Christer J
Medlem
Tänkte lägga ut lite mysiga figurer och annat som jag lärt mig på min kurs om champagne på Wine scholar Guild. Alla figurer har jag gjort om så de kan kallas mina. Jag börjar med att visa på hur druvkomposition ser ut för 16 hus och deras Brut non-vintage. Detta kan variera något från år till år men är ändå en indikation på "husstilen".
Det finns ca 320 hus som producerar champagne. För de flesta står NV för ca 80-90% av produktionen. Druvkomposition, druvornas ursprung, andelen och ålder på reservviner, vinmakeri såsom malo, ekanvändning och tid på jästen-allt sammantaget ger en smakprofil som vinmakaren försöker upprätthålla lika från år till år. Detta bygger på att konsumenten är smakorienterad och till stora delar märkeslojal.
Druvkompositionen spelar en betydande roll avseende struktur och smak. Det finns hus som är Pinot Noir-dominanta (Drappier) and Chardonnay-dominanta (Laurent-Perrier) och de som delar lika mellan de 3 principiella druvorna (Pol Roger och Pommery).
Druvornas ursprung spelar också en betydande roll, Chardonnay från Montgueux med läge längre söderut och med sydsluttande vingårdar kan ge tropiska frukter i doft och smak jämfört med Chardonnay från det mer mineraldrivna sydliga delen av Côte des Blancs.
Pinot Noir från norrsluttningar i Montagne de Reims med sin lena struktur och frisk syra skiljer sig mot Pinot Noir från det mer söderut liggande Côte des Bar där det är varmare och druvorna mer mogna.
Data som denna figur baseras på kommer från Essi Avellans egen forskning.
Nästa inlägg kommer att handla om reduktivt kontra oxidativt vinmakeri.
Det finns ca 320 hus som producerar champagne. För de flesta står NV för ca 80-90% av produktionen. Druvkomposition, druvornas ursprung, andelen och ålder på reservviner, vinmakeri såsom malo, ekanvändning och tid på jästen-allt sammantaget ger en smakprofil som vinmakaren försöker upprätthålla lika från år till år. Detta bygger på att konsumenten är smakorienterad och till stora delar märkeslojal.
Druvkompositionen spelar en betydande roll avseende struktur och smak. Det finns hus som är Pinot Noir-dominanta (Drappier) and Chardonnay-dominanta (Laurent-Perrier) och de som delar lika mellan de 3 principiella druvorna (Pol Roger och Pommery).
Druvornas ursprung spelar också en betydande roll, Chardonnay från Montgueux med läge längre söderut och med sydsluttande vingårdar kan ge tropiska frukter i doft och smak jämfört med Chardonnay från det mer mineraldrivna sydliga delen av Côte des Blancs.
Pinot Noir från norrsluttningar i Montagne de Reims med sin lena struktur och frisk syra skiljer sig mot Pinot Noir från det mer söderut liggande Côte des Bar där det är varmare och druvorna mer mogna.
Data som denna figur baseras på kommer från Essi Avellans egen forskning.
Nästa inlägg kommer att handla om reduktivt kontra oxidativt vinmakeri.