Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

1995 Horistontal med Måns Backlund

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Stockholmarna provar Vilmart och lundaborna kör Cristal men för att återställa ordningen så blev det lite mat och champagne i Göteborg också. Efter några års väntan var det äntligen dags för en provning av ett av de minst nämnda eller åtminstone provade toppåren i Champagne, nämligen 1995. Maten stod Måns Backlund för och den här gången visade han sig från sin bästa sida med mycket smaker och roliga kombinationer.

Tidigare har vi haft liknande horisontalprovningar med kock från 1988 och 1996.

Namnlös.png



Henriot Jero
Rostad och brödig stil, äpplen. Klassisk champagne. Medel syra och förvånansvärt ung med tanke på att det behövdes korköppnare efter att korken gick sönder. Jero är ett roligt format men lite otacksamt om man gillar mognadstoner.

Upptstart med lite kanapéer. Pilgrimstartar och hummer.
20211127_154630.jpg 20211127_154634.jpg

Henriot Enchantaleur
Storebror är betydligt mer utvecklad med honung, knäck och skön nötighet. Smaken är lite bränd karamell och farinsocker. Ruskigt god och en av kvällens vinare och vinnare. Intressant med tanke på att jag drack upp min sista flaska för många år sedan eftersom jag inte trodde de hade någon framtid...

Ostron med smör och rågbröd.
20211127_161155.jpg

Comtes
Svavel och lite diskret blommighet. Efter ett tag kommer rostat kaffe som märkligt nog kom och gick... Ett av kvällens yngsta viner. Klarar många år till men Comtes övertygar sällan min palett.

Rätten var däremot en av kvällens höjdare! Löjrom (kan aldrig bli fel), potatis, gräddfil och gräslök.
20211127_163703.jpg

Salon

Honung, mandel, äpplen, nougat och lite smörkola på slutet. Elegant men komplex doft och en av kvällens bästa viner på näsan. Smakar intensiv citrus med citron och hög syra. Känns i munnen att det här är Salon. Slår fortfarande 96 med hästlängder. Hade det ändå svårt i sällskapet men lyckades skrapa ihop en tröstpoäng.

Krabba och avokado.
20211127_170006.jpg

Belle Epoque
Först en liten källarton som försvinner med luft. Svagt blommigt och känns nästan fatad på doften som är på rejält mogen och lite trött. Inte mycket bubblor kvar och kanske en svag flaska. Smaken är det inget fel på i alla fall om man gillar moget, balans, intensitet och bra tyngd.

Havskräfta, picklad gurka, pepparrot.
20211127_172949.jpg

Cristal
Misstänkt oxiderad färg och troligen ljusskadad men inga sådana toner alls i glaset som tur är. Sultanrussin, brynt smör choklad och lite te på avslutet. Riktigt lång smak och ett av kvällens mest komplexa viner. Mogen Cristal levererar igen!

Smörpocherad piggvar, ostron och pressad potatis för att suga upp såsen.:p Bra fisk och smör är underskattat.
20211127_175811.jpg

Charles Heidsieck Blanc de Millenaires

Har bara skrivit rostat. Ytterligare ett vin som upplevdes väldigt ungt med bra syra. Kom helt bort i sällskapet vilket förvånade en del med tanke på hur bra den presterat allena.

Grillad marulk, bläckfisk, dragon och purjolök. Sjukt smakrik sås så hade funkat med riktigt rödtjut.
20211127_182446.jpg


Philipponnat Clos de Goisses

Ost, äpplen, fat och lite parfymerad stil. Mycket smak som sitter i. Gör skäl för epitetet matig champagne. Ostdoften störde mig något eftersom det inte är något jag uppskattar. Speciell champagne men inte för alla sinnen. Funkade bra till maten.

