This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Skulle vara kul att få namnet på de odlare som gör vintage för första gången sedan 2008
Man ska alltid ta Systembolagets årgångsbetyg med en rejäl nypa salt, men mycket tyder ju på att det var ett bra år.Iaf om man får tro systembolaget. Håller forumexpertisen med?
Eller hur! Det skulle vara intressant och veta om det finns någon producent över huvud taget som inte gjort något årgångsvin sedan 2008!Skulle vara kul att få namnet på de odlare som gör vintage för första gången sedan 2008
Verkligen? De flesta var ju minst sagt lyriska under och direkt efter skörden.Tror inte 2018 blir en 5a i Champagne.
Yes, de gick från trea till femma där. Jag har skrivit om det i en annan tråd. Och det finns gott om andra exempel på tokigheter i deras årgångstabell!Litar inte ett dugg på Stora Satans info... Har för mig att de tidigt tyckte 2008 var en 3a för att sen klassa det som en 4a fram tills alldeles nyligen när de ändrade till 5. 100% säker på att de klassade 2008 som 4/5 2017
Ja ok då är de totalt diskvalificerade.Yes, de gick från trea till femma där. Jag har skrivit om det i en annan tråd. Och det finns gott om andra exempel på tokigheter i deras årgångstabell!
Att kontrollera skördeuttaget genom att låta bli att skörda fullmogna druvor, har ju precis lika stor inverkan på vinkvaliteten som om man vinifierade rubbet och sen vaskade en tredjedel av flaskorna; alltså ingen överhuvudtaget. Om det gått till på det sättet är det snudd på skandalöst, faktiskt.Beträffande Champagne var en vän (som importerar Champagne i mindre skala) nere och besökte odlare efter förra skörden. På stockarna hängde det fortsatt rejält med druvor i fin kvalité då skördeuttaget redan var uppnått. Odlarna berättade att dom från början visste att skörden skulle bli väldigt stor så redan under plockning kunde man göra en selektering där bara riktigt bra material gick till vinifiering.
Hur detta påverkar smakprofil etc. har jag ingen aning om, men det känns knappast negativt.
Jag är verkligen ingen expert men det är ju skillnad på mognad och övermognad/torkat/bränt. Det går väl att få till en bra och balanserad fenolisk mognad om säsongen varit hyfsat jämn med stabil värme och god nederbörd, medan ryckiga temperaturer med värmeböljor och brist på nederbörd är värre. För de röda kanske det betyder att de kan skita i att chaptalisera för en gångs skulle åtminstone då... För de vita har jag svårt att se någon god prognos om man skördade så tidigt dock.En eventuell hausse kring 2018 ställer jag mig försiktigt avvaktande till. Bourgogne hade snudd på augustiskörd, och SB är redan nu ute och yrar om en fullpoängsårgång för regionen, för båda färgerna dessutom, vojne vojne... Den röda har säkert fina möjligheter att bli bra, om än med låg syra (och med stort uttag (vilket ändå får sägas vara välkommet)). Den vita tvivlar jag desto mer på.
Att kontrollera skördeuttaget genom att låta bli att skörda fullmogna druvor, har ju precis lika stor inverkan på vinkvaliteten som om man vinifierade rubbet och sen vaskade en tredjedel av flaskorna; alltså ingen överhuvudtaget. Om det gått till på det sättet är det snudd på skandalöst, faktiskt.