Mattias Schyberg
Administratör
Det är inte ofta viner från Sydafrika lyckas knipa full pott av någon av de mer erkända vinkritikerna i världen. I det här fallet gäller det Tim Atkins som visserligen har ett gott öga till vinlandet, men hans kunskaper med tanke på titeln Master of Wine, samt referensbank och erfarenhet, är svårt att klanka ner på.
399 kr får vi svenskar betala för kalaset på bolaget just nu och är det i närheten så bra i våra utsvultna munnar som herr Atkins antyder är det ett vin värdigt att fylla upp varje liten vrå i vår vinförvaring, men hur levererar det då?
Förvånansvärt tillgängligt. Snorläckert balanserat och fokuserat där varenda liten egenskap samspelar perfekt med helheten. Ungt och fruktigt – givetvis – i en hyggligt fyllig kropp, men hur läckert som helst att dricka redan nu. Det är dock uppenbart att det kommer att växa en del med lite mognadskomplexitet, men tanninerna och syran känns inte störande alls, så det är inte för den sakens skull lagring rekommenderas. Aromatiken pekar inte överdrivet mycket åt Bordeaux, vilket är positivt med tanke på att det inte är en fransos. Inte heller åt en urtypisk, gammaldags bdx-blend från Sydafrika med rök och paprika. Det här är ett annat djur. Rikligt med svarta vinbär, trycksvärta, röd paprika, piptobak och ceder. Plommonkompott, gamla böcker, damm, lätt köttfond och fräsch jord under ytan.
Det här är bra, riktigt jäkla bra, men också ganska rent och polerat. Det imponerar mer i munnen än näsan här och nu, men med tanke på den fina intensiteten och resliga strukturen kommer komplexiteten ta för sig mer framgent med stor sannolikhet. Utan tvekan är det här ett lysande vin som är mer än värdigt vår uppmärksamhet, dessutom till ett pris som är svårt att motstå. Inte en 100-poängare, men varför inte 94p+ åtminstone!
399 kr får vi svenskar betala för kalaset på bolaget just nu och är det i närheten så bra i våra utsvultna munnar som herr Atkins antyder är det ett vin värdigt att fylla upp varje liten vrå i vår vinförvaring, men hur levererar det då?
Förvånansvärt tillgängligt. Snorläckert balanserat och fokuserat där varenda liten egenskap samspelar perfekt med helheten. Ungt och fruktigt – givetvis – i en hyggligt fyllig kropp, men hur läckert som helst att dricka redan nu. Det är dock uppenbart att det kommer att växa en del med lite mognadskomplexitet, men tanninerna och syran känns inte störande alls, så det är inte för den sakens skull lagring rekommenderas. Aromatiken pekar inte överdrivet mycket åt Bordeaux, vilket är positivt med tanke på att det inte är en fransos. Inte heller åt en urtypisk, gammaldags bdx-blend från Sydafrika med rök och paprika. Det här är ett annat djur. Rikligt med svarta vinbär, trycksvärta, röd paprika, piptobak och ceder. Plommonkompott, gamla böcker, damm, lätt köttfond och fräsch jord under ytan.
Det här är bra, riktigt jäkla bra, men också ganska rent och polerat. Det imponerar mer i munnen än näsan här och nu, men med tanke på den fina intensiteten och resliga strukturen kommer komplexiteten ta för sig mer framgent med stor sannolikhet. Utan tvekan är det här ett lysande vin som är mer än värdigt vår uppmärksamhet, dessutom till ett pris som är svårt att motstå. Inte en 100-poängare, men varför inte 94p+ åtminstone!