Vildandsbröst, dadelpuré, svartkål och skysås.
20211127_185723.jpg


Bollinger GA
Första som slår en är en blomsteräng följt av lite godis och tuttifrutti. Klart ekad stil men underbart. Lång smak och fantastisk balans med avslut av mogna röda äpplen. Kvällens vin för mig och ytterligare ett bevis på Bollingers storhet. Drack 96an för några veckor sedan och den höll lika hög klass.

För att tillfredsställa @StefanAkiko sätter jag 100 pinnar.:D

Löktarte med anklever. Varför är anklever så gott för. Kvällens hedonistiska pik!
20211127_192825.jpg

Krug
Liknande stil som Bollyn men med lite mer buljong och framförallt ingefära som extra krydda. Krugparfym helt enkelt och efter att ha luktat tänkte jag att det här slår till och med Bollyn. I munnen är det hög syra som förväntat som bidrar till lite sämre balans. Sjukt god redan nu men håller Bollyn högre i dagsläget. Krug går nog om i framtiden.

Gammal (t.o.m. torr på vissa hörn...) comté med brynt smör och riven ost. Ingen höjdare men vem bryr sig när senaste vinparet är Bollinger och Krug.:cool:
20211127_195148.jpg


Till de två efterrätterna körde vi två halvblinda flighter med ett bonusvin som var helblint för de flesta men inte för undertecknad. Ledtråd gavs efter ett tag att det var en odlare. Anteckningarna började avta här...


Dom Pérignon Oenotèque
Har bara skrivit ung och syra. Klart torrast. Efter att @vintomas berättat att Önetäck har lägre dosage borde jag gissat rätt men min initiala gissning var att det korkade vinet var Önetäcken.

Dom Pérignon
Kork!:neej:

Moët
Klart sötast och krutigast och hade även en liten beska i avslutet. Ska sägas att det inte är väsenstor skillnad mellan vinerna och att inte alla gissade rätt. Återigen bekräftas det att vill man ha bang for the buck så köp vanlig vintage!

Bär, grädde och lite fänkål som bakgrundskrydda vilket gjorde efterrätten till riktigt magisk.
20211127_201149.jpg

Grande Dame Rosé
Alla gissade rätt men vi hade inte svarta glas... Står bara äpplen. Rätt blek i sammanhanget.

Grande Dame
Kraft, fat och äpplen. Balanserad och mycket smak. Rätt lik rosén så var rätt övertygad om att de här var GD:n. Är inte övertygad om GD än dock.

Veuve Cliquot
Lite oxiderad stil vilket ledde mig och många andra till att tro att de här var svarta fåret som drog åt odlarhållet. Noterar dock att jag skrivit krut och rostat med vilket talar emot men kanske noterat det efter avtäckning.

Beaudouin-Latrompette (RC)
Vanilj. Lite sötare men mer smak än vinet innan. Gissade Vintage. Klart fräschast vilket kan förklaras av att flaskan kommer direkt från producentens källare i år. Gjorde inte alls bort sig i sammanhanget och fick en delad tröstpoäng.

Tarte tatin på päron.
20211127_205819.jpg


Tappade tyvärr bort lappen med omröstningen men har fått topp 3 bekräftat och totalpoängen är från minnet. Vet även att jag hade samma topp 5 som @Thirsty. Är det någon som vill korrigera är det fritt fram.

Min egen ranking:
  1. GA
  2. Krug
  3. Cristal
  4. Henriot CdE
  5. Salon
  6. Dom Pérignon Önetäck
  7. Henriot
  8. Clos de Goisses
  9. Moët
  10. Belle Epoque
  11. Heidseick BdM
  12. Comtes
  13. Grande Dame Rosé
  14. Grande Dame
  15. Beaudouin-Latrompette
  16. Veuve Cliquot Vintage
Total ranking. Alla röstade på topp tre och ettan fick tre poäng.
  1. GA 22 p (6 förstaröster)
  2. Cristal 14 p
  3. Henriot CdE 13 p
  4. Krug 12 p
  5. ? 6 p
  6. ?
  7. Salon 1 p
  8. La Trompette ½ p
  9. ? ½ p
Slutsatser: Bollinger överlägsen vinnare och slår Krug ännu en gång både för egen del och på gruppnivå. 95 visar verkligen på klass. Förvånansvärt många viner som visar sig på topp eller på väg upp. Bara Belle Epoque var trött och bara Cristal, GA och CdE skulle jag bedöma som på peak.

