Belle Epoquevertikal 1971-2014 med Pelle Danielsson som hade lokalt kända krogen "Hos Pelle" som tyvärr är nedlagd.
Tanken var att börja med Perriers NV på magnum men det visade sig att NVn märkligt nog inte finns i BS oavsett storlek. Jag har för mig att NV funnits på hyllan förut. Hittade magnum utomlands för det facila priset 180 € plus frakt så det gick så klart fetbort. Blev därför i stället en BdB NV som jag inte hade provat innan, Trodde detta var en ny produkt men den har åtminstone funnits i 8 år fick jag reda på.
Varmrökt lax, potatis och räktoast
Blanc de Blanc NV
Förvånansvärt kul ändå. Visst är det citrus och äpplen som förväntat men även lite surdeg och okej munkänsla. Enligt kodknäckaren var den deggad 2022 så kanske påverkar.
Äggröra, Kalixlöjrom, persiljecremé
2014
Även här klassisk ung skumpa med äpplen och citrus men har lite härlig vanilj med. Smaken är balanserad och denna är inte alls svårdrucken. Det märks även på eftersmaken att det är ett steg upp från NVn. Hade det såklart tufft den här kvällen men jag var ändå rätt imponerad med tanke på ungdomen. Skulle vara kul att prova igen om sådär 10-15 år.
2008
Detta har varit den mest stängda 08an tillsammans med Winston tidigare. 8 år sedan jag köpte dessa så nu då? Visst är det lite mer utveckling än 14 och man kan ana en antydan till mognad, Lite mandel och persika fyller på. Hög syra och väldigt ung stilmässigt. Ren fin frukt men det här är alldeles för tidigt fortfarande för min smak. Skyhög potential men tyvärr är det nog 10 år till som gäller i källaren...
2007
Svarta fåret i kväll. Doftmässigt drar den mer åt ekodlarhållet och smakmässigt är den brådmogen som vissa andra 07or. Jag gillar den och 07 blir nog ändå favoriten av inledningstrion men verkligen atypisk.
Blomkålscremé, halstrad pilgrimsmussla, brynt smör, soja citron
2002
Har inte skrivit något alls, skittrist fortfarande som förväntat av århundradets tråkigaste årgång. Detta var femte flaskan ur lådan och knappt något har hänt. Hård, kantig och knuten. Får öppna sista flaskan om 20 år. Några gillade den och den har vissa likheter med 08an.
1998
Innan jag han dofta hörde jag det grymtades. Märkligt och klar avvikande doft av urin ala såvinjång blang, efter tid blir det väldigt mycket ciderkänsla. Känns som ett efterjäst naturvin!? Tydligen låg nivå och lite bubblor. Hade blint gissat på hästodlare från Aube med alldeles för lite socker och svavel. Aldrig upplevt detta och framförallt inte i en husskumpa. Tog svavlet slut i produktioenen?
Smaken var heller ingen höjdare. Jag gjorde ett försökt och tyckte ändå det var en rätt kul upplevelse i början men tror inte många drack upp sina glas.
1996
Nu börjas det! Ser redan på den gyllene mogna färgen att det här lovar gott. Anis, honung med choklad och kafffe i bakgrunden samt ett uns krut. Smak drar mer åt rostat bröd med smält smör. Fantasktiskt! Lång smak och klar 96-syra. Visst kan det klara några år till men skulle inte vänta om jag hade fler när det levererar så här nu. Hade vunnit många WOTN på många provningar men hade ingen chans ikväll.
Piggvarsoppa, piggvarsmousseline, brunoise
1990
Klart mognast hittilss med knäck och klar oxiderat ala sherry. Lång och lite tjock smak. Det här var en italienflaska men vill inte skylla på italiernerna för det här är ändå en rätt typisk 90a som oftast mognat mer än 88 och 89 samt mer åt det oxiderade hållet. Kommer sist av de mogna vinerna för mig.
1989
Moget så klart men inte den oxidativa känslan utan mer av torkade äpplen och upplevs som mjuk nektar både på doft och smak. Underbart fulländat vin som har allt när det gäller komplexitet, längd och balans.
1988
Liknande stil som 89an men mer åt honung och kola. Hårklyverier att avgöra vilken som är bäst mellan denna och 89an. Jag börjar med 88 men efter ett tag så får jag sätta 89an som bäst. 89 måste vara en av de mest underskatttade årgångarna, tror aldrig jag blivit besviken och de håller fanan högt fortfarande..
