera Champagne H.Billiot med två viner nu i April och i Maj kommer det ytterligare två.
H.Billiot är ett litet familjeföretag med ca 5ha högklassig mark i Ambonnay.
Företaget drivs idag av Laetitia Billiot och hennes man Philippe.
Laetitias farfar var Henri Billiot och det var han som 1960 skapade varumärket.
Familjen hade dessförinnan varit vinodlare i Champagne ytterligare två generationer tillbaka.
Hos Billiot så är det en sak som slår en när man provar vinerna och det är mognaden från druvorna och smak- och doftrikedomen i dem.
Philippe Billiot förklarar att Pinot Noir hos dem ofta mognar mycket bra och detta märks tydligt i stilen på vinerna.
Man chaptaliserar i stort sett aldrig musten av just den anledningen.
Druvsammansättningen i deras marker är ungefär 75% Pinot Noir och 25% Chardonnay.
Stilen på vinerna är av det rikare och fylligare slaget med tydliga kryddiga toner från Pinot Noir.
Man filtrerar eller kylstabilserar aldrig sina viner och ingen malolaktisk jäsning sker för att bevara maximalt med friskhet i vinerna.
Inget pressvin används heller i de viner vi har tagit hem.
Billiot är också en föregångare när det gäller information om vinerna på etiketten och man har därför en baksidesetikett med degorgeringsdatum.
För vår räkning har vi även fått till att dom trycker infomation om druvsammansättning och basår på alla vinerna (dock ej för Cuvée Laetitia eftersom detta är en solera).
Det vi släpper på beställningssortimentet nu i April är Billiots två préstigecuvéer:
1) Cuvée Julie: Pris: 429:-/fl.
http://www.systembolaget.se/77890
Detta är egentligen en årgångschampagne men man har valt att inte marknadsföra den som sådan pga av att det finns en Cuvée Millésime i sortimentet.
Chardonnay-delen av det här vinet har legat totalt 10 mån på ekfat vilket ger det en vit bourgogne-känsla.
Efter buteljering i september 2007 så har vinet legat på jästen i Billiots mycket svala källare fram till degorgeringen i november 2012.
Denna tappning är gjord på basvin från 2006. Druvsammansättningen är 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay och dosagen är 8g/l.
1) Cuvée Laetitia: Pris: 485:-/fl.
http://www.systembolaget.se/77891
Detta är Billiots lite hemlighetsfulla solera-champagne som man inte vill berätta så mycket om.
Vi vet dock att soleran startades 1983 och att druvsammansättningen domineras ngt av chardonnay.
Inga av vinerna jäses eller lagras på fat utan solerna är uppbyggd i ett system av emaljerade tankar.
Vi har i alla fall fått reda på så mycket att det yngsta vinet i den här tappningen är från 2007.
Det tappades på flaska våren 2008 och har alltså tillbringat knappt fem år på jästen före degorgering. Dosagen är även här 8g/l.
Billot har fått en hel del bra omdömen bland vinkritikerna världen över:
Peter Liem (champagneguide.net) skriver bl.a:
"I am a huge fan of the Henri Billiot estate in Ambonnay, and I find all of their wines to be well worth buying, from the richly expressive Brut Réserve to the vivid and complex Cuvée Laetitia."
Antonio Galloni (förut hos The Wine Advocate) har skrivit så här:
" Henri Billiot is a small grower based in Ambonnay, a village famous for its Pinot Noir. None of the Billiot wines undergo malolactic fermentation, but that is one of the few details this secretive producer will divulge. No matter, these are some of the finest Champagnes being made today, and I highly encourage readers to check them out. This is a superb set of wines from top to bottom."
I maj kommer även Billiots Cuvée Réserve och Millésime -05 men jag återkommer med mer infomation om dessa senare.
Vårlika hälsningar och låt er väl smaka.
Cavisten Vinhandel
Henrik Magnusson