Jimmy Forsman
I det stora hela tämligen meh...
Fem år.
Vem kunde tro det.
Fem år, speciellt online, är en hel evighet. Finewines.se föddes ur frustration. Frustration över vinkulturen i Sverige. Frustration över Systembolagets urusla utbud av kvalitetsviner. Frustration över vinskribenter som pratade om prisvärdhet som om det var samma som kvalitet. Frustration över att alla inte delade min vision och mina värderingar om och kring vin.
Jag var yngre då. Och mer idealistisk.
Min introduktion in i vinvärlden skedde genom ett elddop i början av tvåtusentalet. Fan, det är över 10år sedan, helt galet. Jag började på vinkällaren Grappe i september 2001. Direkt från en sommar som kock på Saltoluokta fjällstation. Jag hade gått ut Grythyttan i maj samma år och hade egentligen inte någon aning om var jag var på väg. Det enda jag visste var att jag ville jobba med vin. Tidigare på året hade jag varit på en intervju hos dåvarande Systembolaget Restaurangpartner. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte fick det jobbet.
Istället landade jag den föga glamorösa tjänsten som kökssommelier på Grappe. En tjänst som innebar att jag, förutom att packa upp, registrera in och servera vin, skulle värma upp Grappes (ö)kända köttgryta. Och två gånger i veckan städa vinkällaren.
Vad gör man inte för ett vinintresse?
Någon vecka in i min anställning på Grappe fick jag prova min första mogna bourgogne, en sagolik La Tâche 1955, och någonting gick sönder i mig. Jag hade aldrig förstått att vin kunde smaka så. Jag var fast, och det var början på en fantastisk tid.
Varje eftermiddag radade vi upp kvällens flaskor i vinrummet på Grevgatan 3. Dekanterade, provade av, satte provningsordning och pysslade allmänt. Jag älskade den biten. Jag blir än idag lugn av att hantera vinflaskor. Jag lärde känna människor jag fortfarande umgås med. Speciellt Pelle, Krug88, som fungerade som ett nav. Han har en fantastisk förmåga att knyta vinnördar till sig. Han hade precis gått klart sin sommelierutbildning på Restaurangakademien och vi fann varandra ganska omgående. Vi älskade båda vin och tyckte att det var sjukt spännande. Om jag dekanterade någonting som jag tyckte att han borde prova så skickade jag ett sms och han kom inspringande några minuter senare och provade av vinerna innan han sprang vidare till jobbet.
Vi var som små barn i en godisbutik.
Efter tre år av Grappe och en värld dominerad av klassiska vinländer, regioner och viner så var det dags att gå vidare till Nordic Light Hotel och en källare med uteslutande amerikanska viner. En ny värld öppnade sig. En värld fylld av viner som var omedelbart insmickrande. Jag lärde mig mycket om nya världen och dess viner under den här tiden och fick möjligheten att prova galna viner, fullkomligt galna. Och jag hade möjlighet att dela det med min egen grupp av galningar.
Vi var fortsatt som barn i en godisbutik. Inte längre riktigt lika små dock.
I september 2007 hade jag precis slutat på Nordic Light Hotel och var frustrerad över utbudet av platser där likasinnade kunde diskutera kvalitetsviner online. Det fanns helt enkelt inte någon plats för diskussioner om riktiga viner i Sverige. Munskänkarnas Lundaavdelning hade ett forum, men det var meningslöst. Och Sveriges då största vinforum, vinklubben, pratade i princip uteslutande om ”billigt skit”.
Marknaden var mogen för någonting nytt och adressen finewines.se var ledig. Det var inte mycket att prata om. Adressen registrerades och webbhotell införskaffades. Ett forum sattes upp av en mycket motvillig lillebror och jag började en kampanj för att locka besökare till det nya forumet, finewines.se.
Kampanjen bestod i att gå in på vinklubben och vara dryg. Ser ni hur barnsligheten går som en röd tråd igenom finewines.se?
En del kampanjande skedde också på det ökända forumet Flashback. Flashback var för övrigt den modell som finewines.se skapades efter. Jag tror att reglerna fortfarande är direktkopierade från Flashback. Målsättningen var att skapa ett levande diskussionsforum, där inget var tabu (förutom skitviner såklart), där ingenting raderas eller tas bort. För den som inte tror mig och som vill ha ett gott skratt så finns det några strofer fyllepoesi av undertecknad att finna på forumet. Det är bara att leta.