Brödstekt kalvbräss, brysselkål, hasselnötter, gräslökssmörsås
1985
Intressant nog fortsätter det på samma sätt som 88 och 89 men med ännu mer mognad på ett positivt sätt. Det här vinet är på absoluta piken av sin karriär.
1882
Mörkast av alla viner förutom 71an så troligtvis inte perfekt lagrad men det var inget fel på vinet. Gick mer åt knäck och karamell och hade rejäl mognad utan att vara trött.
Ossobuco, karljohanssvampsrisotto, gremolata
1979
Fortsätter i den knäckiga stilen. Öppnades med korkskruv så ingen kolsyra kvar men vinet gav ändå en läskande känsla på tungen och mot alla odds var det otroligt piggt med fullt med energi och syra. Ryggraden finns där fortfarande vilket tyder på en toppårgång. Drack en 79 år 2019 men denna var faktiskt piggare och bättre.
1978 mg
Innan var detta vinet jag såg fram mest emot att prova. Visst var det gott men hade lite udda örtiga toner som drog åt persilja, körvel och lagerblad. Visst var det gott och för den som gillar bubblor så var det fullt ös här och magnumformatet visar sin överlägsenhet återigen. Hade säkert klarat 10 år till utan problem.
1971
Vid en okulär besiktning så framgick att flaskan hade extremt låg nivå och vinet var grumligt. Även här behödes korkskruv och korken var möglig så förväntningarna var noll. Kul nog så gick det faktiskt att dricka även om det var närmare sherry/maderia än champagne.
Créme brulée
Valrhona chokladmoussé, hallon
Rieussec 2011
Inte lika tjock och opulent som 2010an utan mer frisk och syradriven. Klassisk såtän när det är som bäst!
Om någon undrar över maten så var det andra gången vi körde Pelle privat och det kommer inte vara den sista om jag får bestämma. Tokgott rakt igenom med piggvarssoppa som höjdpunkt.
Edit; Min ranking:
Tanken var att börja med Perriers NV på magnum men det visade sig att NVn märkligt nog inte finns i BS oavsett storlek. Jag har för mig att NV funnits på hyllan förut. Hittade magnum utomlands för det facila priset 180 € plus frakt så det gick så klart fetbort. Blev därför i stället en BdB NV som jag inte hade provat innan, Trodde detta var en ny produkt men den har åtminstone funnits i 8 år fick jag reda på.
Varmrökt lax, potatis och räktoast
Blanc de Blanc NV
Förvånansvärt kul ändå. Visst är det citrus och äpplen som förväntat men även lite surdeg och okej munkänsla. Enligt kodknäckaren var den deggad 2022 så kanske påverkar.
Äggröra, Kalixlöjrom, persiljecremé
2014
Även här klassisk ung skumpa med äpplen och citrus men har lite härlig vanilj med. Smaken är balanserad och denna är inte alls svårdrucken. Det märks även på eftersmaken att det är ett steg upp från NVn. Hade det såklart tufft den här kvällen men jag var ändå rätt imponerad med tanke på ungdomen. Skulle vara kul att prova igen om sådär 10-15 år.
2008
Detta har varit den mest stängda 08an tillsammans med Winston tidigare. 8 år sedan jag köpte dessa så nu då? Visst är det lite mer utveckling än 14 och man kan ana en antydan till mognad, Lite mandel och persika fyller på. Hög syra och väldigt ung stilmässigt. Ren fin frukt men det här är alldeles för tidigt fortfarande för min smak. Skyhög potential men tyvärr är det nog 10 år till som gäller i källaren...
2007
Svarta fåret i kväll. Doftmässigt drar den mer åt ekodlarhållet och smakmässigt är den brådmogen som vissa andra 07or. Jag gillar den och 07 blir nog ändå favoriten av inledningstrion men verkligen atypisk.
Blomkålscremé, halstrad pilgrimsmussla, brynt smör, soja citron
2002
Har inte skrivit något alls, skittrist fortfarande som förväntat av århundradets tråkigaste årgång. Detta var femte flaskan ur lådan och knappt något har hänt. Hård, kantig och knuten. Får öppna sista flaskan om 20 år. Några gillade den och den har vissa likheter med 08an.
