Tjuvstartade sommaren med ett besök till Törnströms dagen innan Sörplarns roséprovning. Hade först bokat 28+ men en gråtfärdig Ulf ringde upp och sa att de har tillfälligt stängt för ombyggnad över sommaren, så det blev Törnströms som vi lyckades boka årets varmaste dag med +30 vilket innebar att det var 27 grader i restaurangen hela kvällen. Så gå inte hit varma dagar då det inte går att öppna fönstren, inte ens ytterdörren var uppställd trots en av Göteborgs lugnaste gator!
Kom dit lite innan och ögnade igenom vinlistan utomhus, fanns verkligen gott och blandat, ocker och prisvärt. Frågade sällskapet om jag fick välja flaskor för samma pris som vinpaketet vilket jag fick. Då jag föreslog två riktigt bra viner blev valet enkelt, först Winston 2000 - @Mattias S husskumpa för lika många riksdaler. Får anses vara ett fynd på stjärnkrog (sneglade även på Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2007 om vi valt tre flaskor). Perfekt mogen med mycket nöt och honung, lång eftersmak och perfekt balans för min palett. Satt och sniffade länge och väl, för mig den bästa skumpan så här långt detta millenium.
I vanlig ordning var det max som gällde vilket innebär 8-rätters inklusive ost.
Först upp lite macarons på ost och en grym skinka.
Därefter en vad jag tror var en tatar på rådjur och någon kolsort. Lovande början.
Första ”riktiga” rätten var vit sparris, havskräfta och kummel tillsammans med en ostronemulsion. Rena smaker som är konceptet här och en häftig kombo med havet i form av havskräfta och emulsionen. En av kvällens bästa rätter även om Backlunds sparris på 88-rovningen var än ett strå vassare.
Champagnen satt som en smäck här och enda fram till köttet då vi bytte vin...
Nästa upp var en ansjovis med gubbröra, dill, vårlök, prästost och både riven och friterad potatis. Helt magisk rätt med kul upplägg i en konservburk. Gubbröran gifte sig med ansjovisen och trevligt med olika textur på potatisen. Tillsammans med Winston så blir det inte så mycket bättre.
Tredje rätten på menyn var en kalvbräss med morot och dill igen. Ytterligare en härlig rätt som gjorde att det började bli tomt i flaskan.
Första fiskrätten var en röding med blåmusslor, musselskum, nässlor och lite vitlök. Fet fisk är gott och den var bra tillagad och tillsammans med blåmusslorna gifte sig alla smaker och skumpan var nu definitivt slut.
Därefter en liten refresher av något bortglömt...
Som rödvin valde jag en Dominus Napanook 2011. Klassisk napacab med mycket vinbär och uns uns som jag gillar, dessvärre var vinet kokt i den varma lokalen men servisen lyckades kyla ner det. Hade jag vetat vad maten skulle bli hade jag aldrig valt detta men jag gillar inte att kolla på menyn innan eller låta någon annan välja.
Som förta kötträtt var en kyckling med grym blomkål, svamp och dragonsås. Härligt elegant fågel återigen med rena fina smaker.
Sista huvudrätten var en gris med tomat, grön sparris och en grillkrydda med korianderbas. Rätt tråkig och kvällens sämsta rätt enligt samtliga till bords.
Hade varit bättre matchning med en till Winston och bättre i värmen dessutom. Eftersom jag inte kollat på menyn innan så missade jag att det var en ostservering. Vet jag om det väljer jag alltid att ta osten sist. Fördelen var dock att vinet matchade flera av ostarna och kom till sin rätt här till skillnad från kötträtterna.
Minidessert i form av pinnglass, tror det var saffranbaserat.
Desserten som bara var en…bestod av någon raberbermousse/glass tror jag det var med hallon. Till det tog vi en trevlig Moscato di Asti som matchade bra och som troligen ingick i vinpaketet.
Följt av lite petit four med avec. Här föll valet på en forumkonjak som jag kände mig tvungen att prova, Delamain XO med vit etikett. Helt fantastisk även om man inte vill beställa många centiliter med tanke på priset.
