Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Martin F

Medlem
20200626_174836.jpg


Launois brut Special club 2012

Nötig, gula äpplen, något lite funky och autolytiskt i näsan. Umami? Lite dassig syra för min smak som gör att jag inte hade låtit den ligga längre.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Många bra och intressanta inlägg på sista tiden!

Jag älskar också Selosse och brukar känna igen Selosse vid blindprovningar men tycker att det är fasligt svårt att pricka in vilket vin det är, särskilt när det gått ett antal år sedan degorgeringen.

Håller med, det är svårt. Den ovan t.ex. var ”stor” med en massiv doft och ett jäkla tryck förutom sedvanliga Selosse markörer så jag hade lätt trott blint att det var något av de mer avancerade vinerna. Men att det var Selosse hade varit noll problem i en blindprovning :D

Jag gillar inte alls att dricka bättre vin utomhus egentligen men den här var så massiv så det var inga problem alls. Blev perfekt med enorma Zalto Bourgogne så hade man en egen ”sniff-skål” :p
Kom inte ihåg när jag missade Selosse blint senast men det finns det säkert någon som kan upplysa mig om.:p Tror jag är sämre än slumpen på att gissa vilken Selosse det är. D.v.s. 1 på 12 om jag räknar rätt och då räknar jag med rosén...:oops:

Har varit med om två gånger att andra gissat Selosse men missat att det är rosé när jag haft den blint!:eek:

Betydligt oftare är att jag gör fel åt andra hållet. D.v.s. gissar Selosse när det är ett ekmonster i glaset. Senast var det när @Trydebull hade någon "fulskumpa" som bonus. AD Coutelas?


Igår firades det rejält och vad bättre än mitt favarithus och mitt födelseår.
Krug 1988. Vilken. Jävla. Champagne!
Dag 1:
Doft: citron, äpple, hallon, honung.
Riktigt bra tryck i flaskan! Många små fina krug bubblor.
Smak: honung, vanilj,citrus, en söthet kom som avslutning som jag aldrig känt förut! Vi kom på nu i efterhand att det är sommarfärska smultron. Den var magiskt. Kolan jag ofta hittar i krug ligger i bakgrunden. Helt otroligt bra!
Dag 2. Mindre bubblor och lite mindre smaker. Citrus dominerar. Fortfarande god.
Krug 90 var riktigt bra men det här var ett steg till. Oj så bra!
Visa bifogad bild 20230
Inga dåliga champagner du betar av! Inte lätt att toppa nu...

Krug 88 är verkligen magisk nu men jag minns 90 som sjukt bra med även om det är några år sedan sist. De två bästa 90orna jag druckit har varit Krug.

Midsommardricka där Savart Bulle de Rosé fick ta täten, deggad november 2015. Hälften årgång 2012/2013 om jag minns rätt. Lysande rosé, jag som hade mina tvivel. Denna behöver helt klart ett antal år på rygg för att komma till sin rätt. Ungdomlig vresighet (tonåring?) har delvis övergått till lugnare, djupare dofter och smaker. Smultronapelsin (om vi nu ska finna ett passande ord). Värd att vänta på! Passade utmärkt till plockmaten. Hamnar i 90-92 spannet med det senare som möjligt om några år till.
...
Inget Savartfan och har inte provat så mycket heller därav. Håller dock Bulle som det bästa han gör med reservation för att jag bara druckit Savart ungt.

Jag skulle faktiskt vänta i minst fem år. Jag vill ha lite mognadstoner också.
(Salon 96)
Kan skriva under på det med. Hade jag bara en flaska hade jag väntat minst 10 år på fullt allvar. Fattar verkligen inte att det går att sälja nya årgångar för +5000 kr flaskan. Kanske har ändrat stil för 06an tog jag som ickeskumpa blint och satte 1 av 5 i betyg.:eek::D


Visa bifogad bild 20271
2010 Louis Roederer Brut Rosé


Syran är hög och den har rikligt med små fina bubblor. Doften är fruktig (bl.a. lime) och med rostad karaktär, lite krut och blommor. Smaken är till en början mest syrlig och behöver lite tid i glaset. Passionsfrukt sticker ut tydligast av den tropiska frukten med mycket syrliga inslag. Men när den börjar bli lite avslagen kommer det även fram hallon, lakrits och lite kola. God rosé det här, men det vet ni ju redan.
Jag har numera efter noggranna empiriska studier i vetenskapens namn kommit fram till att Roederer Rosé är den bästa Vintagerosén.:D Sjukt hög lägstanivå dessutom.

