Stockholmarna provar Vilmart och lundaborna kör Cristal men för att återställa ordningen så blev det lite mat och champagne i Göteborg också. Efter några års väntan var det äntligen dags för en provning av ett av de minst nämnda eller åtminstone provade toppåren i Champagne, nämligen 1995. Maten stod Måns Backlund för och den här gången visade han sig från sin bästa sida med mycket smaker och roliga kombinationer.
Tidigare har vi haft liknande horisontalprovningar med kock från 1988 och 1996.
Henriot Jero
Rostad och brödig stil, äpplen. Klassisk champagne. Medel syra och förvånansvärt ung med tanke på att det behövdes korköppnare efter att korken gick sönder. Jero är ett roligt format men lite otacksamt om man gillar mognadstoner.
Upptstart med lite kanapéer. Pilgrimstartar och hummer.
Henriot Enchantaleur
Storebror är betydligt mer utvecklad med honung, knäck och skön nötighet. Smaken är lite bränd karamell och farinsocker. Ruskigt god och en av kvällens vinare och vinnare. Intressant med tanke på att jag drack upp min sista flaska för många år sedan eftersom jag inte trodde de hade någon framtid...
Ostron med smör och rågbröd.
Comtes
Svavel och lite diskret blommighet. Efter ett tag kommer rostat kaffe som märkligt nog kom och gick... Ett av kvällens yngsta viner. Klarar många år till men Comtes övertygar sällan min palett.
Rätten var däremot en av kvällens höjdare! Löjrom (kan aldrig bli fel), potatis, gräddfil och gräslök.
Salon
Honung, mandel, äpplen, nougat och lite smörkola på slutet. Elegant men komplex doft och en av kvällens bästa viner på näsan. Smakar intensiv citrus med citron och hög syra. Känns i munnen att det här är Salon. Slår fortfarande 96 med hästlängder. Hade det ändå svårt i sällskapet men lyckades skrapa ihop en tröstpoäng.
Krabba och avokado.
Belle Epoque
Först en liten källarton som försvinner med luft. Svagt blommigt och känns nästan fatad på doften som är på rejält mogen och lite trött. Inte mycket bubblor kvar och kanske en svag flaska. Smaken är det inget fel på i alla fall om man gillar moget, balans, intensitet och bra tyngd.
Havskräfta, picklad gurka, pepparrot.
Cristal
Misstänkt oxiderad färg och troligen ljusskadad men inga sådana toner alls i glaset som tur är. Sultanrussin, brynt smör choklad och lite te på avslutet. Riktigt lång smak och ett av kvällens mest komplexa viner. Mogen Cristal levererar igen!
Smörpocherad piggvar, ostron och pressad potatis för att suga upp såsen. Bra fisk och smör är underskattat.
Charles Heidsieck Blanc de Millenaires
Har bara skrivit rostat. Ytterligare ett vin som upplevdes väldigt ungt med bra syra. Kom helt bort i sällskapet vilket förvånade en del med tanke på hur bra den presterat allena.
Grillad marulk, bläckfisk, dragon och purjolök. Sjukt smakrik sås så hade funkat med riktigt rödtjut.
Philipponnat Clos de Goisses
Ost, äpplen, fat och lite parfymerad stil. Mycket smak som sitter i. Gör skäl för epitetet matig champagne. Ostdoften störde mig något eftersom det inte är något jag uppskattar. Speciell champagne men inte för alla sinnen. Funkade bra till maten.
Vildandsbröst, dadelpuré, svartkål och skysås.
Bollinger GA
Första som slår en är en blomsteräng följt av lite godis och tuttifrutti. Klart ekad stil men underbart. Lång smak och fantastisk balans med avslut av mogna röda äpplen. Kvällens vin för mig och ytterligare ett bevis på Bollingers storhet. Drack 96an för några veckor sedan och den höll lika hög klass.
För att tillfredsställa @StefanAkiko sätter jag 100 pinnar.
Löktarte med anklever. Varför är anklever så gott för. Kvällens hedonistiska pik!
Krug
Liknande stil som Bollyn men med lite mer buljong och framförallt ingefära som extra krydda. Krugparfym helt enkelt och efter att ha luktat tänkte jag att det här slår till och med Bollyn. I munnen är det hög syra som förväntat som bidrar till lite sämre balans. Sjukt god redan nu men håller Bollyn högre i dagsläget. Krug går nog om i framtiden.
Gammal (t.o.m. torr på vissa hörn...) comté med brynt smör och riven ost. Ingen höjdare men vem bryr sig när senaste vinparet är Bollinger och Krug.
Till de två efterrätterna körde vi två halvblinda flighter med ett bonusvin som var helblint för de flesta men inte för undertecknad. Ledtråd gavs efter ett tag att det var en odlare. Anteckningarna började avta här...