1998
Innan jag han dofta hörde jag det grymtades. Märkligt och klar avvikande doft av urin ala såvinjång blang, efter tid blir det väldigt mycket ciderkänsla. Känns som ett efterjäst naturvin!? Tydligen låg nivå och lite bubblor. Hade blint gissat på hästodlare från Aube med alldeles för lite socker och svavel. Aldrig upplevt detta och framförallt inte i en husskumpa. Tog svavlet slut i produktioenen?
Smaken var heller ingen höjdare. Jag gjorde ett försökt och tyckte ändå det var en rätt kul upplevelse i början men tror inte många drack upp sina glas.
1996
Nu börjas det! Ser redan på den gyllene mogna färgen att det här lovar gott. Anis, honung med choklad och kafffe i bakgrunden samt ett uns krut. Smak drar mer åt rostat bröd med smält smör. Fantasktiskt! Lång smak och klar 96-syra. Visst kan det klara några år till men skulle inte vänta om jag hade fler när det levererar så här nu. Hade vunnit många WOTN på många provningar men hade ingen chans ikväll.
Piggvarsoppa, piggvarsmousseline, brunoise
1990
Klart mognast hittilss med knäck och klar oxiderat ala sherry. Lång och lite tjock smak. Det här var en italienflaska men vill inte skylla på italiernerna för det här är ändå en rätt typisk 90a som oftast mognat mer än 88 och 89 samt mer åt det oxiderade hållet. Kommer sist av de mogna vinerna för mig.
1989
Moget så klart men inte den oxidativa känslan utan mer av torkade äpplen och upplevs som mjuk nektar både på doft och smak. Underbart fulländat vin som har allt när det gäller komplexitet, längd och balans.
1988
Liknande stil som 89an men mer åt honung och kola. Hårklyverier att avgöra vilken som är bäst mellan denna och 89an. Jag börjar med 88 men efter ett tag så får jag sätta 89an som bäst. 89 måste vara en av de mest underskatttade årgångarna, tror aldrig jag blivit besviken och de håller fanan högt fortfarande..
Brödstekt kalvbräss, brysselkål, hasselnötter, gräslökssmörsås
1985
Intressant nog fortsätter det på samma sätt som 88 och 89 men med ännu mer mognad på ett positivt sätt. Det här vinet är på absoluta piken av sin karriär.
1882
Mörkast av alla viner förutom 71an så troligtvis inte perfekt lagrad men det var inget fel på vinet. Gick mer åt knäck och karamell och hade rejäl mognad utan att vara trött.
Ossobuco, karljohanssvampsrisotto, gremolata
1979
Fortsätter i den knäckiga stilen. Öppnades med korkskruv så ingen kolsyra kvar men vinet gav ändå en läskande känsla på tungen och mot alla odds var det otroligt piggt med fullt med energi och syra. Ryggraden finns där fortfarande vilket tyder på en toppårgång. Drack en 79 år 2019 men denna var faktiskt piggare och bättre.
1978 mg
Innan var detta vinet jag såg fram mest emot att prova. Visst var det gott men hade lite udda örtiga toner som drog åt persilja, körvel och lagerblad. Visst var det gott och för den som gillar bubblor så var det fullt ös här och magnumformatet visar sin överlägsenhet återigen. Hade säkert klarat 10 år till utan problem.
1971
Vid en okulär besiktning så framgick att flaskan hade extremt låg nivå och vinet var grumligt. Även här behödes korkskruv och korken var möglig så förväntningarna var noll. Kul nog så gick det faktiskt att dricka även om det var närmare sherry/maderia än champagne.
Créme brulée
Valrhona chokladmoussé, hallon
Rieussec 2011
Inte lika tjock och opulent som 2010an utan mer frisk och syradriven. Klassisk såtän när det är som bäst!
Om någon undrar över maten så var det andra gången vi körde Pelle privat och det kommer inte vara den sista om jag får bestämma. Tokgott rakt igenom med piggvarssoppa som höjdpunkt.
Edit; Min ranking:
- 1989
- 1988
- 1979
- 1996
- 1985
- 1978 mg
- 1982
- 1990
- 2007
- 2008
- 2014
- 2002
- 1988 - 19 p (5 förstaröster)
- 1889 - 15 p (3)
- 1978 mg - 7 p (1)
- 1996 - 5 p
- 1979 - 3 p
- 2008- 1 p
Last edited: