lukastollig
Pudelfantast
Tack @john b för förtroendet.
Valet av vin gav mig viss ångest. Vad välja? Något udda?, Något gammalt? Något ungt? Efter att ha läst igenom de senaste diskussionerna i retrospektiv tråden var det nära att det blev en champagne, men efter att mer noga rannsakat min själ och mina preferenser får det bli ett vin från den kategori som ligger mig närmast om hjärtat: röd Bourgogne. Visst är Bourgogne fortfarande ett minfält - ingen annanstans kan man få betala lika mycket för dåligt vin - men när det är bra är det bäst, och därmed basta! För att navigera minfältet väljer jag ett vin som jag själv redan provat, från en producent som seglat upp som en favorit på senare år. Lite fegt kanske, men ska bli kul att se vad ni tycker. Alltså, ännu en Pinot till höstens tryfferade Boeuf Bourgignon:
Det finns i skrivande stund över 100 flaskor i webblagret, vilket bör räcka till alla törstiga forumiter. Kostar 379 riksdaler, vilket är åt det höga hållet för den här aktiviteten, men klart överkomligt för Bourgogne 1er Cru, låt vara från Givry. Det är åtminstone inte det dyraste vinet vi haft med. Hoppas ni gillar't!
Valet av vin gav mig viss ångest. Vad välja? Något udda?, Något gammalt? Något ungt? Efter att ha läst igenom de senaste diskussionerna i retrospektiv tråden var det nära att det blev en champagne, men efter att mer noga rannsakat min själ och mina preferenser får det bli ett vin från den kategori som ligger mig närmast om hjärtat: röd Bourgogne. Visst är Bourgogne fortfarande ett minfält - ingen annanstans kan man få betala lika mycket för dåligt vin - men när det är bra är det bäst, och därmed basta! För att navigera minfältet väljer jag ett vin som jag själv redan provat, från en producent som seglat upp som en favorit på senare år. Lite fegt kanske, men ska bli kul att se vad ni tycker. Alltså, ännu en Pinot till höstens tryfferade Boeuf Bourgignon:
Det finns i skrivande stund över 100 flaskor i webblagret, vilket bör räcka till alla törstiga forumiter. Kostar 379 riksdaler, vilket är åt det höga hållet för den här aktiviteten, men klart överkomligt för Bourgogne 1er Cru, låt vara från Givry. Det är åtminstone inte det dyraste vinet vi haft med. Hoppas ni gillar't!
By Allen Meadows, 2018-01-01 (91-93) points
A spicy red and black pinot liqueur-like nose enjoys additional breadth in the form of violet, plum, earth and spice aromas. The exceptionally rich, full-bodied and suave flavors brim with dry extract that possess a highly seductive mouth feel, all wrapped in a beautifully well-balanced, complex and persistent finish. This beauty should easily reward up to a decade of cellar time and is definitely recommended. (drink starting 2024)
By Richard Hemming, 2018-01-01 17/20 points
Thick and rich on the palate with generous fruit intensity that over delivers considering the appellation and price. Layers of flavour, with complexity still to come. 17/20 (drink 2020-2030)
By William Kelley 91 points
The 2016 Givry 1er Cru Crausot is a more gourmand expression of Givry, wafting from the glass with notions of ripe red fruits, fruit compote and licorice. On the palate, it's medium-bodied, velvety and ample, its fine tannins cloaked in juicy fruit. It will be hard to resist in its youth. (drink 2018-2024)
A spicy red and black pinot liqueur-like nose enjoys additional breadth in the form of violet, plum, earth and spice aromas. The exceptionally rich, full-bodied and suave flavors brim with dry extract that possess a highly seductive mouth feel, all wrapped in a beautifully well-balanced, complex and persistent finish. This beauty should easily reward up to a decade of cellar time and is definitely recommended. (drink starting 2024)
By Richard Hemming, 2018-01-01 17/20 points
Thick and rich on the palate with generous fruit intensity that over delivers considering the appellation and price. Layers of flavour, with complexity still to come. 17/20 (drink 2020-2030)
By William Kelley 91 points
The 2016 Givry 1er Cru Crausot is a more gourmand expression of Givry, wafting from the glass with notions of ripe red fruits, fruit compote and licorice. On the palate, it's medium-bodied, velvety and ample, its fine tannins cloaked in juicy fruit. It will be hard to resist in its youth. (drink 2018-2024)
Last edited: