Omar Khayyam
Medlem
Helt införstådd med att det finns en allmän tråd som handlar om att matcha vin och mat, tänkte jag ta upp en aspekt av mat&vin-matchning som blir extra tydligt med den globalt enormt populära bordeaux-blandningen och dess alla varianter.
Det finns en mycket stor spännvidd mellan väldigt fruktiga och ekade cabbar och cabbiga blends, och mer svala "klassiska" uttryck av samma druva och druvblandningar. Själv gillar jag både fruktiga Napa-lyx-viner men också svala, strama klassiska uttryck som t ex Arnot Roberts Cabernet:er, eller medoc-viner från 2004, 2002, 2012 som jag uppfattat som inte riktigt lika varmfruktiga.
Dessa viner kan dock ibland kännas som så väsensskilda att det inte är ens i närheten av samma typ av mat som passar. Det är ju inte heller varje dag som man vare sig knäcker en St Julien från 2004 av bättre snitt eller en yppig kalifornisk eller australisk lyx-cabbe så jämförelse-biblioteket är inte fullbelagt.
Vad är era favorit-mat-matchningar till Bordeaux av olika klasser och årgångar, samt cabernet sauvignon och för den delen andra bordeaux-druv-uttryck från olika håll i världen? Biff och Bea? Tacos med knapergrillat sidfläsk och färsk koriander? Boeuf Bourguignon? Kebab-tallrik? Gruyère och en skiva surdegsbröd? Känn er fria att re-definiera den något vaga och otydliga frågan
Det finns en mycket stor spännvidd mellan väldigt fruktiga och ekade cabbar och cabbiga blends, och mer svala "klassiska" uttryck av samma druva och druvblandningar. Själv gillar jag både fruktiga Napa-lyx-viner men också svala, strama klassiska uttryck som t ex Arnot Roberts Cabernet:er, eller medoc-viner från 2004, 2002, 2012 som jag uppfattat som inte riktigt lika varmfruktiga.
Dessa viner kan dock ibland kännas som så väsensskilda att det inte är ens i närheten av samma typ av mat som passar. Det är ju inte heller varje dag som man vare sig knäcker en St Julien från 2004 av bättre snitt eller en yppig kalifornisk eller australisk lyx-cabbe så jämförelse-biblioteket är inte fullbelagt.
Vad är era favorit-mat-matchningar till Bordeaux av olika klasser och årgångar, samt cabernet sauvignon och för den delen andra bordeaux-druv-uttryck från olika håll i världen? Biff och Bea? Tacos med knapergrillat sidfläsk och färsk koriander? Boeuf Bourguignon? Kebab-tallrik? Gruyère och en skiva surdegsbröd? Känn er fria att re-definiera den något vaga och otydliga frågan
Last edited: