Caviste
Leverantör
Med tanke på senaste tidens diskussioner om cabernet franc och dessutom månadens vin kanske några rader om dagens CAV-lansering kan vara på sin plats.
Nicolas Grosbois är, förutom en skön snubbe, en även övertygande vinodlare och en talangfull vinmakare. Han tog över efter farsan, Jacques, 2008 och har sedan dess tagit Domaine Grosbois till helt nya höjder. I ärlighetens namn var inte Jacques viner särskilt intressanta, kanske på grund av hans förkärlek till kemikalier i vingårdarna. Det första Nicolas gjorde var att sluta med dessa och sedan några år kan man med blotta ögat (och näsan!) notera hur bra jordarna mår utan. Sedan 2012 är man även ekologiskt certifierad.
Från hjärtat av egendomens vingårdar, mitt på sluttningen i leriga jordar på kalkstensgrund, kommer 2012 Chinon Gabare. Vinet är mycket viktigt för Nicolas eftersom det utgör en stor del av hans produktion. 100% cabernet franc som jäst i betongkar och lagrats delvis i betongcuve, delvis i foudres och demi-muids. Ingen ny ek. Här finns drickglädje nog att bara korka upp med goda vänner över en bit ost samtidigt som strukturen är seriös nog att klara av de flesta kötträtter.
Från vingårdar lite längre ner på sluttningen, planterade med yngre stockar i grusiga och sandiga jordar kommer 2014 Chinon La Cuisine de ma mère. Här handlar det om nästan uteslutande om drickglädje. Visst finns det en liten stramhet i slutet men den insisterar snarare på en klunk till än mat på bordet. Charmigt, enkelt och busigt. Ord som lika gärna skulle kunna beskriva Nicolas Grosbois som person.
CAV0039 - Domaine Grosbois beställs på caviste.se så länge lagret räcker, vilket förhoppningsvis är längre än förra CAV-lanseringen som tog slut på en timme.
6 flaskor - 780 kr
3 fl 2014 Chinon La Cuisine de ma mère (115 kr styck)
3 fl 2012 Chinon Gabare (145 kr styck)
Finare vinare postade följande om CAV0039 på instagram igår:
https://instagram.com/finarevinare/p/0GHsWgPe5-/
Nicolas Grosbois är, förutom en skön snubbe, en även övertygande vinodlare och en talangfull vinmakare. Han tog över efter farsan, Jacques, 2008 och har sedan dess tagit Domaine Grosbois till helt nya höjder. I ärlighetens namn var inte Jacques viner särskilt intressanta, kanske på grund av hans förkärlek till kemikalier i vingårdarna. Det första Nicolas gjorde var att sluta med dessa och sedan några år kan man med blotta ögat (och näsan!) notera hur bra jordarna mår utan. Sedan 2012 är man även ekologiskt certifierad.
Från hjärtat av egendomens vingårdar, mitt på sluttningen i leriga jordar på kalkstensgrund, kommer 2012 Chinon Gabare. Vinet är mycket viktigt för Nicolas eftersom det utgör en stor del av hans produktion. 100% cabernet franc som jäst i betongkar och lagrats delvis i betongcuve, delvis i foudres och demi-muids. Ingen ny ek. Här finns drickglädje nog att bara korka upp med goda vänner över en bit ost samtidigt som strukturen är seriös nog att klara av de flesta kötträtter.
Från vingårdar lite längre ner på sluttningen, planterade med yngre stockar i grusiga och sandiga jordar kommer 2014 Chinon La Cuisine de ma mère. Här handlar det om nästan uteslutande om drickglädje. Visst finns det en liten stramhet i slutet men den insisterar snarare på en klunk till än mat på bordet. Charmigt, enkelt och busigt. Ord som lika gärna skulle kunna beskriva Nicolas Grosbois som person.
CAV0039 - Domaine Grosbois beställs på caviste.se så länge lagret räcker, vilket förhoppningsvis är längre än förra CAV-lanseringen som tog slut på en timme.
6 flaskor - 780 kr
3 fl 2014 Chinon La Cuisine de ma mère (115 kr styck)
3 fl 2012 Chinon Gabare (145 kr styck)
Finare vinare postade följande om CAV0039 på instagram igår:
https://instagram.com/finarevinare/p/0GHsWgPe5-/