Visa bifogad bild 20273


Launois brut Special club 2012

Nötig, gula äpplen, något lite funky och autolytiskt i näsan. Umami? Lite dassig syra för min smak som gör att jag inte hade låtit den ligga längre.


Självklart är årgången 2010 och inget annat :oops:

Då förstår jag bättre kommentaren av låg syra. Har själv inte klagat på det i någon 12a än...

Andre Jacquart Mesnil Experience Extra Brut BdB

Fy fasiken vilken härligt ekad champagne. Eken är distinkt och fantastiskt fint integrerad med en härlig frisk finish av inlagd citron och äppelzezt. Tyvärr var vi fyra stycken som delade på den.. Hade velat ha hela flaskan för mig själv :oops:

Visa bifogad bild 20280

Kul med André Jacquart som är en av mina favoritodlare när det gäller chardonnay! Löjligt bra pris dessutom, framförallt på plats. Själv håller jag Vertus Experience högre då jag tycker den är rundare och mer förlåtande ung vilket passar min smak bättre. Tycker även eken är mer framträdande i Vertus om du nu gillar ek.

Degdatum?
 

Jesper L

Medlem
Många bra och intressanta inlägg på sista tiden!

Kul med André Jacquart som är en av mina favoritodlare när det gäller chardonnay! Löjligt bra pris dessutom, framförallt på plats. Själv håller jag Vertus Experience högre då jag tycker den är rundare och mer förlåtande ung vilket passar min smak bättre. Tycker även eken är mer framträdande i Vertus om du nu gillar ek.

Degdatum?

Här är baksidan! Säger den dig något?
 

Attachments

  • upload_2020-6-27_15-37-55.jpeg
    upload_2020-6-27_15-37-55.jpeg
    62,3 KB · Visningar: 186
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Här är baksidan! Säger den dig något?
Nej, inte mer än att det inte framgår.:p

Antagligen är det importörens etiketter som inte har degdatum. Har inga Mesnil tillgängliga men på både Vertus och Vintage köpta på plats framgår degdatum.

Trist att importören av någon anledning inte har den infon...:(
 

Jesper L

Medlem
Nej, inte mer än att det inte framgår.:p

Antagligen är det importörens etiketter som inte har degdatum. Har inga Mesnil tillgängliga men på både Vertus och Vintage köpta på plats framgår degdatum.

Trist att importören av någon anledning inte har den infon...:(
Har en till flaska någonstans i skåpet men vet inte var... :rolleyes:

Ja håller med om att det är riktigt trist! Får se om det framgår på Vertus flaskorna när beställning läggs :)
 

LeChat

Medlem
6AD4A850-C078-434C-80F6-B46F23519894.jpeg

2004 Comte Audoin de Dampierre


Mycket kavring och danskt rågbröd i doften initialt. Behöver inte speciellt mycket tid för att öppna upp sig. God!
Har en del mognadstoner men är annars ganska enkel och bubblorna avtar relativt fort. Men som välkyld eftermiddagsdricka på altanen efter en dag på klipporna med salta bad, är den gudomlig just nu.:)
 

FredrikC

Medlem
1988 var en trevlig årgång så denna helg blev det en Dom Perignon.
Väldigt pigg och bra bubblor. Lite mer guldgul än krug 88 men än så fin ändå.
Smakerna dominerades av äpplen, men även krut, vanilj och apelsin. En syra som var väldigt trevlig låg där bakom också. Något mellan lime och krusbär som vi inte riktigt kunde bestämma mer exakt.
Riktigt bra champagne! Och jag är imponerad över hur fräsch den var och pigg.
20200627_191219.jpg
 
Drack Pol Roger BdB 2008 för första gången på grannens balkong. I tidigaste laget men man kan känna ett uns mandel och mognadstoner samt lite bakverk och örtighet i bakgrunden. Ytterligare en 08 som levererar bra ungt! Efter lite käk på 28+ blev det en Krug GC (06) och känns som man aldrig kommer tröttna på Krug! Har en stil som har allt jag vill ha i en champagne. Framförallt rostade toner med nötter är underbart.:)

Får man bara dricka en champagne resten av livet ligger GC bra till.
Tur att du har många:p
 

Elvis

Medlem
Drack 2015 Jurtschitsch Grüner Veltliner Brut Nature igår kväll. Ett ambitiöst mousserande vin från Österrike gjort på 100 % Grüner Veltliner, enligt Champagnemetoden och med noll dosage.

