Emanuel
Instagram; Swedish Champagne Dude
Efter många sämnlösa nätter och mycket funderande så har jag till slut bestämt mig för decembervinet och vill samtidigt passa på att tacka @ChristianB för att jag fick den stora äran att välja det.
Jag var ganska länge inne på att välja en Champagne och hade ett par stycken kul uppslag men tänke till sist att jag nog låter blir Champagne då forumet har så många vise champagnemän som kan göra ett så mycket mer initierat val av denna ädla dryck än vad jag kan med min ringa erfarenhet.
Jag tänkte således att det är roligare att välja med hjärtat och med risk för att bli anklagad för att vara lite tråkig som rör mig i närheten av förra månadens vin så har jag trots detta valt att nominera 2013 SP68 (92347) som görs av den unga kvinnliga vinmakaren Arianna Occipinti.
Jag tar chansen då jag antar att det därefter kommer dröja väldigt länge innan vi hamnar i de regionerna igen i månadens vin.
Det är hennes enklaste vin och det hade förstås varit roligt att välja något av hennes mer påkostade viner men de finns tyvärr inte tillgängliga från SB.
Vinet släpps i småpartier T6T7 i December och kostar 159 kr.
Jag tycker det är skoj på många vis då Arianna är ung och ambitiös och en frisk fläkt på Sicilien och vinet har varit mycket omskrivet internationellt.
Jag lyckades aldrig få till ett besök på gården när jag var på Sicilien men däremot stannade vi till vid sidan av hennes odlingar då nöden som bekant ju inte har någon lag och jag var tvungen att slå en drill.
Om mitt bidrag till terroiren och årgång 2013 hade någon positiv inverkan återstår för forumet att utröna och det bli ska bli kul och höra om forumet totalsågar eller smeker medhårs. Misstänker att det kan bli lite av varje
Lite fakta saxat från importören:
Producent: Arianna Occhipinti
Klassifikation: Sicilia IGT
Druvsort: Frappato 70% & Nero d’avola 30%
Vitikultur: Ekologisk odling med en blandning av unga och gamlastockar som är planterade i cordon. Jordmånen är mager och
huvudsakligen kalkrik till skillnad från stora delar av Sicilien där det är vulkanisk jord.
Vinifikation: Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober.
Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort.
Avstjälkning och maceration samt jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 6 månader på INOX (ståltank). Buteljeras utan
klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan en månad innan försäljning.
2004 gjorde Arianna sin första årgång av sitt eget vin, då 21 år gammal. Sedan första dagen är odlingen på den nästan 25 hektar stora
egendomen helt naturlig, som det alltid varit. 10 hektar är planterat med vinrankor och resterande 15ha är en blandning av olivträd,
mandelträd, buskar, örter och cypresser. Med förebilder som Josko Gravner, Nicholas Joly, Dario Princic, Marcel Lapierre och Thierry Puzelat blev det en självklarhet för Arianna att göra vin på det sätt hon gör idag. Jäsning med naturlig jäst, lagring på gamla fat samt uteslutande av klarning, filtrering och endast små mängder svavel används. Arianna Occhipinti är idag omtalad i hela vinvärlden och succén för hennes viner har inte låtit vänta på sig. Hon har idag importörer över hela världen och hennes viner är väl representerade på de flesta naturliga vinbarer såväl som många av de bättre krogarna i Paris,
London och New York.
Och för er som undrar hur vinmakaren ser ut så kommer bilder här:
Jag lämnar åt @Matlen att fixa och trixa så tråden bli sedvanligt curlad.
Jag var ganska länge inne på att välja en Champagne och hade ett par stycken kul uppslag men tänke till sist att jag nog låter blir Champagne då forumet har så många vise champagnemän som kan göra ett så mycket mer initierat val av denna ädla dryck än vad jag kan med min ringa erfarenhet.
Jag tänkte således att det är roligare att välja med hjärtat och med risk för att bli anklagad för att vara lite tråkig som rör mig i närheten av förra månadens vin så har jag trots detta valt att nominera 2013 SP68 (92347) som görs av den unga kvinnliga vinmakaren Arianna Occipinti.
Jag tar chansen då jag antar att det därefter kommer dröja väldigt länge innan vi hamnar i de regionerna igen i månadens vin.
Det är hennes enklaste vin och det hade förstås varit roligt att välja något av hennes mer påkostade viner men de finns tyvärr inte tillgängliga från SB.
Vinet släpps i småpartier T6T7 i December och kostar 159 kr.
Jag tycker det är skoj på många vis då Arianna är ung och ambitiös och en frisk fläkt på Sicilien och vinet har varit mycket omskrivet internationellt.
Jag lyckades aldrig få till ett besök på gården när jag var på Sicilien men däremot stannade vi till vid sidan av hennes odlingar då nöden som bekant ju inte har någon lag och jag var tvungen att slå en drill.
Om mitt bidrag till terroiren och årgång 2013 hade någon positiv inverkan återstår för forumet att utröna och det bli ska bli kul och höra om forumet totalsågar eller smeker medhårs. Misstänker att det kan bli lite av varje
Lite fakta saxat från importören:
Producent: Arianna Occhipinti
Klassifikation: Sicilia IGT
Druvsort: Frappato 70% & Nero d’avola 30%
Vitikultur: Ekologisk odling med en blandning av unga och gamlastockar som är planterade i cordon. Jordmånen är mager och
huvudsakligen kalkrik till skillnad från stora delar av Sicilien där det är vulkanisk jord.
Vinifikation: Manuell skörd i små korgar första veckan i oktober.
Vinifieringen är enkel. Ingenting tillsätts och ingenting tas bort.
Avstjälkning och maceration samt jäsning utan tillsättning av jäst. Efter pressning lagras vinet 6 månader på INOX (ståltank). Buteljeras utan
klarning eller filtrering med en mycket liten tillsats svavel och ligger sedan en månad innan försäljning.
2004 gjorde Arianna sin första årgång av sitt eget vin, då 21 år gammal. Sedan första dagen är odlingen på den nästan 25 hektar stora
egendomen helt naturlig, som det alltid varit. 10 hektar är planterat med vinrankor och resterande 15ha är en blandning av olivträd,
mandelträd, buskar, örter och cypresser. Med förebilder som Josko Gravner, Nicholas Joly, Dario Princic, Marcel Lapierre och Thierry Puzelat blev det en självklarhet för Arianna att göra vin på det sätt hon gör idag. Jäsning med naturlig jäst, lagring på gamla fat samt uteslutande av klarning, filtrering och endast små mängder svavel används. Arianna Occhipinti är idag omtalad i hela vinvärlden och succén för hennes viner har inte låtit vänta på sig. Hon har idag importörer över hela världen och hennes viner är väl representerade på de flesta naturliga vinbarer såväl som många av de bättre krogarna i Paris,
London och New York.
Och för er som undrar hur vinmakaren ser ut så kommer bilder här:
Jag lämnar åt @Matlen att fixa och trixa så tråden bli sedvanligt curlad.