Här kommer det jag krafsade ner igår. Jag har aldrig druckit viner som är så här pass mogna (jo kanske innan jag var intresserad av vin) så har inte så mycket att jämföra med. Vad gäller färgen så hade alla fortfarande ett fint djup i färgen med teglad kant. Medium intensity förutom Gazinen som var djupare och tätare än de andra. Alkoholen var integrerad i alla och stack inte ut (det kanske den brukar vara??).
1975 Chateau La-Tour Clanet Bordeaux Superieur Controleé
Nose: Medium intensity, lakrits, mörka bär, ”kungen av danmark”, stänk av mörk frukt. Ganska anonym doft. Ingen direkt komplexitet
Palate: Medium+ syra som sticker ut. Den lilla frukt som fanns i doften är borta. Tanninerna mjuka, integrerade. Kort längd. Obalanserad.
Nej den här var inte så kul. Men ändå rolig att prova
.
1977 Chateaux La Maconne
Nose: Medium + intensity. Det första man känner är en grön, örtig doft. Väldigt markant och påtaglig. Volatila syror, rost, blod, kalops, inga primära fruktaromer alls.
Palate: Försvinner direkt, ingen längd. Ingen syra som bär.
Väldigt intressant doft med det här gröna stråket. Har aldrig känt det så intensivt tror jag.
1975 Chateau Mouton Rotchild (Andy Warhol har designat etiketten
)
Nose: Pronounced intensity. Blod, rost, tobak, lakrits, stall, läder. Mörka bär finns kvar. Väldigt varm, stor, komplex doft.
Palate: Syran bär upp, tanninerna integrerade och greppar tag i gommen på ett positivt sätt. Lång finish med mörk frukt, kaffe, mocha, ceder.
Bästa vinet för kvällen tillsammans med nr 7. Så kul att testa! Tjoho!
1978 Domaine de Chevalier Rouge, Pessac Leognan
Doft: Medium intensity. Ganska okomplex doft av stall, dynga, läder.
Palate: Ej mycket frukt. Torra tanniner sticker ut som sätter sig kvar i finishen (som är ganska kort).
Jämfört med Moutonen så låg den långt efter. Den öppnar dock upp sig bättre under kvällen med mer intensitet.
1985 Chateau Leoville Poyferre, St Julien
Doft: Pronounced intensity. Komplex doft av mörka bär, lakrits, stall, läder
Smak: Aromerna i doften kommer igen i smaken och fyller hela munnen. Integrerade taninner i balans med syra, alkohol o frukt. Lång eftersmak med frukt.
Gott!!
1986 Chateau Trottevielle
Doft: Medium+ intensity. Ej så komplex doft, ej mycket frukt men hyfsat intensiva dofter av lakrits, blod, kaffesump.
Smak: Ganska greppiga tanniner, lång eftersmak med mörka bär, rost, blod
Mer smak än doft.
Chateau Gazin 1966
Doft: Pronounced intensity. Stor komplex doft. Aromer av kaffe och mocha är det första kommer upp ur glaset. Rostade fat. Lakrits, mörk frukt.
Smak: Lite mindre komplex smak om man jämför med doften. Lite syrliga mörkröda bär, medium + syra, integrerade tanniner, lång finish med kaffe och mocha.
Ett vin som kommer att sätta sig på minnet. Tycker det var väldigt speciellt i doften. Bäst av de sju tillsammans med Moutonen.
Förhoppningsvis kommer det flera sådana här kvällar i höst!