StefanAkiko
Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Hur väljer du ut och förbereder dina söta viner inför avslutningen av året?
Så här gör jag i år
Den 23 dec
Börjar med att ta en liten slurk ur portvinet jag öppnade förra julaftonen. (Mums )
Sedan ploppar jag och kvalitetssäkrar:
2011 Brännlands Iscider
1989 Château Coutet Cuvée Madame
1985 Fonseca Porto Vintage
1971 Paul Anheuser Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Auslese
1959 Dom Brial Rivesaltes Ambré
Om det är fel på något av vinerna är det bara att leta fram ersättare.
Brännlands Iscider skall absolut dekanteras då den har en rejäl slembobba i botten (vax från skalen).
Förmodligen dekanterar jag även portvinet och Rivesaltes så att de kommer igång.
Den 24 dec
Efter frukosten avslutas 1853 Colheita som då stått öppen ett år. Har en fin bit Mimolette vikt för detta ändamål.
Sedan förbereds kvällens viner till Alte Liebe. 1988 VCC och en 2007 Domaine François Cotat Sancerre La Grande Côte. Iscidern, Cuvée Madame och Ambrén får följa med i småflaskor.
Tills 2 jan dricks det mycket sött
Jag räknar med att till vänner, ost, sommelierer osv, har då hälften gått åt. Den andra hälften låter jag varsamt flyta nedför strupen fram tills i sommar. Ungefär. (Ståendes, under kork.) Iscidern är dock förmodligen redan slut till årsskiftet.
Självklart ploppade fler flaskor sött innan sommaren
Så här gör jag i år
Den 23 dec
Börjar med att ta en liten slurk ur portvinet jag öppnade förra julaftonen. (Mums )
Sedan ploppar jag och kvalitetssäkrar:
2011 Brännlands Iscider
1989 Château Coutet Cuvée Madame
1985 Fonseca Porto Vintage
1971 Paul Anheuser Kreuznacher Krötenpfuhl Riesling Auslese
1959 Dom Brial Rivesaltes Ambré
Om det är fel på något av vinerna är det bara att leta fram ersättare.
Brännlands Iscider skall absolut dekanteras då den har en rejäl slembobba i botten (vax från skalen).
Förmodligen dekanterar jag även portvinet och Rivesaltes så att de kommer igång.
Den 24 dec
Efter frukosten avslutas 1853 Colheita som då stått öppen ett år. Har en fin bit Mimolette vikt för detta ändamål.
Sedan förbereds kvällens viner till Alte Liebe. 1988 VCC och en 2007 Domaine François Cotat Sancerre La Grande Côte. Iscidern, Cuvée Madame och Ambrén får följa med i småflaskor.
Tills 2 jan dricks det mycket sött
Jag räknar med att till vänner, ost, sommelierer osv, har då hälften gått åt. Den andra hälften låter jag varsamt flyta nedför strupen fram tills i sommar. Ungefär. (Ståendes, under kork.) Iscidern är dock förmodligen redan slut till årsskiftet.
Självklart ploppade fler flaskor sött innan sommaren