Bordeauxprovning och middag med huvudtemat super second från 1986 plus en del avfällningar.
8 Dödsföraktande hedonister ("där döden är, är icke du") tillbringade en hel kväll tillsammans i en kylslagen lokal. Bra för champagnen men inte för lemmarna, maten och rödvinet. Nu kan man i och för sig ha det värre.
Först lite föråkare för att göra kroppen mottaglig för rödvin:
Amour Rosé 2008
Var nyfiken och det här var första flaskan för mig. Äpplen och lite sötare frukt i form av persika/lychee. Smak av äpplen, äppelskal och lite apelsin. I början i bittraste laget men efter 2-3 timmar börjar det här bli riktigt bra men i yngsta laget. Inga bra gissningar här...
Selosse V.O. (deg 17)
Stinker Selosse, dvs kraftig superekad odlare, men efter att ha smakat tvekar jag på om det kan vara grannen. Smaken känns ung, torr och lite vresig. Första gissning De Sousa 2008 med VO som andra. Min favorit.
Henriot 2008
Korken lät som 2013, ungt citrusdominerat och oförlöst. Tänkte hus och BdB från 2012. Första gissning Pol Roger BdB 2012, efter att året blev känt jämförde jag med minnesbanken och gissade Henriot. Samma upplevelse som tidigare. Inte särskilt kul i dagsläget. Väntar 5 år (hoppas jag) tills jag öppnar mina.
Autréau La Chouette de Champillon Blanc de Noirs
Pommac och piggelin, tänk en päronsour på näsan. I bakgrunden hörde jag tveksamheter om det här ens var champagne. Doften var lite udda och smaken var bland det tråkigaste jag känt på länge. Går och dricka men ger
ingenting, perfekt som mingel för människor som är helt ointresserade av vin. Helt ofattbart att det här har fått 5 av 5
i SvD om det stämmer. Max 2 poäng och då är jag snäll.
Alla hade som förväntat Amour och VO som favoriter.
Efter att vi värmt upp var det dags för huvudnumret. Maten stod numera pensionerade Pelle för som tidigare hade restaurangen "Hos Pelle". Enligt egen utsaga huserade restaurangen Göteborgs första vinbar. Genomgående riktigt klassiska och smakrika rätter med piggvaren som absoluta topp. Klassiskt skolade kockar kan verkligen sina såser och fonder!
Halstrad pilgrimsmussla med broccolipuré, enbär och persilja. Kraftiga smaker som funkade bra med rödvin. Bra början!
Ravioli, spenat, mascarpone, kycklingfond, gigantisk tryffel och hasselnötter.
En magisk piggvarssoppa där soppan var bland det godaste jag upplevt på länge.
Halstrad anklever, kålfond och lite kumminkål som gav lite julkänsla.
Ankbröst
Långbakad högrev med sidfläsk, rödvinssås (oklart om det toppades med bdx 86) och potatis-/rotselleripuré
Inkokt päron med aroniabär och choklad som avslutning.
Leoville Barton 1986
Vinbär, svamp och lite jordig. Sträv och ungdomlig. Framtiden för sig..?
Ducru-Becaillou 1986
Oklar källarlukt med ceder och lite allmänt träig. Liten snackis om det möjligtvis var smygkork... Kom långt ner.
Lynch Bages 1986
Björnbär och stall. Bästa balans innan 85an och Palmer kom. En av favoriterna initialt men föll lite när det kom in fler flaskor.
Comtesse bla, bla 1986
Fruktig och mycket cedertoner. Lättare i stilen. Hade förväntat mig mer, för Comtesse är en favorit. Så klart bra men hamnade på undre halvan ikväll.
Cos d'Estournel 1986
Fat, skog, murklor. Tillkommer lite hallon och lakrits. Kraftigt men det gillar jag. Lite av en vattendelare.
