För att ytterligare strö salt i de fiktiva såren...
Faktum är att det fortfarande är ett problem som dyker upp och eftersom det gör det trots att man inte kör med klorbaserade medel är det relativt enkelt att påvisa att det inte behövs en extern källa av klor.
Vi talar ofta om TCA när det gäller korkdefekta viner, men det finns ju fler bovar i den här leken. TeCA (2, 3, 4, 6-TetraChloroanisole) behöver förvisso en klorkälla, men sedan kommer den lite luriga TBA (2,4,6-TriBromoanisole) smygande och den är lurig just för att den inte behöver en klorkälla för att påverka ett vin negativt och upphov till vad vi populärt kallar "korkdefekt". TBA kommer från föregångsämnet TBP (TriBromoPhenol) och det används som pesticid inomhus, varför fat, korkar, plast och allt där inne är utsatt för risken att kontamineras.
I en kanadensisk undersökning 2002 testades 2400 viner av Liquor Control Board of Ontario och av de viner som befanns defekta var det bara 49% som hade spårbara mängder av TCA. Övriga 51% hade antingen kontaminerats av TeCA (eller andra kloranisoler, om det nu finns...) eller TBA.
Källa:
The Science of Wine, Jamie Goode.