Bonusflaskor:
20211127_232148.jpg


Inga noter men Suduiraut 1967 klart bäst! Har aldrig druckit en så här mogen sauternes. Upplevde den mer som halvtorr än helsöt. Gott men föredrar nog de lite yngre. Försökte mig på att gissa på Vilmarten och fick det till Heidsieck och Krug 90... Apropå reduktiva toner i Vilmart men jag litar inte på mitt eget omdöme vid den här tidpunkten på kvällen och det tycker jag inte någon annan heller bör göra.:p
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Stockholmarna provar Vilmart och lundaborna kör Cristal men för att återställa ordningen så blev det lite mat och champagne i Göteborg också. Efter några års väntan var det äntligen dags för en provning av ett av de minst nämnda eller åtminstone provade toppåren i Champagne, nämligen 1995. Maten stod Måns Backlund för och den här gången visade han sig från sin bästa sida med mycket smaker och roliga kombinationer.

Tidigare har vi haft liknande horisontalprovningar med kock från 1988 och 1996.

Visa bifogad bild 24917


Henriot Jero
Rostad och brödig stil, äpplen. Klassisk champagne. Medel syra och förvånansvärt ung med tanke på att det behövdes korköppnare efter att korken gick sönder. Jero är ett roligt format men lite otacksamt om man gillar mognadstoner.

Upptstart med lite kanapéer. Pilgrimstartar och hummer.
Visa bifogad bild 24903 Visa bifogad bild 24904

Henriot Enchantaleur
Storebror är betydligt mer utvecklad med honung, knäck och skön nötighet. Smaken är lite bränd karamell och farinsocker. Ruskigt god och en av kvällens vinare och vinnare. Intressant med tanke på att jag drack upp min sista flaska för många år sedan eftersom jag inte trodde de hade någon framtid...

Ostron med smör och rågbröd.
Visa bifogad bild 24905

Comtes
Svavel och lite diskret blommighet. Efter ett tag kommer rostat kaffe som märkligt nog kom och gick... Ett av kvällens yngsta viner. Klarar många år till men Comtes övertygar sällan min palett.

Rätten var däremot en av kvällens höjdare! Löjrom (kan aldrig bli fel), potatis, gräddfil och gräslök.
Visa bifogad bild 24906

Salon

Honung, mandel, äpplen, nougat och lite smörkola på slutet. Elegant men komplex doft och en av kvällens bästa viner på näsan. Smakar intensiv citrus med citron och hög syra. Känns i munnen att det här är Salon. Slår fortfarande 96 med hästlängder. Hade det ändå svårt i sällskapet men lyckades skrapa ihop en tröstpoäng.

Krabba och avokado.
Visa bifogad bild 24907

Belle Epoque
Först en liten källarton som försvinner med luft. Svagt blommigt och känns nästan fatad på doften som är på rejält mogen och lite trött. Inte mycket bubblor kvar och kanske en svag flaska. Smaken är det inget fel på i alla fall om man gillar moget, balans, intensitet och bra tyngd.

Havskräfta, picklad gurka, pepparrot.
Visa bifogad bild 24908

Cristal
Misstänkt oxiderad färg och troligen ljusskadad men inga sådana toner alls i glaset som tur är. Sultanrussin, brynt smör choklad och lite te på avslutet. Riktigt lång smak och ett av kvällens mest komplexa viner. Mogen Cristal levererar igen!

