Den finländska regeringens förslag till ny alkohollag väcker reaktioner på högsta nivå i Sverige. Både den svenska regeringen och Systembolaget kritiserar lagförslaget i kommentarer till EU-kommissionen. Oron handlar om negativa effekter på folkhälsan och för den nordiska alkoholpolitiken.
STOCKHOLM Den finska regeringens omdebatterade lagförslag
innebär en liberalisering och en ökad tillgång till alkohol, bland annat så att öl och cider med en styrka på upp till 5,5 volymprocent får säljas i mataffärerna.
I Finland har det varit på remissrunda, men också andra EU-länder och EU-kommissionen har fått kommentera det. Det sker genom, på EU-språk, ett så kallat informationsförfarande.
Möjligheten gick ut i mars och det står nu klart att det finns ett klart svenskt intresse för lagen.
Den svenska regeringen är oroad över att Finland tänker öka tillgängligheten till alkohol vilket får negativa effekter på folkhälsan och försvagar alkoholmonopolets ställning, är kontentan av kommentaren. Av de nordiska länderna är det enbart Danmark som inte har alkoholmonopol.
Den svenska kommentaren har inte publicerats i sin helhet men har nått det finländska social- och hälsovårdsministeriet.
I sig är det inget märkvärdigt i att andra EU-länder kommenterar lagförslag. Men där systemet som möjliggör det är uppbyggt för att trygga den fria rörligheten av varor inom unionen, väljer Sverige att använda det för att föra fram sociala och hälsomässiga aspekter.
– Det är speciellt, säger Ismo Tuominen, regeringsråd vid social- och hälsovårdsministeriet.
Storbritannien ställer till exempel en fråga om distansförsäljning. Samma tema är EU-kommissionen inne på. Kommissionen ifrågasätter att det går att beställa alkoholhaltiga drycker från Alko som förmedlas av externa aktörer – till exempel butiken på en ort utan Alkoaffär – samtidigt som Finland inte tillåter utländska nätaffärer.
I motsatt riktning
Förutom andra länder kan också andra aktörer lämna kommentarer, vilket svenska Systembolaget har gjort.
Elina Yli-Torvi på Systembolagets pressavdelning säger att det är första gången bolaget skriver en sådan kommentar, men att det heller inte har funnits liknande lagförslag tidigare.
På frågan om Systembolaget har ett intresse att kommentera för att det finns en rädsla för att den finländska lagen luckrar upp monopoltanken vilket kan påverka också Sverige, svarar hon att Systembolagets kommentar handlar om folkhälsan.
Hon hänvisar till forskning som visar att ökad tillgänglighet ger ökad konsumtion och därmed fler skador.
– Det handlar primärt om att den nordiska alkoholmodellen är välfungerande.
Systembolaget är den svenska motsvarigheten till Alko, vars remisskommentar i Finland Systembolaget också hänvisar till. Enligt Yli-Torvi har Systembolaget ändå inte haft kontakt i frågan med Alko.
Systembolagets brev är undertecknat av styrelseordförande Kenneth Bengtsson och vd Magdalena Gerger som skriver att de ser "med förvåning på det finska förslaget till ny alkohollag".
De påpekar att alkoholkonsumtionen i Finland per person redan nu är den högsta i Norden. Dessutom lyfter de fram att lagförslaget går stick i stäv med utvecklingen i andra EU-länder där förslag på att minska tillgängligheten är aktuella: de baltiska länderna, Skottland och Irland nämns som exempel.
Ambassadörer för
HBL har också tidigare skrivit om svensk förvåning gentemot de finländska liberaliseringsplanerna. Av de nordiska länderna med alkoholmonopol har Finland redan nu den mest liberala alkoholpolitiken.
I Finland har Institutet för hälsa och välfärd THL har gjort bedömningen att den nya lagen ökar totalkonsumtionen av alkohol med fem sex procent. Social- och hälsovårdsministeriet uppskattar att 100–150 personer kommer att dö årligen på grund av den ökade förbrukningen.
I den remissrunda som ordnats i Finland kom 130 yttranden in. Den är i hög grad kritisk.
Också en grupp utländska ambassadörer har kommenterar lagförslaget. Det handlar om Danmarks, Österrikes, Belgiens, Italiens, Spaniens och Portugals ambassadörer som tvärtemot Sverige är starkt positiva till det, enligt Kari Paaso, direktör på Social- och hälsovårdsministeriet s
om uttalar sig till Nordens välfärdscenter.
Att ambassadörer frivilligt och på eget initiativ skickar in ett sådant här brev är något han aldrig har varit med om, betonar Paaso.
Avsikten är att regeringen ska ge lagförslaget till riksdagen ännu i vår och meningen är att den ska träda i kraft vid årsskiftet. Kommissionen har ändå meddelat att den vill ge ett detaljerat utlåtande och förlängt svarstiden med tre månader till mitten av juni,
rapporterar Yle som var först med nyheten om Systembolagets skrivelse.
HBL har sökt kommentar från den svenska regeringen.
Systembolagets brev
kan läsas i sin helhet här.
En jämförelse av alkoholpolitiken i de nordiska länderna
kan läsas här.
Artikeln har kompletterats med uppgifter om den svenska regeringens kommentar samt uttalande från Systembolaget.