Tack för tips etc! Rapport i korthet:
- 38 h Gbg-Pfalz-Ahr-Gbg
- 8 producentbesök 4 i Pfalz, 4 i Ahr
- 72 flaskor med tillbaka
- Sköljer ner resdammet med en
Smakar förträffligt.
Vinerna:
Producenterna:
Kassner-Simon; Trevligt mottagande. Producerar ca 100 000 flaskor totalt. Mycket fin Spätburgunder, Grauerburgunder-Chardonnay, Rislaner Beerensauslese, Sauvignon Blanc.
Kissel; Trevligt mottagande. Producerar ca 50 000 flaskor totalt. Härlig Chardonnay "Fumé" och Sauvignon Blanc "Fumé" dvs fatade och använder bara nya fat. Väldigt trevlig Spätburgunder också. Kitchiga etiketter på deras Blanc de Noir rosé, Hermelinen (fatad) och Hermelinchen (ej fatad).
Knipser; Riktigt bra spätburgunder men tyvärr lite stressad för att testa tillräckligt. Fick med ett par flaskor Merlot Cab blandning som verkade lovande.
Philipp Kuhn; Härliga Fruhburgunder och Spätburgunder men även här lite snabbesök pga tempot.
Jean Stodden; Underbara Spätburgunder GG av mycket hög klass. Dofterna finns redan på plats men smaken väldigt kartig och sluten. Fruhburgundern tyvärr slutsåld.
Dagernova; Deras Fruhburgunder är härlig. Testade även lite Spätburgunder som är bra men står sig inte i konkurrensen.
Meyer-Näkel; stack bara in huvudet och knep två Fruhburgunder eftersom de hade presentation av årets viner och därmed stängt.
Nelles; Riktigt härlig Spätburgunder, klart i paritet med Nelles och kan utvecklas. Fruhburgundern fick vi inte prova GGn bara en enklare variant och inte alls så bra som tex Dagernovas.
Vinnare: Jean Stodden på kvalitet. Kissel och Kassner-Simon på service och skaparglädje. Besök Freinsheim i Pfalz (där Kissel och Kassner-Simon håller hus), det är värt ett besök. Dessutom ligger Knipser och Philipp Kuhn 10 min bort med bil.
Sammanfattningsvis kan konstateras att visst ligger topproducenterna före men mottagandet är klart bättre på mindre ställen och många spännande saker dyker upp. Tex första gången jag druckit Auxerrois utanför Alsace!