SV: Portvinsexperter - behöver er hjälp
Jag håller med om Tawny ports förträfflighet, även gällande ålder. 40-åriga blandningar är ofta lite trötta medan vid just 20 kommer många till sin rätt. Även om Smith Woodhouse tioåriga gör sig riktigt bra. Gammal tawny och ren mörk choklad - gärna en årgångschoklad från Venuzela från producenten Valhrona eller en singla plantaion från Michel Cluizel från samma land - då kan det inte bli mycket bättre! Då har man sällan problemet att det skulle bli något kvar i flaskan...
Om man på Systembolaget vill få tag i moget portvin så är Guimaraens förmodligen det bästa (och enda) alternativet. Dock så har jag inte träffat på en enda årgång av denna single quinta då den har kommit upp i samma kvalitet som någon av de stora husens vintage port. Men det kanske inte är meningen heller?
Om man är intresserad av single quinta, vilket jag allt som ofta uppfattar som mer intressanta och personliga är vanliga Vintage port finns flera andra att hålla utkik efter. Taylors har två utmärkta vingårdslägen; Terra Feita och Vargellas. Speciellt den förstnämnda är att föredra om vi inte pratar om Vargellas från gammla stockar (Vinho velha?). Jag tror första årgången av den kom 1995 så jag har inte haft nöjet att prova den med ålder, men ung uppvisade den en enorm koncentration och kraft.
Vidare så har du en annan single quinta som kan mäta sig med flera av de stora huset: Quinta do Vesuvio. Här har man ju lyckan att fortfarande kunna köpa den utmärkta årgången
1994 till ett bra pris. Även den aktuella årgången
2005 är bra prissatt, jämfört med de större husen.
Självklart ska man inte missa ett enda tillfälle att prova den välkända Quinta do Noval Nacional, även den en single quinta. Har tyvärr endast druckit tre olika årgångar, där 1967 var magisk och värd varenda krona.
Nu var ju inte den ursprungliga frågan om just single quinta men de har ju en fördel - undantag av Vargellas vinha vehla, Nacional och Vesuvio - att de mognar snabbare än många vintage port. Nackdelen är att man inte får samma kraft, finess och så vidare. Men det är ju inget som hindrar att man dricker lite single quinta medan de ordinarie vintage port mognar?
Jag började köpa port ordentligt från årgången 1994. Jag räknar med att man från 2014 kan dricka flera av dem med gott samvete. Därefter följer 1997, 2000, 2003 och 2005. Som vanligt är det bara att sätta igång, och ha tålamod så kan man snart kvittera ut sin belöning. För min del är det bara fem år kvar.