Smörpocherad piggvar, ostron och pressad potatis för att suga upp såsen.:p Bra fisk och smör är underskattat.
Visa bifogad bild 24909

Charles Heidsieck Blanc de Millenaires

Har bara skrivit rostat. Ytterligare ett vin som upplevdes väldigt ungt med bra syra. Kom helt bort i sällskapet vilket förvånade en del med tanke på hur bra den presterat allena.

Grillad marulk, bläckfisk, dragon och purjolök. Sjukt smakrik sås så hade funkat med riktigt rödtjut.
Visa bifogad bild 24910


Philipponnat Clos de Goisses

Ost, äpplen, fat och lite parfymerad stil. Mycket smak som sitter i. Gör skäl för epitetet matig champagne. Ostdoften störde mig något eftersom det inte är något jag uppskattar. Speciell champagne men inte för alla sinnen. Funkade bra till maten.

Vildandsbröst, dadelpuré, svartkål och skysås.
Visa bifogad bild 24911


Bollinger GA
Första som slår en är en blomsteräng följt av lite godis och tuttifrutti. Klart ekad stil men underbart. Lång smak och fantastisk balans med avslut av mogna röda äpplen. Kvällens vin för mig och ytterligare ett bevis på Bollingers storhet. Drack 96an för några veckor sedan och den höll lika hög klass.

För att tillfredsställa @StefanAkiko sätter jag 100 pinnar.:D

Löktarte med anklever. Varför är anklever så gott för. Kvällens hedonistiska pik!
Visa bifogad bild 24912

Krug
Liknande stil som Bollyn men med lite mer buljong och framförallt ingefära som extra krydda. Krugparfym helt enkelt och efter att ha luktat tänkte jag att det här slår till och med Bollyn. I munnen är det hög syra som förväntat som bidrar till lite sämre balans. Sjukt god redan nu men håller Bollyn högre i dagsläget. Krug går nog om i framtiden.

Gammal (t.o.m. torr på vissa hörn...) comté med brynt smör och riven ost. Ingen höjdare men vem bryr sig när senaste vinparet är Bollinger och Krug.:cool:
Visa bifogad bild 24913


Till de två efterrätterna körde vi två halvblinda flighter med ett bonusvin som var helblint för de flesta men inte för undertecknad. Ledtråd gavs efter ett tag att det var en odlare. Anteckningarna började avta här...


Dom Pérignon Oenotèque
Har bara skrivit ung och syra. Klart torrast. Efter att @vintomas berättat att Önetäck har lägre dosage borde jag gissat rätt men min initiala gissning var att det korkade vinet var Önetäcken.

Dom Pérignon
Kork!:neej:

Moët
Klart sötast och krutigast och hade även en liten beska i avslutet. Ska sägas att det inte är väsenstor skillnad mellan vinerna och att inte alla gissade rätt. Återigen bekräftas det att vill man ha bang for the buck så köp vanlig vintage!

Bär, grädde och lite fänkål som bakgrundskrydda vilket gjorde efterrätten till riktigt magisk.
Visa bifogad bild 24914

Grande Dame Rosé
Alla gissade rätt men vi hade inte svarta glas... Står bara äpplen. Rätt blek i sammanhanget.

Grande Dame
Kraft, fat och äpplen. Balanserad och mycket smak. Rätt lik rosén så var rätt övertygad om att de här var GD:n. Är inte övertygad om GD än dock.

Veuve Cliquot
Lite oxiderad stil vilket ledde mig och många andra till att tro att de här var svarta fåret som drog åt odlarhållet. Noterar dock att jag skrivit krut och rostat med vilket talar emot men kanske noterat det efter avtäckning.

Beaudouin-Latrompette (RC)
Vanilj. Lite sötare men mer smak än vinet innan. Gissade Vintage. Klart fräschast vilket kan förklaras av att flaskan kommer direkt från producentens källare i år. Gjorde inte alls bort sig i sammanhanget och fick en delad tröstpoäng.

