Mattias Schyberg
Administratör
Att bedöma ett vin på objektiva grunder är svårt, däremot är det ganska lätt att uttala sig om hur man upplever det rent subjektivt. Det är ju i stort sett bara att tala om hur gott det är så är man i hamn, dessutom finns det ingen som kan ifrågasätta relevansen utan att tappa ansiktet.
Nu är det dock inte riktigt så enkelt att det är antingen eller. Oavsett hur objektiva vi försöker vara så är våra sinnliga upplevelser strikt subjektiva, en bedömning är med andra ord alltid subjektiv i slutändan oavsett hur gärna vi vill tro att vi är objektiva. Det som vi i bästa fall kan åstadkomma är en objektivt förankrad subjektiv åsikt, vilket kräver referensramar och relativt djuplodande erfarenheter kring vin. Som relativt nyfödd vinnörd (som i mitt fall) så är det med andra ord svårt, på gränsen till hopplöst att bedöma vin trovärdigt på ett objektivt vis, då referensramarna är aningen outvecklade.
För att bedöma ett vins objektiva kvaliteter så används ofta en modell kallad "BLIK" (BLIC på engelska), vilket är en förkortning av kvalitetsparametrarna: Balans, längd, intensitet och komplexitet, vilka alla bör utmärka sig i ett vin av toppklass. Nu är det dock långtifrån enkelt ändå, innebörden i orden kan ju tolkas oerhört olika mellan olika individer, vad som är komplext för den ena kan ju vara banalt för den andra och så vidare.
För att få lite diskussion kring de olika orden så tänkte jag därför försöka bena ut vad just jag har för tolkning på dessa ord. Ni kanske inte håller med, eller har andra tankar? Ni är i så fall mycket välkomna att dela dessa tankar med oss andra.
Balans
Alla delar i ett vin skall samverka i mer eller mindre symbios utan att enskilda delar tar över på ett negativt vis. Vinet skall upplevas homogent och välstrukturerat för att prestera tillfredsställande i denna kategori.
Låter nog lättare än vad det är, våra smaklökar är olika känsliga, dessutom kan känsligheten variera under ett och samma dygn beroende på klockslag, vad som ätits strax innan, sinnesstämning och säkert en handfull ytterligare anledningar. Balans är mest troligt den mest subjektiva kvalitetsmarkören i BLIK:en och den där det är svårast att nå konsensus mellan olika vindrickare. Även unga viner kan vara svåra att bedöma, då balansen i många fall inte är i fas under tidiga år.
Längd
Smakupplevelsens totala förlopp från attack till finish.
Svårt begrepp som jag försöker använda så mycket som möjligt vid analys, men där jag ofta känner att jag famlar en aning i mörker. Ofta blir det hur ihållande eftersmaken upplevs som fäller avgörande för mig. Ett vin med kort längd dör ut direkt efter det jag svalt eller spottat. Blandas lätt ihop (av mig) med begreppet "intensistet" (se nedan).
Intensitet
Smakens (och aromens) totala intensitet och koncentration. Arom- och smakstyrka som inte kan kopplas till vinets "kropp", dvs både ett lätt och fylligt vin kan ha lika hög intensitet.
Svårigheten med att bedöma intensitet är att inte låta sig luras av vinets fyllighet, vilket mer handlar om vinets storlek och kropp, snarare än om hur starkt det som finns upplevs. Detta begrepp tycker jag berör längden i relativt hög utsträckning. Oavsett vad, ett vin kan ha även ha för hög intensitet om balansen tar skada (extrem syra utan frukt till exempel...).
Komplexitet
Vinets totala nyansrikedom, vilket främst berörs av diverse aromer, men till viss del även av grundssmak.
För mig den absolut enklaste parametern för att bedöma kvalitet. Ett vin av riktigt god kvalitet utmärker sig ofta här, men vissa stilar kan såklart vara mer eller mindre komplexa i sig. Ett vin som är komplext kan dock smaka illa rent subjektivt, men det är en annan fråga.
Summering
Vad tycker ni kring detta ämne, är det ens något ni bryr er om? Viktigast är ju som alltid den rent subjektiva frågeställningen - är det GOTT. Är det på det viset så bör ju vinet även ha vissa kvaliteter, men när vi pratar med varann och beskriver viner så är det såklart väldigt värdefullt om man kan motivera varför ett vin upplevs på det ena eller andra sättet. I detta läge kan ju modeller som exempelvis "BLIK" fungera oerhört väl.
