This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
I champagne så brukar frukten avta och det doftar mer unken källare och smakar en aning kork. enligt mig iaf.Dricker just en fin amerikansk vinare, men misstänker korkdeffekt. Jag vill ju inte hälla ut dyra droppar om så inte är fallet.
Fast det kan jag ju, men ja, ni fattar. Jag vill lära mig. Trodde jag visste, men blev osäker ikväll...
Instämmer.Jag tycker det kan lukta allt ifrån simbassäng och avlopp till mögel, jord och kartong. Sannolikt beror skillnaderna på mängden och typen av ämne/ämnen bakom korkdefekten, och på förmodligen även på vintypen. Samtidigt brukar frukten och livligheten hos vinet vara dämpad eller saknas helt. Smaken brukar uppvisa samma tråkigheter som doften (dock ofta lite mindre tydligt) och inte sällan vara aggressiv, syrlig, ja nästan lite "frätande".
De värsta fallen är när nivåerna av TCA, TBA, mm, ligger precis runt ens detektionströskel. Då är det svårt att skilja på ett vin som är korkat och ett som är allmänt dåligt/trist. Olika personer lär dessutom vara olika känsliga. Det som är korkat för den ena kan fortfarande smaka bra för den andre, och man är inte överens angående en eventuell defekt. Är nog förövrigt inte otroligt att mer eller mindre alla viner är korkade till en viss grad - men de flesta innehåller såpass lite av de aktuella ämnena för att uppfattas som korkade.
Ibland tycker jag att korkdefekter blir värre med luftning så ett tips kan vara att låta det stå ett tag i glaset och se vad som händer.
Ibland tycker jag att korkdefekter blir värre med luftning så ett tips kan vara att låta det stå ett tag i glaset och se vad som händer.
så blev min snabbt sämre och sämre. Första sniffen gav en hint om att något var fel men sen luktade det söt och god körsbärsgodis och första 5 minuterna smakade det nästan helt ok. Efter 15 min var det ingen tvekan om att vinet var korkat och nu är det fullständigt odrickbart.Instämmer. Ett av de tydligaste sätten att känna igen riktig korkdefekt, tycker jag, är att vinet rasar utför stupet väldigt fort. Det kan dofta och smaka hyfsat de första klunkarna, men efter någon kvart-halvtimme brukar all frukt vara helt död.
Jag tycker det kan lukta allt ifrån simbassäng
Mest troligt så är badhuset ifråga kontaminerat med TCA. Har komponenten väl letat sig in i ett vattensystem så är den i princip omöjlig att bli av med.Jag var och badade med mina söner under eftermiddagen och idag tyckte jag att hela poolen luktade korkdefekt. Det är ditt fel, @KimHartman!
Klor i sig är luktfritt. Kloret reagerar med föroreningarna så att den typiska doften frigörs.Om du nu inte enbart syftar på klorlukten vill säga?
Jag tycker absolut att du bör nämna det även om det är lite kymigt. Inte kul att leva bland skadligt mögel ovetandes. Jag förstår dig dock.Jag har en bekant som går omkring och doftar som en vandrande korkdefekt . Man märker det när man sitter bredvid honom. Han måste bo i ett mögelskadat hus och lever mitt i det så han verkar inte märka det själv. Hela han inklusive alla hans kläder verkar vara kontaminerade. Har funderat på om jag skall säga något .... men ... nej det får nog vara
Tror det är samma sak som @Vino fino antyder ovan, dvs att ämnet hämmar vårt luktsinne snarare än att det har en egenlukt. Enligt mig så spelar det ingen roll vad som sker rent kemiskt, då resultatet har en identifierbar arom.
badhuset
Mest troligt så är badhuset ifråga kontaminerat med TCA. Har komponenten väl letat sig in i ett vattensystem så är den i princip omöjlig att bli av med.
Om du nu inte enbart syftar på klorlukten vill säga?
Bra. Professionellt agerande från handlaren.tack för alla svar. Vinet inköpt av Kenneth på KKWine i köpenhamn. Han ersätter och säger det varit mkt åroblem med denna producent. Sannolikt kände jag rätt...