Tarte tatin på päron.
Visa bifogad bild 24918


Tappade tyvärr bort lappen med omröstningen men har fått topp 3 bekräftat och totalpoängen är från minnet. Vet även att jag hade samma topp 5 som @Thirsty. Är det någon som vill korrigera är det fritt fram.

Min egen ranking:
  1. GA
  2. Krug
  3. Cristal
  4. Henriot CdE
  5. Salon
  6. Dom Pérignon Önetäck
  7. Henriot
  8. Clos de Goisses
  9. Moët
  10. Belle Epoque
  11. Heidseick BdM
  12. Comtes
  13. Grande Dame Rosé
  14. Grande Dame
  15. Beaudouin-Latrompette
  16. Veuve Cliquot Vintage
Total ranking. Alla röstade på topp tre och ettan fick tre poäng.
  1. GA 22 p (6 förstaröster)
  2. Cristal 14 p
  3. Henriot CdE 13 p
  4. Krug 12 p
  5. ? 6 p
  6. ?
  7. Salon 1 p
  8. La Trompette ½ p
  9. ? ½ p
Slutsatser: Bollinger överlägsen vinnare och slår Krug ännu en gång både för egen del och på gruppnivå. 95 visar verkligen på klass. Förvånansvärt många viner som visar sig på topp eller på väg upp. Bara Belle Epoque var trött och bara Cristal, GA och CdE skulle jag bedöma som på peak.

Bonusflaskor:
Visa bifogad bild 24902

Inga noter men Suduiraut 1967 klart bäst! Har aldrig druckit en så här mogen sauternes. Upplevde den mer som halvtorr än helsöt. Gott men föredrar nog de lite yngre. Försökte mig på att gissa på Vilmarten och fick det till Heidsieck och Krug 90... Apropå reduktiva toner i Vilmart men jag litar inte på mitt eget omdöme vid den här tidpunkten på kvällen och det tycker jag inte någon annan heller bör göra.:p
Jag känner mig fabulöst tillfredställd, avslappnad i hela kroppen, svettig som en märr, behöver nog en liten tupplur och skall fundera över hur jag på bästa sätt kan återtillfredsställa dig :)
…men, hade jag varit med på denna provning hade jag nog drabbats av tre-veckors näsblod…
Knepigt bubbel är inte att leka med.

'67 Suduiraut hade jag nog både adopterat och kidnappat, även om den är lite i yngsta laget :cool:
 

Thirsty

Smygnykterist
Stockholmarna provar Vilmart och lundaborna kör Cristal men för att återställa ordningen så blev det lite mat och champagne i Göteborg också. Efter några års väntan var det äntligen dags för en provning av ett av de minst nämnda eller åtminstone provade toppåren i Champagne, nämligen 1995. Maten stod Måns Backlund för och den här gången visade han sig från sin bästa sida med mycket smaker och roliga kombinationer.

Tidigare har vi haft liknande horisontalprovningar med kock från 1988 och 1996.

Visa bifogad bild 24917


Henriot Jero
Rostad och brödig stil, äpplen. Klassisk champagne. Medel syra och förvånansvärt ung med tanke på att det behövdes korköppnare efter att korken gick sönder. Jero är ett roligt format men lite otacksamt om man gillar mognadstoner.

Upptstart med lite kanapéer. Pilgrimstartar och hummer.
Visa bifogad bild 24903 Visa bifogad bild 24904

Henriot Enchantaleur
Storebror är betydligt mer utvecklad med honung, knäck och skön nötighet. Smaken är lite bränd karamell och farinsocker. Ruskigt god och en av kvällens vinare och vinnare. Intressant med tanke på att jag drack upp min sista flaska för många år sedan eftersom jag inte trodde de hade någon framtid...

Ostron med smör och rågbröd.
Visa bifogad bild 24905

Comtes
Svavel och lite diskret blommighet. Efter ett tag kommer rostat kaffe som märkligt nog kom och gick... Ett av kvällens yngsta viner. Klarar många år till men Comtes övertygar sällan min palett.