Vill också tillägga att tolkningarna kring orden kommer direkt från huvudet utan att kolla upp allmänna och vedertagna tolkningar, detta just för att ge en ärlig bild kring hur jag faktiskt ser på begreppen utan att påverkas i mina beskrivningar.
Nu är det dock inte riktigt så enkelt att det är antingen eller. Oavsett hur objektiva vi försöker vara så är våra sinnliga upplevelser strikt subjektiva, en bedömning är med andra ord alltid subjektiv i slutändan oavsett hur gärna vi vill tro att vi är objektiva. Det som vi i bästa fall kan åstadkomma är en objektivt förankrad subjektiv åsikt, vilket kräver referensramar och relativt djuplodande erfarenheter kring vin. Som relativt nyfödd vinnörd (som i mitt fall) så är det med andra ord svårt, på gränsen till hopplöst att bedöma vin trovärdigt på ett objektivt vis, då referensramarna är aningen outvecklade.
För att bedöma ett vins objektiva kvaliteter så används ofta en modell kallad "BLIK" (BLIC på engelska), vilket är en förkortning av kvalitetsparametrarna: Balans, längd, intensitet och komplexitet, vilka alla bör utmärka sig i ett vin av toppklass. Nu är det dock långtifrån enkelt ändå, innebörden i orden kan ju tolkas oerhört olika mellan olika individer, vad som är komplext för den ena kan ju vara banalt för den andra och så vidare.
För att få lite diskussion kring de olika orden så tänkte jag därför försöka bena ut vad just jag har för tolkning på dessa ord. Ni kanske inte håller med, eller har andra tankar? Ni är i så fall mycket välkomna att dela dessa tankar med oss andra.
Balans
Alla delar i ett vin skall samverka i mer eller mindre symbios utan att enskilda delar tar över på ett negativt vis. Vinet skall upplevas homogent och välstrukturerat för att prestera tillfredsställande i denna kategori.
Låter nog lättare än vad det är, våra smaklökar är olika känsliga, dessutom kan känsligheten variera under ett och samma dygn beroende på klockslag, vad som ätits strax innan, sinnesstämning och säkert en handfull ytterligare anledningar. Balans är mest troligt den mest subjektiva kvalitetsmarkören i BLIK:en och den där det är svårast att nå konsensus mellan olika vindrickare. Även unga viner kan vara svåra att bedöma, då balansen i många fall inte är i fas under tidiga år.
Längd
Smakupplevelsens totala förlopp från attack till finish.
Svårt begrepp som jag försöker använda så mycket som möjligt vid analys, men där jag ofta känner att jag famlar en aning i mörker. Ofta blir det hur ihållande eftersmaken upplevs som fäller avgörande för mig. Ett vin med kort längd dör ut direkt efter det jag svalt eller spottat. Blandas lätt ihop (av mig) med begreppet "intensistet" (se nedan).
Intensitet
Smakens (och aromens) totala intensitet och koncentration. Arom- och smakstyrka som inte kan kopplas till vinets "kropp", dvs både ett lätt och fylligt vin kan ha lika hög intensitet.
Svårigheten med att bedöma intensitet är att inte låta sig luras av vinets fyllighet, vilket mer handlar om vinets storlek och kropp, snarare än om hur starkt det som finns upplevs. Detta begrepp tycker jag berör längden i relativt hög utsträckning. Oavsett vad, ett vin kan ha även ha för hög intensitet om balansen tar skada (extrem syra utan frukt till exempel...).
Komplexitet
Vinets totala nyansrikedom, vilket främst berörs av diverse aromer, men till viss del även av grundssmak.
För mig den absolut enklaste parametern för att bedöma kvalitet. Ett vin av riktigt god kvalitet utmärker sig ofta här, men vissa stilar kan såklart vara mer eller mindre komplexa i sig. Ett vin som är komplext kan dock smaka illa rent subjektivt, men det är en annan fråga.
Summering
Vad tycker ni kring detta ämne, är det ens något ni bryr er om? Viktigast är ju som alltid den rent subjektiva frågeställningen - är det GOTT. Är det på det viset så bör ju vinet även ha vissa kvaliteter, men när vi pratar med varann och beskriver viner så är det såklart väldigt värdefullt om man kan motivera varför ett vin upplevs på det ena eller andra sättet. I detta läge kan ju modeller som exempelvis "BLIK" fungera oerhört väl.
Vill också tillägga att tolkningarna kring orden kommer direkt från huvudet utan att kolla upp allmänna och vedertagna tolkningar, detta just för att ge en ärlig bild kring hur jag faktiskt ser på begreppen utan att påverkas i mina beskrivningar.