This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Och vad är det ?Sant, jag rensar imorgon. Just nu - kul vin!
Lika bra som senast?Med tanke på diskussionen...
Visa bifogad bild 4132
Pratade mycket om detta med Sophie Déthune på Champagne Paul Déthune och hon vägrar kategoriskt att använda koppar i sina odlingar, detta då hon menade på att det är allt för riskabelt eftersom de långsiktiga effekterna är allt för okända.Som disputerad växtfysiolog måste jag svara att av någon helt totalt fullständigt completely jävla oförståelig anledning är det det. Om det är Rudolf Steiners arv eller tyskarnas lika oförståeliga vurm för biodynamik, antroposofi, homeopati mm eller något annat som gjort att det är tillåtet vet jag inte men vad jag vet, och som jag gjort försök på, är att kopparsulfat är MYCKET giftigt för allt som lever. Det är ju därför de använder det mot skadeinsekter mm och det är inget magiskt (modernt?) bekämpningsmedel som bara slår mot vissa mål utan det dödar allt. Är bara en fråga om direkt dos och eftersom det är en tungmetall kommer det anrikas i jorden (eller spridas med grundvattnet till någon annanstans) och till slut bli ett STORT problem. Helt sjukt att det tillåts i ekologisk odling men det måste ha att göra med arvet från Steiner och biodynamiken som ändå kom långt innan ekologisk odling blev stort.
Svinbra! Ett bra exempel på "naturvin" när det är som bäst och roligast.Lika bra som senast?
Rättade liteSvinbra! Ett bra exempel på vin när det är som bäst och roligast.
Jag tror att dessa producenter hade gjort precis lika bra viner utan att anamma biodynamiken och istället nöjt sig med passion och kompromisslöst kvalitetstänk i varje liten detalj, både när det gäller vinmakning och odling.En intressant poäng i den här diskussionen kring huruvida biodynamik bara är bluff och båg eller något som faktiskt gör skillnad i den faktiska produkten är ju att många av topp-producenterna i de klassiska distrikten tillämpar just biodynamik. T.ex. DRC, Domaine Leflaive, Zind-Humbrecht, Ch Potent-Canet, Jaques Selosse, osv. Visst, dessa producenter kanske är ett gäng tomtar som bara har tur att deras viner blir som de blir men jag vill gärna tro att deras sätt att se på och behandla vingårdarna genererar hög druvkvalitet och därmed vin av toppklass. Med detta menar jag såklart inte att allt som produceras från biodynamisk odling håller samma kvalitet som tidigare nämnda producenters alster utan det finns givetvis massor av skräp-viner inom denna "kategorin" också.
En annan tanke jag har är att i dagens läge då många konsumenter gärna vill att deras vin skall vara ekologiskt eller biodynamiskt odlat, oberoende av vinets kvalitet eller ursprung, så kan man som vinproducent göra sin produkt lite mer attraktiv genom att lyfta fram sig själv som biodynamiker alternativt rulla en herrans massa kulor på att skaffa sig en certifiering.
Selosse la av med detta 2003!En intressant poäng i den här diskussionen kring huruvida biodynamik bara är bluff och båg eller något som faktiskt gör skillnad i den faktiska produkten är ju att många av topp-producenterna i de klassiska distrikten tillämpar just biodynamik. T.ex. DRC, Domaine Leflaive, Zind-Humbrecht, Ch Potent-Canet, Jaques Selosse, osv. Visst, dessa producenter kanske är ett gäng tomtar som bara har tur att deras viner blir som de blir men jag vill gärna tro att deras sätt att se på och behandla vingårdarna genererar hög druvkvalitet och därmed vin av toppklass. Med detta menar jag såklart inte att allt som produceras från biodynamisk odling håller samma kvalitet som tidigare nämnda producenters alster utan det finns givetvis massor av skräp-viner inom denna "kategorin" också.
En annan tanke jag har är att i dagens läge då många konsumenter gärna vill att deras vin skall vara ekologiskt eller biodynamiskt odlat, oberoende av vinets kvalitet eller ursprung, så kan man som vinproducent göra sin produkt lite mer attraktiv genom att lyfta fram sig själv som biodynamiker alternativt rulla en herrans massa kulor på att skaffa sig en certifiering.
Exakt, och det gäller väl de flesta av dessa producenter att de enbart använder vissa "normala" delar i biodynamiken och hoppar över att småhackade barkbitar av ek och lägga i en skalle från något husdjur, omge av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi.Selosse la av med detta 2003!
Nästa steg är att enbart kalla sig för ekologiska istället för att blanda in astrologi. Vi kommer nog dit också så småningom.Exakt, och det gäller väl de flesta av dessa producenter att de enbart använder vissa "normala" delar i biodynamiken och hoppar över att småhackade barkbitar av ek och lägga i en skalle från något husdjur, omge av torv och grävs ned i marken på hösten på ett ställe där mycket regnvatten rinner förbi.
-Man kan ju hoppas, tyvärr verkar de flesta tro att biodynamisk odling är en tuffare variant av ekologiskt med hårdare krav och få känner till att det innehåller massa galenskap.Nästa steg är att enbart kalla sig för ekologiska istället för att blanda in astrologi. Vi kommer nog dit också så småningom.
-Ja, det förstår ju vem som helst att vinet blir godare om man gräver ner Kamomillblommor som fylls in i tunntarmar från nötkreatur.Varför galenskap? alla medel är väl tillåtna och om någon producent anser att det där lilla extra gör något för druvorna så kanske det gör det också. Placebo brukar väl oftast funka?
Är väl bättre att man gör nått vettigt av kadavren än och bara kremera.För att inte tala om maskrosblommor som pressas ihop och fylls in i bukhinna från nötkreatur. Då jäklar blir det bra fjutt på druvorna...