Dom Pérignon Oenotèque
Har bara skrivit ung och syra. Klart torrast. Efter att @vintomas berättat att Önetäck har lägre dosage borde jag gissat rätt men min initiala gissning var att det korkade vinet var Önetäcken.
Dom Pérignon
Kork!
Moët
Klart sötast och krutigast och hade även en liten beska i avslutet. Ska sägas att det inte är väsenstor skillnad mellan vinerna och att inte alla gissade rätt. Återigen bekräftas det att vill man ha bang for the buck så köp vanlig vintage!
Bär, grädde och lite fänkål som bakgrundskrydda vilket gjorde efterrätten till riktigt magisk.
Grande Dame Rosé
Alla gissade rätt men vi hade inte svarta glas... Står bara äpplen. Rätt blek i sammanhanget.
Grande Dame
Kraft, fat och äpplen. Balanserad och mycket smak. Rätt lik rosén så var rätt övertygad om att de här var GD:n. Är inte övertygad om GD än dock.
Veuve Cliquot
Lite oxiderad stil vilket ledde mig och många andra till att tro att de här var svarta fåret som drog åt odlarhållet. Noterar dock att jag skrivit krut och rostat med vilket talar emot men kanske noterat det efter avtäckning.
Beaudouin-Latrompette (RC)
Vanilj. Lite sötare men mer smak än vinet innan. Gissade Vintage. Klart fräschast vilket kan förklaras av att flaskan kommer direkt från producentens källare i år. Gjorde inte alls bort sig i sammanhanget och fick en delad tröstpoäng.
Tarte tatin på päron.
Tappade tyvärr bort lappen med omröstningen men har fått topp 3 bekräftat och totalpoängen är från minnet. Vet även att jag hade samma topp 5 som @Thirsty. Är det någon som vill korrigera är det fritt fram.
Min egen ranking:
Bonusflaskor:
Inga noter men Suduiraut 1967 klart bäst! Har aldrig druckit en så här mogen sauternes. Upplevde den mer som halvtorr än helsöt. Gott men föredrar nog de lite yngre. Försökte mig på att gissa på Vilmarten och fick det till Heidsieck och Krug 90... Apropå reduktiva toner i Vilmart men jag litar inte på mitt eget omdöme vid den här tidpunkten på kvällen och det tycker jag inte någon annan heller bör göra.
Tidigare har vi haft liknande horisontalprovningar med kock från 1988 och 1996.
Henriot Jero
Rostad och brödig stil, äpplen. Klassisk champagne. Medel syra och förvånansvärt ung med tanke på att det behövdes korköppnare efter att korken gick sönder. Jero är ett roligt format men lite otacksamt om man gillar mognadstoner.
Upptstart med lite kanapéer. Pilgrimstartar och hummer.
Henriot Enchantaleur
Storebror är betydligt mer utvecklad med honung, knäck och skön nötighet. Smaken är lite bränd karamell och farinsocker. Ruskigt god och en av kvällens vinare och vinnare. Intressant med tanke på att jag drack upp min sista flaska för många år sedan eftersom jag inte trodde de hade någon framtid...
Ostron med smör och rågbröd.
Comtes
Svavel och lite diskret blommighet. Efter ett tag kommer rostat kaffe som märkligt nog kom och gick... Ett av kvällens yngsta viner. Klarar många år till men Comtes övertygar sällan min palett.
Rätten var däremot en av kvällens höjdare! Löjrom (kan aldrig bli fel), potatis, gräddfil och gräslök.
Salon
Honung, mandel, äpplen, nougat och lite smörkola på slutet. Elegant men komplex doft och en av kvällens bästa viner på näsan. Smakar intensiv citrus med citron och hög syra. Känns i munnen att det här är Salon. Slår fortfarande 96 med hästlängder. Hade det ändå svårt i sällskapet men lyckades skrapa ihop en tröstpoäng.
Krabba och avokado.
Belle Epoque
Först en liten källarton som försvinner med luft. Svagt blommigt och känns nästan fatad på doften som är på rejält mogen och lite trött. Inte mycket bubblor kvar och kanske en svag flaska. Smaken är det inget fel på i alla fall om man gillar moget, balans, intensitet och bra tyngd.
Havskräfta, picklad gurka, pepparrot.
Cristal
Misstänkt oxiderad färg och troligen ljusskadad men inga sådana toner alls i glaset som tur är. Sultanrussin, brynt smör choklad och lite te på avslutet. Riktigt lång smak och ett av kvällens mest komplexa viner. Mogen Cristal levererar igen!
Smörpocherad piggvar, ostron och pressad potatis för att suga upp såsen. Bra fisk och smör är underskattat.
Charles Heidsieck Blanc de Millenaires
Har bara skrivit rostat. Ytterligare ett vin som upplevdes väldigt ungt med bra syra. Kom helt bort i sällskapet vilket förvånade en del med tanke på hur bra den presterat allena.
