Mats
Gone todash....
Man tackar för förtroendet igen och när vi nu börjar återanvända gamla månadspaveväljare känns det desto viktigare att i stället variera vintypen lite. Under de 60+ månader vi haft den här aktiviteten har vi framför allt druckit diverse röda, vita eller bubbliga viner men det finns ju flera andra sorter också. När jag tittar igenom retrospektiv-tråden ser jag att vi av dessa andra bara haft en vardera av rött och vitt portvin, tokajer, madeira, sauternes och sherry och till den listan tänkte jag nu lägga till Vin Santo.
Barone Ricasoli ”Castello di Brolio” Vin Santo Del Chianti Classico DOC
Årgång: 2010 även om det står 2009 på SB.
Artikelnummer: 79479
Pris: 309 kr för 500 ml.
Druvor: Malvasia 90%, Trebbiano 5%, Sangiovese 5%
Lagring: 7 år i ekfat och tappat på flaska 31 aug 2017.
Alkoholhalt: 15,5 %
Leverantören säger att de har 80 flaskor så det borde räcka för oss.
Från Barone Ricasolis hemsida:
The grapes destined for Vin Santo are gathered late in the harvest, at the point at which the sugar content is high enough to sustain the long ageing process that this wine undergoes. The bunches are hung and left to dry partially for several months. The must obtained from light crushing ferments slowly and is then placed in 225-litre half-barriques of oak.
En förenklad beskrivning av vin santo från svenska wikipedia:
”Vin Santo eller Vinsanto, ('heligt vin') är ett sött dessertvin från Toscana, Italien, vanligen gjort på trebbiano- och malvasiadruvor. Vinet tillverkas på torkade druvor, och tillåts oxidera något under framställningen. Olika Vin Santo kan uppvisa stora stilvariationer sinsemellan. I vissa fall förstärks vinet med sprit, vilket innebär att Vin Santo endera kan vara ett starkvin eller ett oförstärkt vin. Graden av sötma och oxidationston kan variera mycket mellan olika tillverkare.”
Men variationen är egentligen större än så då det även görs av andra druvor och i flera andra DOCs och IGTs i andra delar av Italien. Bättre och djupare information finns i den här artikeln på IntoWine.com och på engelska Wikipedia. Här även en länk till en artikel om producenten hos BKWine.
Det klassiska tillbehöret är mandelskorpor som italienarna tydligen doppar i vinet, men det kan även drickas utan tillbehör som ett kontemplationsvin.
Någon snäll administratör kan gärna få klistra och fixa omröstningen
Barone Ricasoli ”Castello di Brolio” Vin Santo Del Chianti Classico DOC
Årgång: 2010 även om det står 2009 på SB.
Artikelnummer: 79479
Pris: 309 kr för 500 ml.
Druvor: Malvasia 90%, Trebbiano 5%, Sangiovese 5%
Lagring: 7 år i ekfat och tappat på flaska 31 aug 2017.
Alkoholhalt: 15,5 %
Leverantören säger att de har 80 flaskor så det borde räcka för oss.
Från Barone Ricasolis hemsida:
The grapes destined for Vin Santo are gathered late in the harvest, at the point at which the sugar content is high enough to sustain the long ageing process that this wine undergoes. The bunches are hung and left to dry partially for several months. The must obtained from light crushing ferments slowly and is then placed in 225-litre half-barriques of oak.
En förenklad beskrivning av vin santo från svenska wikipedia:
”Vin Santo eller Vinsanto, ('heligt vin') är ett sött dessertvin från Toscana, Italien, vanligen gjort på trebbiano- och malvasiadruvor. Vinet tillverkas på torkade druvor, och tillåts oxidera något under framställningen. Olika Vin Santo kan uppvisa stora stilvariationer sinsemellan. I vissa fall förstärks vinet med sprit, vilket innebär att Vin Santo endera kan vara ett starkvin eller ett oförstärkt vin. Graden av sötma och oxidationston kan variera mycket mellan olika tillverkare.”
Men variationen är egentligen större än så då det även görs av andra druvor och i flera andra DOCs och IGTs i andra delar av Italien. Bättre och djupare information finns i den här artikeln på IntoWine.com och på engelska Wikipedia. Här även en länk till en artikel om producenten hos BKWine.
Det klassiska tillbehöret är mandelskorpor som italienarna tydligen doppar i vinet, men det kan även drickas utan tillbehör som ett kontemplationsvin.
Någon snäll administratör kan gärna få klistra och fixa omröstningen