Leoville Poyferre 1985
Mer åt grus, fuktig sten och betong. Helt perfekt balans. Är det här representativt för 85or så väljer jag den årgången före det mesta! Min favorit av alla viner den här kvällen.
Canon 1986
Mer fruktig än övriga och även lite vinbär. Bra men och jag noterar något förvånat att jag rankat den som topp 4.
Canon 2016
Kvällens svarta får men kul att jämföra med en ungtupp. Mer vinbär-/björnbärlikör och mandel. Antar att det är högre alkohol. Stramt och strävt så klart. Inte det roligaste att dricka ur ett hedonistiskt perspektiv jämte alla gamlingar. Till mat och ensamt tror jag det hade funkat betydligt bättre, framförallt om man klarar tanninerna.
Som bonus blev det även:
Tjatå Vadå 1988
Mentol och lite kryddig. Strävt. Skrev inte mycket mer. Den här kom bort i mängden.
Palmer 1986
Örtighet och lagerblad. Fantastisk doft och en av de bästa vinerna. Påminner om övriga 86or även om den här är den mest balanserade. Långskott på Pontet Canet 86. Återigen blir jag imponerad av Margaux. Vingubben gissade rätt.
Comtes 2008
Öppnades till efterrätten så jag väntade mig något sött mousserande. Tog ett tag innan hjärnan bestäms sig för att det här var en torr champagne. Inte helt lätt att gå tillbaks på champagne efter 10 rödvinare... Kände inte mycket, frisk citrus och ett uns kryddighet men inget krut. Kryddigheten och metagissning förde mig till Vilmart innan jag bestämde mig för Amour 2011. Mycket talade för att det var en 08a men trist att gissa det varje gång samt att Amour 2008 är betydligt bättre än så här. Inte i sin bästa fas nu men kul att ha provat.
Vi hade ingen omröstning men om jag följer noterna (stämmer inte riktigt med minnet idag) är min egen ranking:
8 Dödsföraktande hedonister ("där döden är, är icke du") tillbringade en hel kväll tillsammans i en kylslagen lokal. Bra för champagnen men inte för lemmarna, maten och rödvinet. Nu kan man i och för sig ha det värre.
Först lite föråkare för att göra kroppen mottaglig för rödvin:
Amour Rosé 2008
Var nyfiken och det här var första flaskan för mig. Äpplen och lite sötare frukt i form av persika/lychee. Smak av äpplen, äppelskal och lite apelsin. I början i bittraste laget men efter 2-3 timmar börjar det här bli riktigt bra men i yngsta laget. Inga bra gissningar här...
Selosse V.O. (deg 17)
Stinker Selosse, dvs kraftig superekad odlare, men efter att ha smakat tvekar jag på om det kan vara grannen. Smaken känns ung, torr och lite vresig. Första gissning De Sousa 2008 med VO som andra. Min favorit.
Henriot 2008
Korken lät som 2013, ungt citrusdominerat och oförlöst. Tänkte hus och BdB från 2012. Första gissning Pol Roger BdB 2012, efter att året blev känt jämförde jag med minnesbanken och gissade Henriot. Samma upplevelse som tidigare. Inte särskilt kul i dagsläget. Väntar 5 år (hoppas jag) tills jag öppnar mina.
Autréau La Chouette de Champillon Blanc de Noirs
Pommac och piggelin, tänk en päronsour på näsan. I bakgrunden hörde jag tveksamheter om det här ens var champagne. Doften var lite udda och smaken var bland det tråkigaste jag känt på länge. Går och dricka men ger
ingenting, perfekt som mingel för människor som är helt ointresserade av vin. Helt ofattbart att det här har fått 5 av 5
i SvD om det stämmer. Max 2 poäng och då är jag snäll.
Alla hade som förväntat Amour och VO som favoriter.
