Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Oaxen

Jos

Medlem
Såg inte att Oaxen hade en egen tråd men om jag missade så får nån moderator fixa ;)

Käkade där i vintras och det var helt fantastiskt, - egentligen inget att klaga på alls vad gäller mat och miljö. Magiska presentationer och perfekt miljö som är flera steg "mysigare" än ex. Esperanto även om det är svårt att slå Operakällaren förstås... Fick ju däremot tuppjuck över vinlistan som kan ha de sjukaste påläggen jag nånsin sett... Surrade med servitören om vad de hade på glas och det visade sig att det hade massa trevliga glasviner som jag drack istället. Här hittade jag även sjuk prissättning åt andra hållet, - Henri Bonneau Celestins 2010 för 170 spänn glaset... jo jag tog hela flaskan.


Ska nu på Slipen men det går ju att köpa från källarlistan även där så sitter igen med samma problem att hitta något vettigt... Savart Dame de Couer för 4500 sek???? Sommelieren måste ju ha slagit huvudet eller något... Ett vin som kostar runt 650 spänn hos exempelvis Plus de Bulles (ännu billigare hos Caviste kanske? ;) ) ?

Nån som hittar köpbart både vad gäller vitt och rött? http://oaxen.com/wp-content/uploads/2017/04/Vinlista-krogen-17-04-26.pdf
 

Daniel A

Administratör
Jesus vilka priser. Typ allting är ju helt uppåt väggarna... Drick vatten i protest?

Det ENDA jag kan hitta som känns rimligt är 1997 Domaine Huet, Cuvée Constance för 2000 kr. Dock ett sött vin, så tyvärr inte alls vad du var ute efter. Men det ligger ju i forumets natur att rekommendera utanför ramarna för frågan. ;)
 

Helen

Medlem
Såg inte att Oaxen hade en egen tråd men om jag missade så får nån moderator fixa ;)

Käkade där i vintras och det var helt fantastiskt, - egentligen inget att klaga på alls vad gäller mat och miljö. Magiska presentationer och perfekt miljö som är flera steg "mysigare" än ex. Esperanto även om det är svårt att slå Operakällaren förstås... Fick ju däremot tuppjuck över vinlistan som kan ha de sjukaste påläggen jag nånsin sett... Surrade med servitören om vad de hade på glas och det visade sig att det hade massa trevliga glasviner som jag drack istället. Här hittade jag även sjuk prissättning åt andra hållet, - Henri Bonneau Celestins 2010 för 170 spänn glaset... jo jag tog hela flaskan.


Ska nu på Slipen men det går ju att köpa från källarlistan även där så sitter igen med samma problem att hitta något vettigt... Savart Dame de Couer för 4500 sek???? Sommelieren måste ju ha slagit huvudet eller något... Ett vin som kostar runt 650 spänn hos exempelvis Plus de Bulles (ännu billigare hos Caviste kanske? ;) ) ?

Nån som hittar köpbart både vad gäller vitt och rött? http://oaxen.com/wp-content/uploads/2017/04/Vinlista-krogen-17-04-26.pdf

Restauranger som har detta eländiga påslag på viner har jag satt på min svarta lista :cool:
Jag utesluter dem helt enkelt från min önskan om att besöka dem igen.
OM jag inte kan få ett bra vin utan idiotpriser så är det stället inte värd mina hårt inarbetade pengar....
 
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Det finns en tråd med Oaxen slip. Är det samma sak eller mer av en bakficka?
Yes, bakficka. Två olika restauranger men som delar på köksytan. Däremot kan man be om att få beställa från Oaxens källarlista även om man äter på Slipen. Verkar iofs ointressant nu... :p
 
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Jesus vilka priser. Typ allting är ju helt uppåt väggarna... Drick vatten i protest?

Det ENDA jag kan hitta som känns rimligt är 1997 Domaine Huet, Cuvée Constance för 2000 kr. Dock ett sött vin, så tyvärr inte alls vad du var ute efter. Men det ligger ju i forumets natur att rekommendera utanför ramarna för frågan. ;)
Jamen visst är det sjuka priser? Hittar ju fan inte ens de obligatoriska av sommelieren "gömda fynden"... Äh, det blir nog fan vatten eller något av deras överprisade glas på Slipen på sin höjd.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Shit, det är ju helt bisarrt! Är nästan sugen på att fråga honom på hans instagram varför priserna är satta som de är!

Lite off topic, men tror ni man skulle kunna påverka något genom att lägga upp en sida någonstans som listar Sveriges (f)vinkrogar ur ett perspektiv på påslag på dryckesmenyn? Typ, mest "prisvärda" (i brist på andra ord) krogen gällandes vin? Självfallet helt i FW's regi och med en tydlig och klar förklaring på hur man räknat ut det hela?

Det skulle ju inte vara helt svårt att få till om man utgår ex. från Wine-Searchers medelprisstatistik. Det svåra är kanske antalet viner som en restaurang har...
 

Helen

Medlem
Shit, det är ju helt bisarrt! Är nästan sugen på att fråga honom på hans instagram varför priserna är satta som de är!

