SV: Den stora matrådstråden - ställ din fråga
Elvis skrev:
Har den börjat öppna upp sig? Enda gången jag provat den (våren 2009) kändes den väldigt ung.
Fråga mig något mer som jag inte vet. Tyvärr har jag aldrig varit med i Munskänkarna, har ingen
sommelierutbildning, för inga anteckningar och har dåligt minne. På sin höjd brukar jag kunna
avgöra om jag tycker att något är gott eller inte. Enligt min enkla smak.
Efter ringa förmåga skall jag försöka beskriva gårdagskvällens
Clos Cazals 1996 med nummer 523:
Ovanligt svårforcerad kork, satt som berget. Ingen speciell plopp när jag äntligen fick upp
den. Mycket ljus guldgul färg och fin mousse med de finaste bubblor jag någonsin sett.
Fantastisk doft med först citrustoner som efter någon halvtimme mer drog sig mot
mogna röda äpplen. Så småningom nötiga toner. Smaken först ungdomligt frisk men
efterhand mer mogna äpplen. Om jag inte hade vetat att detta var en BdB så hade jag nog
gissat på ganska mycket Pinot Noir.
Mycket bra syra vilket gör att jag tror att den tål att lagras ett tag till.
Sista glaset sparade jag i flaskan till frukosten i morse. Var lika god då.
Har druckit några flaskor tidigare, senast var nog för ett år sedan men kommer inte ihåg att de
hade några mognadstoner alls.
Kräftorna köper jag nykokta av Niklas direkt på bryggan.
Bäst är de när de fortfarande är ljumna:
Glömde att nämna att vi också har druckit en BdN, som
NonPlusUltra rekommenderar till skaldjuren:
Michel Arnoulds Cuvée Memoire de Vignes 2002.
Mycket kraftfull och mycket mogna röda äpplen i doft
och smak. Elegant och komplex.Närmast av de övriga
vi har druckit är
Thierry Perrions Cuvée Prestige men
så kommer de ju från samma by.
Det är en champagne som jag gärna dricker lite avslagen
och ljummen också.