Rätten var däremot en av kvällens höjdare! Löjrom (kan aldrig bli fel), potatis, gräddfil och gräslök.
Visa bifogad bild 24906

Salon

Honung, mandel, äpplen, nougat och lite smörkola på slutet. Elegant men komplex doft och en av kvällens bästa viner på näsan. Smakar intensiv citrus med citron och hög syra. Känns i munnen att det här är Salon. Slår fortfarande 96 med hästlängder. Hade det ändå svårt i sällskapet men lyckades skrapa ihop en tröstpoäng.

Krabba och avokado.
Visa bifogad bild 24907

Belle Epoque
Först en liten källarton som försvinner med luft. Svagt blommigt och känns nästan fatad på doften som är på rejält mogen och lite trött. Inte mycket bubblor kvar och kanske en svag flaska. Smaken är det inget fel på i alla fall om man gillar moget, balans, intensitet och bra tyngd.

Havskräfta, picklad gurka, pepparrot.
Visa bifogad bild 24908

Cristal
Misstänkt oxiderad färg och troligen ljusskadad men inga sådana toner alls i glaset som tur är. Sultanrussin, brynt smör choklad och lite te på avslutet. Riktigt lång smak och ett av kvällens mest komplexa viner. Mogen Cristal levererar igen!

Smörpocherad piggvar, ostron och pressad potatis för att suga upp såsen.:p Bra fisk och smör är underskattat.
Visa bifogad bild 24909

Charles Heidsieck Blanc de Millenaires

Har bara skrivit rostat. Ytterligare ett vin som upplevdes väldigt ungt med bra syra. Kom helt bort i sällskapet vilket förvånade en del med tanke på hur bra den presterat allena.

Grillad marulk, bläckfisk, dragon och purjolök. Sjukt smakrik sås så hade funkat med riktigt rödtjut.
Visa bifogad bild 24910


Philipponnat Clos de Goisses

Ost, äpplen, fat och lite parfymerad stil. Mycket smak som sitter i. Gör skäl för epitetet matig champagne. Ostdoften störde mig något eftersom det inte är något jag uppskattar. Speciell champagne men inte för alla sinnen. Funkade bra till maten.

Vildandsbröst, dadelpuré, svartkål och skysås.
Visa bifogad bild 24911


Bollinger GA
Första som slår en är en blomsteräng följt av lite godis och tuttifrutti. Klart ekad stil men underbart. Lång smak och fantastisk balans med avslut av mogna röda äpplen. Kvällens vin för mig och ytterligare ett bevis på Bollingers storhet. Drack 96an för några veckor sedan och den höll lika hög klass.

För att tillfredsställa @StefanAkiko sätter jag 100 pinnar.:D

Löktarte med anklever. Varför är anklever så gott för. Kvällens hedonistiska pik!
Visa bifogad bild 24912

Krug
Liknande stil som Bollyn men med lite mer buljong och framförallt ingefära som extra krydda. Krugparfym helt enkelt och efter att ha luktat tänkte jag att det här slår till och med Bollyn. I munnen är det hög syra som förväntat som bidrar till lite sämre balans. Sjukt god redan nu men håller Bollyn högre i dagsläget. Krug går nog om i framtiden.

Gammal (t.o.m. torr på vissa hörn...) comté med brynt smör och riven ost. Ingen höjdare men vem bryr sig när senaste vinparet är Bollinger och Krug.:cool:
Visa bifogad bild 24913


Till de två efterrätterna körde vi två halvblinda flighter med ett bonusvin som var helblint för de flesta men inte för undertecknad. Ledtråd gavs efter ett tag att det var en odlare. Anteckningarna började avta här...


Dom Pérignon Oenotèque
Har bara skrivit ung och syra. Klart torrast. Efter att @vintomas berättat att Önetäck har lägre dosage borde jag gissat rätt men min initiala gissning var att det korkade vinet var Önetäcken.