Efter att vi värmt upp var det dags för huvudnumret. Maten stod numera pensionerade Pelle för som tidigare hade restaurangen "Hos Pelle". Enligt egen utsaga huserade restaurangen Göteborgs första vinbar. Genomgående riktigt klassiska och smakrika rätter med piggvaren som absoluta topp. Klassiskt skolade kockar kan verkligen sina såser och fonder!
Halstrad pilgrimsmussla med broccolipuré, enbär och persilja. Kraftiga smaker som funkade bra med rödvin. Bra början!
Ravioli, spenat, mascarpone, kycklingfond, gigantisk tryffel och hasselnötter.
En magisk piggvarssoppa där soppan var bland det godaste jag upplevt på länge.
Halstrad anklever, kålfond och lite kumminkål som gav lite julkänsla.
Ankbröst
Långbakad högrev med sidfläsk, rödvinssås (oklart om det toppades med bdx 86) och potatis-/rotselleripuré
Inkokt päron med aroniabär och choklad som avslutning.
Leoville Barton 1986
Vinbär, svamp och lite jordig. Sträv och ungdomlig. Framtiden för sig..?
Ducru-Becaillou 1986
Oklar källarlukt med ceder och lite allmänt träig. Liten snackis om det möjligtvis var smygkork... Kom långt ner.
Lynch Bages 1986
Björnbär och stall. Bästa balans innan 85an och Palmer kom. En av favoriterna initialt men föll lite när det kom in fler flaskor.
Comtesse bla, bla 1986
Fruktig och mycket cedertoner. Lättare i stilen. Hade förväntat mig mer, för Comtesse är en favorit. Så klart bra men hamnade på undre halvan ikväll.
Cos d'Estournel 1986
Fat, skog, murklor. Tillkommer lite hallon och lakrits. Kraftigt men det gillar jag. Lite av en vattendelare.
Leoville Poyferre 1985
Mer åt grus, fuktig sten och betong. Helt perfekt balans. Är det här representativt för 85or så väljer jag den årgången före det mesta! Min favorit av alla viner den här kvällen.
Canon 1986
Mer fruktig än övriga och även lite vinbär. Bra men och jag noterar något förvånat att jag rankat den som topp 4.
Canon 2016
Kvällens svarta får men kul att jämföra med en ungtupp. Mer vinbär-/björnbärlikör och mandel. Antar att det är högre alkohol. Stramt och strävt så klart. Inte det roligaste att dricka ur ett hedonistiskt perspektiv jämte alla gamlingar. Till mat och ensamt tror jag det hade funkat betydligt bättre, framförallt om man klarar tanninerna.
Som bonus blev det även:
Tjatå Vadå 1988
Mentol och lite kryddig. Strävt. Skrev inte mycket mer. Den här kom bort i mängden.
Palmer 1986
Örtighet och lagerblad. Fantastisk doft och en av de bästa vinerna. Påminner om övriga 86or även om den här är den mest balanserade. Långskott på Pontet Canet 86. Återigen blir jag imponerad av Margaux. Vingubben gissade rätt.
Comtes 2008
Öppnades till efterrätten så jag väntade mig något sött mousserande. Tog ett tag innan hjärnan bestäms sig för att det här var en torr champagne. Inte helt lätt att gå tillbaks på champagne efter 10 rödvinare... Kände inte mycket, frisk citrus och ett uns kryddighet men inget krut. Kryddigheten och metagissning förde mig till Vilmart innan jag bestämde mig för Amour 2011. Mycket talade för att det var en 08a men trist att gissa det varje gång samt att Amour 2008 är betydligt bättre än så här. Inte i sin bästa fas nu men kul att ha provat.
Vi hade ingen omröstning men om jag följer noterna (stämmer inte riktigt med minnet idag) är min egen ranking:
- Leoville Poyferrre 1985
- Palmer 1986
- Cos 1986
- Canon 1986
- Lynch Bages 1986 (minnet säger tredje plats)
- Comtesse 1986
- Tjatå Vadå 1988
- Ducru-Becaillou 1986
- Leoville Barton 1986
- Canon 2016