Varför dra ut på det tänker jag, lika bra att försöka leverera snabbt
Jag kikade på vilka länder som varit mest representerade och det var föga förvånansvärt Frankrike, Italien och Spanien. Så vi tar oss utanför Europa bestämde jag mig för. Då jag själv bott i Australien ett par år så klappar mitt hjärta lite extra för detta land även om det var ett tag sedan jag drack viner därifrån med regelbundenhet. Jag medger att Shiraz varit starkt representerat i nya världen vinerna i månadens pava på sistone men jag gillar det så därför väljer jag det igen.
Så därav mitt val;
Mitolo G.A.M 2014 (står 2013 på SB just idag, men importören byter till 2014 snarast och det finns inga 2013 kvar så det ska inte vara några problem att få samma årgång)
Såhär står det på importörens hemsida om producenten;
Det är få i vinbranschen som gjort succé redan ett år efter starten. Men det var just vad som hände Frank Mitolo. Hans allra första vin, G.A.M. Shiraz 2000, fick mycket beröm för sin höga kvalitet. Stjärnvinmakaren Ben Glaetzer blev imponerad och gick in som delägare 2001.
När han startade Mitolo Wines skrev han ner de tre ledord som skulle styra företagets verksamhet: Renhet, elegans, kraft.
Mitolos huvudsakliga odlingar ligger i toppdistriktet McLaren Vale. Här är man mest känd för sin Shiraz, men även andra druvor odlas numera med stor framgång. Vingårdarna sköts så naturnära som möjligt. Täckodling med andra grödor mellan raderna av vinrankor minskar behovet av besprutning och hindrar jorderosion. Gödningen är helt naturlig och kommer från höns i närheten av odlingarna. Regnvatten samlas in och används som den främsta vattenkällan på egendomen.
Och på producentens hemsida om vinet;
The G.A.M. Shiraz comes from the Lopresti vineyard, and more specifically the Chinese Block, which is located at the southern end of McLaren Vale, about 4km east of the coastal town of Port Willunga. The soil here is heavy grey loam mixed with black Biscay clay and sits above ancient Gnaltinga formation bedrock. Strong vine growth in spring is tempered by summers dry winds, developing pure, bright and savoury fruit flavours that are tempered by cooling afternoon sea breezes.
Each parcel of fruit for G.A.M. is fermented on skins for approximately ten days. Parcels are fermented quite cool which helps to preserve the bright fruit characters without extracting any hard or bitter tannins from the skins and seeds. After ten days the wines are gently pressed and run down to oak barrels, of which approximately 70% are new. The wines are stored in the oak for close to eighteen months after which each barrel is considered for the final G.A.M. blend.
Får jag lite hjälp med fastnålning och omröstning?
Ha så kul under sportlovet nu och njut av Aussie shiraz
Jag kikade på vilka länder som varit mest representerade och det var föga förvånansvärt Frankrike, Italien och Spanien. Så vi tar oss utanför Europa bestämde jag mig för. Då jag själv bott i Australien ett par år så klappar mitt hjärta lite extra för detta land även om det var ett tag sedan jag drack viner därifrån med regelbundenhet. Jag medger att Shiraz varit starkt representerat i nya världen vinerna i månadens pava på sistone men jag gillar det så därför väljer jag det igen.
Så därav mitt val;
Mitolo G.A.M 2014 (står 2013 på SB just idag, men importören byter till 2014 snarast och det finns inga 2013 kvar så det ska inte vara några problem att få samma årgång)
Såhär står det på importörens hemsida om producenten;
Det är få i vinbranschen som gjort succé redan ett år efter starten. Men det var just vad som hände Frank Mitolo. Hans allra första vin, G.A.M. Shiraz 2000, fick mycket beröm för sin höga kvalitet. Stjärnvinmakaren Ben Glaetzer blev imponerad och gick in som delägare 2001.
När han startade Mitolo Wines skrev han ner de tre ledord som skulle styra företagets verksamhet: Renhet, elegans, kraft.
Mitolos huvudsakliga odlingar ligger i toppdistriktet McLaren Vale. Här är man mest känd för sin Shiraz, men även andra druvor odlas numera med stor framgång. Vingårdarna sköts så naturnära som möjligt. Täckodling med andra grödor mellan raderna av vinrankor minskar behovet av besprutning och hindrar jorderosion. Gödningen är helt naturlig och kommer från höns i närheten av odlingarna. Regnvatten samlas in och används som den främsta vattenkällan på egendomen.
Och på producentens hemsida om vinet;
The G.A.M. Shiraz comes from the Lopresti vineyard, and more specifically the Chinese Block, which is located at the southern end of McLaren Vale, about 4km east of the coastal town of Port Willunga. The soil here is heavy grey loam mixed with black Biscay clay and sits above ancient Gnaltinga formation bedrock. Strong vine growth in spring is tempered by summers dry winds, developing pure, bright and savoury fruit flavours that are tempered by cooling afternoon sea breezes.
Each parcel of fruit for G.A.M. is fermented on skins for approximately ten days. Parcels are fermented quite cool which helps to preserve the bright fruit characters without extracting any hard or bitter tannins from the skins and seeds. After ten days the wines are gently pressed and run down to oak barrels, of which approximately 70% are new. The wines are stored in the oak for close to eighteen months after which each barrel is considered for the final G.A.M. blend.
- HARVEST DATE: March 2013
- MATURATION: French Oak: 70% new, 30% used. 18 months
Får jag lite hjälp med fastnålning och omröstning?
Ha så kul under sportlovet nu och njut av Aussie shiraz