This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Du har visst plockat bilden från piratpartisten Christian Engström ser jag, d.v.s. inplaceringen på skalan (framför allt positionen uppåt-neråt) är nog inte riktigt att se som helt diskussionsfri.Pirat, såklart! Av denna anledning:
Ja, i nuläget verkar Finewines få en M+C regering. Undrar hur det hade gåttIntressant att såpass många här har lagt sin röst på Centerpartiet. Är det gårdsförsäljningsfrågan?
Ja, det hade varit en intressant axel om den bara var objektivt. Det är ju mer än ett parti som har haft alltför lätt att fördömma allt och alla som inte tycker som dom (detta är i min mening också en "sorts" främlingsfientlighet).Och det saknas en axel för främlingsfientlighet...
Som iogt och systembolaget då?Pajasar är alltid beswerliga att föra vettig dialog med。
Den långa versionen finns på http://christianengstrom.wordpress.com/2014/07/06/piratpartiets-ideologi-den-politiska-kompassen/ för den som vill läsa mer.Du har visst plockat bilden från piratpartisten Christian Engström ser jag, d.v.s. inplaceringen på skalan (framför allt positionen uppåt-neråt) är nog inte riktigt att se som helt diskussionsfri.
Förr brukade det vara libertarianerna/"nyliberalerna" som körde med en liknande typ av bild, fast då Y-axeln vanligen vänd åt andra hållet och kallad personlig frihet (och med den andra axeln kallad ekonomisk frihet). Rent "optiskt" brukar det nämligen alltid se bra ut att placera sig själv upp mot himlen snarare än ner åt h-vetet. Kanske är det därför att PP inte fattade detta som de fick nöja sig med 0,43%?
Den cyniskt lagde kan notera att nästan alla (små)partier brukar vilja hävda att just de absolut inte kan placeras in på höger-vänsterskalan, oavsett om det är sant eller inte.
Klart det inte är en objektiv helhetsbild, men den är väl inte mer subjektiv än t.ex. konceptet höger/vänster är. SD klassas ju t.ex. som ett parti längst ut på högerkanten, men i många ekonomiska frågor (om vi bortser från sakfrågor som invandring) känns de närmare socialdemokratin än någon slags nythatcherism.Snyggt att plotta men ett problem är att den (plotten alltså) ÄR politisk. Dvs var partierna har placerats är åsiktsstyrt. Det är ju självklart inte så att - som bilden visar - att Fi, V, S, FP, KD och M är lika auktoritära (om det ställs mot frihetlig). Bilden är bara en åsikt (en bild) bland alla andra...
Men är det inte just sådant här som komplicerar hela den politiska skalan?Klart det inte är en objektiv helhetsbild, men den är väl inte mer subjektiv än t.ex. konceptet höger/vänster är. SD klassas ju t.ex. som ett parti längst ut på högerkanten, men i många ekonomiska frågor (om vi bortser från sakfrågor som invandring) känns de närmare socialdemokratin än någon slags nythatcherism.
Pajasar med makt än ÄNDÅ mer beswärliga att föra någon form av fruktsam dialog med...Som iogt och systembolaget då?
Ja, precis. Höger/vänsterskalan är användbar för vissa saker men inte för allt och det är i vissa fall relevant att använda annan klassificering.Vänster-höger skalan fungerar trots allt relativt ofta, men att den inte alltid gör det skall man nog inte förvånas över.
Men är det inte just sådant här som komplicerar hela den politiska skalan?
Som naturvetare (närmare än samhällsvetare, i alla fall, då de områden jag studerat ligger närmare matematik och naturvetenskap än samhälle) så ser jag inte den politiska skalan som mycket mer än en slags social konstruktion som gör en mycket grov indelning av åsikter. Hur långt vänster eller höger en person eller ett parti ligger vet man ju på ett ungefär (när man vet vad de tycker och hur de resonerar om det mänskliga samhället), men det är ju knappast något som är så mätbart som temperatur.
Men vi får saker där vänster-höger betyder olika saker i olika frågor, och att de alltid säljs som åsiktspaket, vilket det inte nödvändigtvis är.
Generellt sett kan man väl säga att "höger" i ekonomiska frågor vill maximera fri marknad och minimera statlig inblandning i ekonomin. Lägre skatter (och ofta färre saker finansierade med gemensamma medel). "Vänster" vill ha mer aktiv samhällsinblandning i ekonomin, och mer omfördelning via skattesedeln.
"Höger" i värdefrågor kan vara konservatism, i syn på familjefrågor och i övrigt. Det kan vara stenhårt stöd för monarkin. Det kan vara motstånd mot att homosexuella skall gifta sig i kyrkan, och ibland (speciellt i vissa länder) abortmotstånd.
Här skulle jag nog säga att SD ligger ganska nära mitten vad gäller ekonomin, men längst till höger enligt den senare definitionen.
Min poäng är att innebörden av vänster-höger varierar beroende på sammanhang och glider även i viss mån över tiden. En person och även ett kan tro på enbart valda delar av vad som ibland betecknas som "höger".
Jag har sett personer som är stenhårt marknadsliberala ("höger" vad gäller samhällsekonomi) vara starkt emot konservativa (enligt ovan, vilket också brukar betecknas som "höger") hjärtefrågor. Ja, jag har sett kängor mot KD från nyliberala människor.
Det uppstår liksom lite märkligheter av att marknadsliberalism och konservatism grupperas ihop på samma sida på en och samma skala, precis som de nödvändigtvis går hand i hand. Men jag ser inte riktigt en alldeles självklar koppling mellan de två, faktiskt, även om jag tror mig förstå att det kan bli så när ideologier skall forceras in på en konstruerad skala.
Det går garanterat att vända på det argumentet till vänstersidan, också. Ökad samhällelig inblandning i ekonomin medför inte nödvändigtvis allt annat som kallats "vänster" i vårt språk.
Men den korta versionen är att man har tryckt in många typer av frågor, attityder och ideologier på en konstruerad skala (som egentligen inte finns, åtminstone inte rent naturvetenskapligt), och då är det inte konstigt att inte alla personer eller partier kan ställas på en bestämd plats på sagda skala.
Där tror jag sådant här uppstår.
Vänster-höger skalan fungerar trots allt relativt ofta, men att den inte alltid gör det skall man nog inte förvånas över.
Intressant att lägga nyliberaler på den socialistiska planhalvan, sen är ju "liberty" som motsats till "tyranny" ett intressant ordval, egentligen "anarchy" är kanske ett bättre ordval.
Jag gillar bilden, tycker det finns logik som stämmer överens med min syn.
Svårt att svara på. Intuitivt så tycker jag mig inte helt hålla med den, fast det skulle en del tid och tankearbete att sätta sig in i hur det är menat, och det ligger uppenbart en del jobb bakom den. Så jag är osäker.
Det som slår mig mest med denna (är från U.S.A) så får man inte glömma Sverige har präglats av socialism allt för länge så det finns inbyggt i de flesta partier, tycker den säger en hel del om Sverige, eller politik generellt oavsätt land.