Inledningsvis var forumet som en stor ungdomsgård. Det pladdrades hej vilt och trådarna var mer off- än on-topic. Det var en fantastiskt rolig tid människor hittade hit på eget bevåg och jag tror att känslan av att ha hittat en flock likasinnade puckon gjorde barn av oss alla.
En del av de som var med från början är fortfarande kvar, andra har försvunnit och nya har tillkommit. Vi har idag läsare och medlemmar från Sverige, Norge, Danmark, Polen och våra exilvänner i Asien. Ju fler desto bättre.
För ett par år sedan kände jag att någonting hände med forumet. Plötsligt blev vi vuxna. Tramsandet avtog och diskussionerna blev mer strukturerade, fokuserade och initierade. Som forum hittade vi vår ton.
Grattis. Nu är vi vuxna, det är nu vi kan ta det här vidare och göra det ännu bättre.
Eller, jag skriver ”vi”. Jag borde skriva ni.
Själv är jag väldig inaktiv på forumet nu för tiden. Ett arbete på vinfirma där vin förvandlades till inpriser och utpriser i exceldokument sög musten och passionen ur mig. Men jag jobbar mig så sakteliga tillbaka
I dag är det Anders Landström som rattar forumet med stöd av Jonas (Elvis).
Under de första fem åren har vi sett hur Systembolaget har fått konkurrens av lagliga alternativ från andra EU-länder. Vi har sett hur vinskribenternas prisvärdhetsiver har mattats av i och med att andra källor till information om produkten blivit tillgängliga, vi har sett hur små och specialiserade vinimportörer har gett sig in i matchen, några av dem finns till och med här på forumet.
Vilken värld kommer finewines.se att verka i om ytterligare fem år?
Låt oss tillsammans bevara barnsligheten, nyfikenheten och passionen för vin, mat och restaurang. Tre saker som är viktiga och så intimt sammankopplade. Det är vad som skapar upplevelser och minnen. Och det är vad finewines.se handlar om.
Många tack för att ni alla gör forumet till vad det är.
Med vänliga hälsningar,
Jimmy Forsman
Vem kunde tro det.
Fem år, speciellt online, är en hel evighet. Finewines.se föddes ur frustration. Frustration över vinkulturen i Sverige. Frustration över Systembolagets urusla utbud av kvalitetsviner. Frustration över vinskribenter som pratade om prisvärdhet som om det var samma som kvalitet. Frustration över att alla inte delade min vision och mina värderingar om och kring vin.
Jag var yngre då. Och mer idealistisk.
Min introduktion in i vinvärlden skedde genom ett elddop i början av tvåtusentalet. Fan, det är över 10år sedan, helt galet. Jag började på vinkällaren Grappe i september 2001. Direkt från en sommar som kock på Saltoluokta fjällstation. Jag hade gått ut Grythyttan i maj samma år och hade egentligen inte någon aning om var jag var på väg. Det enda jag visste var att jag ville jobba med vin. Tidigare på året hade jag varit på en intervju hos dåvarande Systembolaget Restaurangpartner. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte fick det jobbet.
Istället landade jag den föga glamorösa tjänsten som kökssommelier på Grappe. En tjänst som innebar att jag, förutom att packa upp, registrera in och servera vin, skulle värma upp Grappes (ö)kända köttgryta. Och två gånger i veckan städa vinkällaren.
Vad gör man inte för ett vinintresse?
Någon vecka in i min anställning på Grappe fick jag prova min första mogna bourgogne, en sagolik La Tâche 1955, och någonting gick sönder i mig. Jag hade aldrig förstått att vin kunde smaka så. Jag var fast, och det var början på en fantastisk tid.
Varje eftermiddag radade vi upp kvällens flaskor i vinrummet på Grevgatan 3. Dekanterade, provade av, satte provningsordning och pysslade allmänt. Jag älskade den biten. Jag blir än idag lugn av att hantera vinflaskor. Jag lärde känna människor jag fortfarande umgås med. Speciellt Pelle, Krug88, som fungerade som ett nav. Han har en fantastisk förmåga att knyta vinnördar till sig. Han hade precis gått klart sin sommelierutbildning på Restaurangakademien och vi fann varandra ganska omgående. Vi älskade båda vin och tyckte att det var sjukt spännande. Om jag dekanterade någonting som jag tyckte att han borde prova så skickade jag ett sms och han kom inspringande några minuter senare och provade av vinerna innan han sprang vidare till jobbet.