Grillad marulk, bläckfisk, dragon och purjolök. Sjukt smakrik sås så hade funkat med riktigt rödtjut.
Philipponnat Clos de Goisses
Ost, äpplen, fat och lite parfymerad stil. Mycket smak som sitter i. Gör skäl för epitetet matig champagne. Ostdoften störde mig något eftersom det inte är något jag uppskattar. Speciell champagne men inte för alla sinnen. Funkade bra till maten.
Vildandsbröst, dadelpuré, svartkål och skysås.
Bollinger GA
Första som slår en är en blomsteräng följt av lite godis och tuttifrutti. Klart ekad stil men underbart. Lång smak och fantastisk balans med avslut av mogna röda äpplen. Kvällens vin för mig och ytterligare ett bevis på Bollingers storhet. Drack 96an för några veckor sedan och den höll lika hög klass.
För att tillfredsställa @StefanAkiko sätter jag 100 pinnar.
Löktarte med anklever. Varför är anklever så gott för. Kvällens hedonistiska pik!
Krug
Liknande stil som Bollyn men med lite mer buljong och framförallt ingefära som extra krydda. Krugparfym helt enkelt och efter att ha luktat tänkte jag att det här slår till och med Bollyn. I munnen är det hög syra som förväntat som bidrar till lite sämre balans. Sjukt god redan nu men håller Bollyn högre i dagsläget. Krug går nog om i framtiden.
Gammal (t.o.m. torr på vissa hörn...) comté med brynt smör och riven ost. Ingen höjdare men vem bryr sig när senaste vinparet är Bollinger och Krug.
Till de två efterrätterna körde vi två halvblinda flighter med ett bonusvin som var helblint för de flesta men inte för undertecknad. Ledtråd gavs efter ett tag att det var en odlare. Anteckningarna började avta här...
Dom Pérignon Oenotèque
Har bara skrivit ung och syra. Klart torrast. Efter att @vintomas berättat att Önetäck har lägre dosage borde jag gissat rätt men min initiala gissning var att det korkade vinet var Önetäcken.
Dom Pérignon
Kork!
Moët
Klart sötast och krutigast och hade även en liten beska i avslutet. Ska sägas att det inte är väsenstor skillnad mellan vinerna och att inte alla gissade rätt. Återigen bekräftas det att vill man ha bang for the buck så köp vanlig vintage!
Bär, grädde och lite fänkål som bakgrundskrydda vilket gjorde efterrätten till riktigt magisk.
Grande Dame Rosé
Alla gissade rätt men vi hade inte svarta glas... Står bara äpplen. Rätt blek i sammanhanget.
Grande Dame
Kraft, fat och äpplen. Balanserad och mycket smak. Rätt lik rosén så var rätt övertygad om att de här var GD:n. Är inte övertygad om GD än dock.
Veuve Cliquot
Lite oxiderad stil vilket ledde mig och många andra till att tro att de här var svarta fåret som drog åt odlarhållet. Noterar dock att jag skrivit krut och rostat med vilket talar emot men kanske noterat det efter avtäckning.
Beaudouin-Latrompette (RC)
Vanilj. Lite sötare men mer smak än vinet innan. Gissade Vintage. Klart fräschast vilket kan förklaras av att flaskan kommer direkt från producentens källare i år. Gjorde inte alls bort sig i sammanhanget och fick en delad tröstpoäng.
Tarte tatin på päron.
Tappade tyvärr bort lappen med omröstningen men har fått topp 3 bekräftat och totalpoängen är från minnet. Vet även att jag hade samma topp 5 som @Thirsty. Är det någon som vill korrigera är det fritt fram.
Min egen ranking:
- GA
- Krug
- Cristal
- Henriot CdE
- Salon
- Dom Pérignon Önetäck
- Henriot
- Clos de Goisses
- Moët
- Belle Epoque
- Heidseick BdM
- Comtes
- Grande Dame Rosé
- Grande Dame
- Beaudouin-Latrompette
- Veuve Cliquot Vintage
- GA 22 p (6 förstaröster)
- Cristal 14 p
- Henriot CdE 13 p
- Krug 12 p
- ? 6 p
- ?
- Salon 1 p
- La Trompette ½ p
- ? ½ p
Bonusflaskor:
Inga noter men Suduiraut 1967 klart bäst! Har aldrig druckit en så här mogen sauternes. Upplevde den mer som halvtorr än helsöt. Gott men föredrar nog de lite yngre. Försökte mig på att gissa på Vilmarten och fick det till Heidsieck och Krug 90... Apropå reduktiva toner i Vilmart men jag litar inte på mitt eget omdöme vid den här tidpunkten på kvällen och det tycker jag inte någon annan heller bör göra.
Last edited: