Mattias Schyberg
Administratör
Samtliga av dessa begrepp används flitigt på forumet, men hur borde dessa ord egentligen definieras?
Som jag ser det så är ett vin som upplevelsemässigt ger en mer eller mindre stor vinupplevelse ett fine wine (90-100p, vanligtvis ett pris från 300 kr och uppåt) medan ett medium wine snarare är ett vin som levererar en klass av något mediokert slag upp till riktigt bra, men fortfarande relativt vardagsmässigt (80-89p, vanligtvis ett pris på 100-300 kr). Plonket behöver vi nog inte ens gå in på, men i min värld så är det viner som är generiska och intetsägande helt utan struktur (50-79p, vanligtvis ett pris under hundralappen om det inte är en kändis på etiketten).
Jag generaliserar såklart grovt nu, men vad är er syn på saken. Behöver vinerna ha en särskild stamtavla eller kosta en viss summa pengar, vara svårt att hitta eller ha lagrats 10 år för att räknas som fine wine eller ligger saken i betraktarens öga, dvs har det mer med hur bra man tycker vinet är?
Är ett vin som kostar 50 kr ett plonk trots att det levererar sensoriska egenskaper i världsklass (jag är fullt medveten om överdriften i frågeställningen, men ni förstår nog min poäng)? Är ett dyrt vin av fin börd ett plonk om det levererar i klass med ett vin för 50 kr eller blir det automatiskt ett fine wine för att någon annan tycker det. Vem bestämmer i så fall vad som är vad; de internationella kritikerna, CT eller är det de svenska vinskribenterna?
Vad är eran syn?
Som jag ser det så är ett vin som upplevelsemässigt ger en mer eller mindre stor vinupplevelse ett fine wine (90-100p, vanligtvis ett pris från 300 kr och uppåt) medan ett medium wine snarare är ett vin som levererar en klass av något mediokert slag upp till riktigt bra, men fortfarande relativt vardagsmässigt (80-89p, vanligtvis ett pris på 100-300 kr). Plonket behöver vi nog inte ens gå in på, men i min värld så är det viner som är generiska och intetsägande helt utan struktur (50-79p, vanligtvis ett pris under hundralappen om det inte är en kändis på etiketten).
Jag generaliserar såklart grovt nu, men vad är er syn på saken. Behöver vinerna ha en särskild stamtavla eller kosta en viss summa pengar, vara svårt att hitta eller ha lagrats 10 år för att räknas som fine wine eller ligger saken i betraktarens öga, dvs har det mer med hur bra man tycker vinet är?
Är ett vin som kostar 50 kr ett plonk trots att det levererar sensoriska egenskaper i världsklass (jag är fullt medveten om överdriften i frågeställningen, men ni förstår nog min poäng)? Är ett dyrt vin av fin börd ett plonk om det levererar i klass med ett vin för 50 kr eller blir det automatiskt ett fine wine för att någon annan tycker det. Vem bestämmer i så fall vad som är vad; de internationella kritikerna, CT eller är det de svenska vinskribenterna?
Vad är eran syn?