Lite off topic, men tror ni man skulle kunna påverka något genom att lägga upp en sida någonstans som listar Sveriges (f)vinkrogar ur ett perspektiv på påslag på dryckesmenyn? Typ, mest "prisvärda" (i brist på andra ord) krogen gällandes vin? Självfallet helt i FW's regi och med en tydlig och klar förklaring på hur man räknat ut det hela?

Det skulle ju inte vara helt svårt att få till om man utgår ex. från Wine-Searchers medelprisstatistik. Det svåra är kanske antalet viner som en restaurang har...
Jag både gillar iden och inte. Mina tankar går så här.
En krog tar ut de priser de anser att det behöver för att gå runt.
OM de nu mot förmodan lyckas sälja sinar viner till okunniga människor med för mycket pengar så är det på ett sätt "good for them" men mina pengar får de inte :p
 

Wintermute

Medlem
Shit, det är ju helt bisarrt! Är nästan sugen på att fråga honom på hans instagram varför priserna är satta som de är!

Lite off topic, men tror ni man skulle kunna påverka något genom att lägga upp en sida någonstans som listar Sveriges (f)vinkrogar ur ett perspektiv på påslag på dryckesmenyn? Typ, mest "prisvärda" (i brist på andra ord) krogen gällandes vin? Självfallet helt i FW's regi och med en tydlig och klar förklaring på hur man räknat ut det hela?

Det skulle ju inte vara helt svårt att få till om man utgår ex. från Wine-Searchers medelprisstatistik. Det svåra är kanske antalet viner som en restaurang har...
Jämförelsen mellan olika krogar kan kanske halta lite, om man t ex inte lyckas ta hänsyn till huruvida de har stort vinbibliotek (PM&Vänner) eller inte (den lokala pizzerian). Men det är onekligen en kittlande tanke.
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Mjo, det är sant som ni säger - men lite mer sifferbaserad/statistik lista som vi har internt här på forumet kanske vore något ändå! Vet att vi har en forumtråd för krogar som inte tar jättemycket för vin, men vore roligt att se motsatsen också!
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
En krog tar ut de priser de anser att det behöver för att gå runt.
Jag uppfattar nog att ambitionen hos en och annan känd krögare i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet inte bara är att "gå runt", utan att tjäna rejält med flis... :)

Nån som hittar köpbart både vad gäller vitt och rött? http://oaxen.com/wp-content/uploads/2017/04/Vinlista-krogen-17-04-26.pdf
Det finns flera svåråtkomliga och bra småodlarchampagner som säljs med "någorlunda normala" påslag för att vara stjärnkrog i Stockholm, om man håller sig borta från de allra mest kända kultodlarna. T.ex. Brochet, Bérêche, Ulysse Collin, J. Lassaigne, Chartogne-Taillet, La Closerie (=Prévost).

Finns många bra vita bourgogner från enkel appellation men riktigt bra producent + riktigt bra årgång i prisklass strax över tusenlappen. Då talar vi i flera fall i och för sig om kanske x5 på priset, men flera fall är dessa knepiga att hitta (idag). Minns Slipen förra sommaren som att de hade många saker som var lite "småfeta", så en vit bourg kunde kanske passa till flera rätter.
Exempel Anne Gros Bourg bl 2010, Dom. Leflaive Bourg bl 2010, (eller kanske någon "enklare" Meursault från A. Jobard om du går upp någon hundring till), i stort allt från A. & P. de Villaine som är hemmadomänen för DRC:s chef och delägare (fast Bouzeron = Aligoté om du vill undvika den druvan...). Kanske De Moor som brukar få höga poäng från blygsamma ursprung (och för sin Aligoté) men som jag själv aldrig provat.
 
Trådskapare
Jos

Jos

Medlem
Jag uppfattar nog att ambitionen hos en och annan känd krögare i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet inte bara är att "gå runt", utan att tjäna rejält med flis... :)


Det finns flera svåråtkomliga och bra småodlarchampagner som säljs med "någorlunda normala" påslag för att vara stjärnkrog i Stockholm, om man håller sig borta från de allra mest kända kultodlarna. T.ex. Brochet, Bérêche, Ulysse Collin, J. Lassaigne, Chartogne-Taillet, La Closerie (=Prévost).

Finns många bra vita bourgogner från enkel appellation men riktigt bra producent + riktigt bra årgång i prisklass strax över tusenlappen. Då talar vi i flera fall i och för sig om kanske x5 på priset, men flera fall är dessa knepiga att hitta (idag). Minns Slipen förra sommaren som att de hade många saker som var lite "småfeta", så en vit bourg kunde kanske passa till flera rätter.
Exempel Anne Gros Bourg bl 2010, Dom. Leflaive Bourg bl 2010, (eller kanske någon "enklare" Meursault från A. Jobard om du går upp någon hundring till), i stort allt från A. & P. de Villaine som är hemmadomänen för DRC:s chef och delägare (fast Bouzeron = Aligoté om du vill undvika den druvan...). Kanske De Moor som brukar få höga poäng från blygsamma ursprung (och för sin Aligoté) men som jag själv aldrig provat.
Jo såg dem också men alla är för mig högt prissatta, Leflaive BB kostade väl 2-300 på bolis. 1400 känns stiff
 
Toppen