Silenos
Medlem
"Vi delar en pava"-tråden väckte en fundering som jag inte får rätsida på. Det hela gäller malolaktisk jäsning och rödviner. Att vinmakare ibland väljer att blockera den i vitviner är jag medveten om, frågan är nu... gäller samma sak för rödviner? Jag har alltid trott att "alla" rödviner genomgår denna jäsning. När vinet är klart med den första jäsningen, dras det om till tunnor där det under kommande vår genomgår en malolaktisk jäsning, ungefär så...
I nämnda tråd nämner Gurto att det som uppfattades som ekighet lika gärna kunde vara malo. Och det finns fler ställen där jag har stött på liknande omdömmen. På wineberserker kan man ibland läsa att någon uppfattat vinet som spoofilated (ung. mycket manipulerat) pga. malo in barrel. Om man då som jag trodde att det är något som alla rödviner genomgår, ja då finns det ju en missuppfattning någonstans, helt säkert från min sida. Alla rödviner smakar ju inte ekigt, eller spoofilated.
De lite mer konkreta frågorna blir alltså: Finns det rödviner som inte genomgår denna jäsning? Eller är det en fråga om grad, kan viner genomgå mer eller mindre malolaktisk jäsning? Jag vet att vissa vinmakare påskyndar den genom uppvärming, är det en faktor?
Jag hoppas att det finns någon som kan ge klarhet...
I nämnda tråd nämner Gurto att det som uppfattades som ekighet lika gärna kunde vara malo. Och det finns fler ställen där jag har stött på liknande omdömmen. På wineberserker kan man ibland läsa att någon uppfattat vinet som spoofilated (ung. mycket manipulerat) pga. malo in barrel. Om man då som jag trodde att det är något som alla rödviner genomgår, ja då finns det ju en missuppfattning någonstans, helt säkert från min sida. Alla rödviner smakar ju inte ekigt, eller spoofilated.
De lite mer konkreta frågorna blir alltså: Finns det rödviner som inte genomgår denna jäsning? Eller är det en fråga om grad, kan viner genomgå mer eller mindre malolaktisk jäsning? Jag vet att vissa vinmakare påskyndar den genom uppvärming, är det en faktor?
Jag hoppas att det finns någon som kan ge klarhet...