Vi var som små barn i en godisbutik.
Efter tre år av Grappe och en värld dominerad av klassiska vinländer, regioner och viner så var det dags att gå vidare till Nordic Light Hotel och en källare med uteslutande amerikanska viner. En ny värld öppnade sig. En värld fylld av viner som var omedelbart insmickrande. Jag lärde mig mycket om nya världen och dess viner under den här tiden och fick möjligheten att prova galna viner, fullkomligt galna. Och jag hade möjlighet att dela det med min egen grupp av galningar.
Vi var fortsatt som barn i en godisbutik. Inte längre riktigt lika små dock.
I september 2007 hade jag precis slutat på Nordic Light Hotel och var frustrerad över utbudet av platser där likasinnade kunde diskutera kvalitetsviner online. Det fanns helt enkelt inte någon plats för diskussioner om riktiga viner i Sverige. Munskänkarnas Lundaavdelning hade ett forum, men det var meningslöst. Och Sveriges då största vinforum, vinklubben, pratade i princip uteslutande om ”billigt skit”.
Marknaden var mogen för någonting nytt och adressen finewines.se var ledig. Det var inte mycket att prata om. Adressen registrerades och webbhotell införskaffades. Ett forum sattes upp av en mycket motvillig lillebror och jag började en kampanj för att locka besökare till det nya forumet, finewines.se.
Kampanjen bestod i att gå in på vinklubben och vara dryg. Ser ni hur barnsligheten går som en röd tråd igenom finewines.se?
En del kampanjande skedde också på det ökända forumet Flashback. Flashback var för övrigt den modell som finewines.se skapades efter. Jag tror att reglerna fortfarande är direktkopierade från Flashback. Målsättningen var att skapa ett levande diskussionsforum, där inget var tabu (förutom skitviner såklart), där ingenting raderas eller tas bort. För den som inte tror mig och som vill ha ett gott skratt så finns det några strofer fyllepoesi av undertecknad att finna på forumet. Det är bara att leta.
Inledningsvis var forumet som en stor ungdomsgård. Det pladdrades hej vilt och trådarna var mer off- än on-topic. Det var en fantastiskt rolig tid människor hittade hit på eget bevåg och jag tror att känslan av att ha hittat en flock likasinnade puckon gjorde barn av oss alla.
En del av de som var med från början är fortfarande kvar, andra har försvunnit och nya har tillkommit. Vi har idag läsare och medlemmar från Sverige, Norge, Danmark, Polen och våra exilvänner i Asien. Ju fler desto bättre.
För ett par år sedan kände jag att någonting hände med forumet. Plötsligt blev vi vuxna. Tramsandet avtog och diskussionerna blev mer strukturerade, fokuserade och initierade. Som forum hittade vi vår ton.
Grattis. Nu är vi vuxna, det är nu vi kan ta det här vidare och göra det ännu bättre.
Eller, jag skriver ”vi”. Jag borde skriva ni.
Själv är jag väldig inaktiv på forumet nu för tiden. Ett arbete på vinfirma där vin förvandlades till inpriser och utpriser i exceldokument sög musten och passionen ur mig. Men jag jobbar mig så sakteliga tillbaka
I dag är det Anders Landström som rattar forumet med stöd av Jonas (Elvis).
Under de första fem åren har vi sett hur Systembolaget har fått konkurrens av lagliga alternativ från andra EU-länder. Vi har sett hur vinskribenternas prisvärdhetsiver har mattats av i och med att andra källor till information om produkten blivit tillgängliga, vi har sett hur små och specialiserade vinimportörer har gett sig in i matchen, några av dem finns till och med här på forumet.
Vilken värld kommer finewines.se att verka i om ytterligare fem år?
Låt oss tillsammans bevara barnsligheten, nyfikenheten och passionen för vin, mat och restaurang. Tre saker som är viktiga och så intimt sammankopplade. Det är vad som skapar upplevelser och minnen. Och det är vad finewines.se handlar om.
Många tack för att ni alla gör forumet till vad det är.
Med vänliga hälsningar,
Jimmy Forsman