Jag fick det här vinet blint på en champagneprovning för ett par veckor sedan. Granny Smith-äpplen, färsk citronjuice, gräs. Lite kort i eftersmaken men fräsch och bra. Trodde att det var en champagne men var väldigt konfunderad vad gäller druvblandning. Det kändes varken som chardonnay eller pinot noir. Jag var inne på pinot blanc men gissade till slut på pinot meunier från någon obskyr odlare.

Min svärfar älskar allt med Österrike och när han hörde talas om det här vinet bad han mig köpa en låda. Beställd sex flaskor från Pub Klemo i Österrike. Kostade 155 euro inklusive frakt och i förra veckan levererade PostNord (!) hem till dörren. Svärfar fick lådan av mig i förrgår och korkade upp en igår. Fick samma intryck som förra gången.

IMG_8648.JPG
 

Magikern

Medlem
Baron Dauvergne Oeil de Perdrix

Doft: smultron och bröd i citron. ungt utan tvekan
Attack: smultron och grape. Ung och njutbar.
Mellansmak: Samma smaker men kanske lite citron och bröd också. Rätt fyllig och intensiv. Syran är balanserad.
Eftersmak: Silkeslena smultron och en gräddig känsla som sitter i rätt länge.

Vilket inställsamt vin. 91 poäng utan tvekan.

Någon som provat?
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Bonnaire Cramant Vintage 2012

Var tvungen att öppna en flaska för att se om det blir en låda till.... :rolleyes: enough said.

Visa bifogad bild 20310
Äntligen champagne i champagnetråden! :rolleyes:

Det gjorde du rätt i. Har inte provat 12an än men det blir nog några i höst och förhoppningsvis 13 med om den finns på plats.

@magnum hur ser det ut på Bonnairefronten? Antar att de släpper 2012-15 och att 13 är på g snart.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Äntligen champagne i champagnetråden! :rolleyes:

Det gjorde du rätt i. Har inte provat 12an än men det blir nog några i höst och förhoppningsvis 13 med om den finns på plats.

@magnum hur ser det ut på Bonnairefronten? Antar att de släpper 2012-15 och att 13 är på g snart.
Jag får djupdyka lite i detta, men 2012an är grymt bra, den perfekta charmören!! Man får anses champagnefattig om man inte har den i källaren!
 

Daniel A

Administratör
Har blivit riktigt kass på att förmedla dryckesupplevelser på sistone. Här kommer ett försök till bättring. Dracks förra veckan på en snabbutflykt till Österlen.

DSC_1835.JPG

2015 Roses de Jeanne / Cédric Bouchard, Côte de Val Vilaine
100 % pinot noir, deg. april 2017.
Expressiv doft. Gula äpplen, sötlakrits, citron, kalk, anis, hallon, "saker som finns i växthuset, förutom växterna själva" (@Skaggs not), gräddig. Den har definitivt något "odlare" över sig - inte bananen, utan något annat. I munnen är det mer hallon, gräddkola och röda äpplen. Mycket bra syra, men den sticker inte iväg - det är ett något runt vin. 91p.
Mitt vin. Väldigt mycket chardonnaytoner för att vara 0 % chardonnay. @Skaggs (och jag själv) var övertygad om att det var 50/50 ch/pn. Men, men. Druvor är omöjligt. Bouchard gör fantastisk champagne dock!

2014 Antoine Bouvet, Saignée de Mareuil
100 % pinot noir, deg. april 2018.
Mycket mörk röd färg. Blodapelsin, röda bär, lite jordigt, en gnutta cigarr, chokladkex (havreflarn?). Inbjudande doft! I munnen är det lite smutsiga röda bär och grapefrukt. Överlag ger den ett väldigt "murrigt" och "mörkt" smakintryck. Syra är närmast medium - den är funktionell, balanserad. Angenäm beska i avslutet. Saignée är underbart! 90p.
Hade min första helt korrekta druvgissning på månader. Trodde årgången var 2010. Det här vinet vill jag ha i min källare.
 

Oscaro

Medlem
Verkar vara bara jag som inte är så imponerad. Helt ok men inget wow alls. Tyckte det var bra för pengarna först men druckit över några dagar nu och köper definitivt inte fler i alla fall.
Jag prövade ikväll och tyckte helt klart det var prisvärt, inget wow men bra struktur som känns som att den kan hålla och förbättras i ganska många år till. Min flaska var deggad mars 2019
 
Toppen