Sammanfattningsvis en bra restaurang om man gillar stilen, dvs rena smaker på närodlat. Bättre än Koka enligt mig men får en tuff match med Bekk för att vara bäst i stan i sin klass.
Kom dit lite innan och ögnade igenom vinlistan utomhus, fanns verkligen gott och blandat, ocker och prisvärt. Frågade sällskapet om jag fick välja flaskor för samma pris som vinpaketet vilket jag fick. Då jag föreslog två riktigt bra viner blev valet enkelt, först Winston 2000 - @Mattias S husskumpa för lika många riksdaler. Får anses vara ett fynd på stjärnkrog (sneglade även på Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2007 om vi valt tre flaskor). Perfekt mogen med mycket nöt och honung, lång eftersmak och perfekt balans för min palett. Satt och sniffade länge och väl, för mig den bästa skumpan så här långt detta millenium.
I vanlig ordning var det max som gällde vilket innebär 8-rätters inklusive ost.
Först upp lite macarons på ost och en grym skinka.
Därefter en vad jag tror var en tatar på rådjur och någon kolsort. Lovande början.
Första ”riktiga” rätten var vit sparris, havskräfta och kummel tillsammans med en ostronemulsion. Rena smaker som är konceptet här och en häftig kombo med havet i form av havskräfta och emulsionen. En av kvällens bästa rätter även om Backlunds sparris på 88-rovningen var än ett strå vassare.
Champagnen satt som en smäck här och enda fram till köttet då vi bytte vin...
Nästa upp var en ansjovis med gubbröra, dill, vårlök, prästost och både riven och friterad potatis. Helt magisk rätt med kul upplägg i en konservburk. Gubbröran gifte sig med ansjovisen och trevligt med olika textur på potatisen. Tillsammans med Winston så blir det inte så mycket bättre.
Tredje rätten på menyn var en kalvbräss med morot och dill igen. Ytterligare en härlig rätt som gjorde att det började bli tomt i flaskan.
Första fiskrätten var en röding med blåmusslor, musselskum, nässlor och lite vitlök. Fet fisk är gott och den var bra tillagad och tillsammans med blåmusslorna gifte sig alla smaker och skumpan var nu definitivt slut.
Därefter en liten refresher av något bortglömt...
Som rödvin valde jag en Dominus Napanook 2011. Klassisk napacab med mycket vinbär och uns uns som jag gillar, dessvärre var vinet kokt i den varma lokalen men servisen lyckades kyla ner det. Hade jag vetat vad maten skulle bli hade jag aldrig valt detta men jag gillar inte att kolla på menyn innan eller låta någon annan välja.
Som förta kötträtt var en kyckling med grym blomkål, svamp och dragonsås. Härligt elegant fågel återigen med rena fina smaker.
Sista huvudrätten var en gris med tomat, grön sparris och en grillkrydda med korianderbas. Rätt tråkig och kvällens sämsta rätt enligt samtliga till bords.
Hade varit bättre matchning med en till Winston och bättre i värmen dessutom. Eftersom jag inte kollat på menyn innan så missade jag att det var en ostservering. Vet jag om det väljer jag alltid att ta osten sist. Fördelen var dock att vinet matchade flera av ostarna och kom till sin rätt här till skillnad från kötträtterna.
Minidessert i form av pinnglass, tror det var saffranbaserat.
Desserten som bara var en…bestod av någon raberbermousse/glass tror jag det var med hallon. Till det tog vi en trevlig Moscato di Asti som matchade bra och som troligen ingick i vinpaketet.
Följt av lite petit four med avec. Här föll valet på en forumkonjak som jag kände mig tvungen att prova, Delamain XO med vit etikett. Helt fantastisk även om man inte vill beställa många centiliter med tanke på priset.
Sammanfattningsvis en bra restaurang om man gillar stilen, dvs rena smaker på närodlat. Bättre än Koka enligt mig men får en tuff match med Bekk för att vara bäst i stan i sin klass.