Dom Pérignon
Kork!:neej:

Moët
Klart sötast och krutigast och hade även en liten beska i avslutet. Ska sägas att det inte är väsenstor skillnad mellan vinerna och att inte alla gissade rätt. Återigen bekräftas det att vill man ha bang for the buck så köp vanlig vintage!

Bär, grädde och lite fänkål som bakgrundskrydda vilket gjorde efterrätten till riktigt magisk.
Visa bifogad bild 24914

Grande Dame Rosé
Alla gissade rätt men vi hade inte svarta glas... Står bara äpplen. Rätt blek i sammanhanget.

Grande Dame
Kraft, fat och äpplen. Balanserad och mycket smak. Rätt lik rosén så var rätt övertygad om att de här var GD:n. Är inte övertygad om GD än dock.

Veuve Cliquot
Lite oxiderad stil vilket ledde mig och många andra till att tro att de här var svarta fåret som drog åt odlarhållet. Noterar dock att jag skrivit krut och rostat med vilket talar emot men kanske noterat det efter avtäckning.

Beaudouin-Latrompette (RC)
Vanilj. Lite sötare men mer smak än vinet innan. Gissade Vintage. Klart fräschast vilket kan förklaras av att flaskan kommer direkt från producentens källare i år. Gjorde inte alls bort sig i sammanhanget och fick en delad tröstpoäng.

Tarte tatin på päron.
Visa bifogad bild 24918


Tappade tyvärr bort lappen med omröstningen men har fått topp 3 bekräftat och totalpoängen är från minnet. Vet även att jag hade samma topp 5 som @Thirsty. Är det någon som vill korrigera är det fritt fram.

Min egen ranking:
  1. GA
  2. Krug
  3. Cristal
  4. Henriot CdE
  5. Salon
  6. Dom Pérignon Önetäck
  7. Henriot
  8. Clos de Goisses
  9. Moët
  10. Belle Epoque
  11. Heidseick BdM
  12. Comtes
  13. Grande Dame Rosé
  14. Grande Dame
  15. Beaudouin-Latrompette
  16. Veuve Cliquot Vintage
Total ranking. Alla röstade på topp tre och ettan fick tre poäng.
  1. GA 22 p (6 förstaröster)
  2. Cristal 14 p
  3. Henriot CdE 13 p
  4. Krug 12 p
  5. ? 6 p
  6. ?
  7. Salon 1 p
  8. La Trompette ½ p
  9. ? ½ p
Slutsatser: Bollinger överlägsen vinnare och slår Krug ännu en gång både för egen del och på gruppnivå. 95 visar verkligen på klass. Förvånansvärt många viner som visar sig på topp eller på väg upp. Bara Belle Epoque var trött och bara Cristal, GA och CdE skulle jag bedöma som på peak.

Bonusflaskor:
Visa bifogad bild 24902

Inga noter men Suduiraut 1967 klart bäst! Har aldrig druckit en så här mogen sauternes. Upplevde den mer som halvtorr än helsöt. Gott men föredrar nog de lite yngre. Försökte mig på att gissa på Vilmarten och fick det till Heidsieck och Krug 90... Apropå reduktiva toner i Vilmart men jag litar inte på mitt eget omdöme vid den här tidpunkten på kvällen och det tycker jag inte någon annan heller bör göra.:p
Fantastisk provning ännu en gång! Underbara flaskor och mat.
Förutom topp 5 konstaterar jag att du även rankat de andra flaskorna med förvånandsvärt bra precision, utifrån min smak. :D
Vill minnas att en (gäst) röstade på Comte, tror det var som vinnare.. :eek:
 

Vingubben

Medlem
Tror att det var Clos de Goisses som knep femteplatsen och Henriot på dubbelmagnum som kom sexa, men för mig var bägge dessa en bra bit efter fyra i topp. Salon var en riktig besvikelse, och givetvis den korkade Dompan som var min flaska. Dompa P2 kommer förmodligen att bli grymt bra om några år.
 
Toppen