Anders Landström
Medlem
Sommelier om än bara för en dag.
Kan det vara något? Jag har spenderat en hel del tid på olika restauranger och vinbarer samt kan väl sägas ha hyfsad expertis i rollen som gäst.
Så då jag och Lars på Eriks Vinbar vid en av mina sejourer diskuterade om jag kunde ställa mig på andra sidan disken tog jag snabbt till mig idén. Varför inte? Har hyfsad kunskap kring vin och som sagt, långvarig erfarenhet i gästrollen. Ett snabbt beslut men senare kom lite andra tankar. Stor skillnad på att sitta och beställa vin man gillar mot att hjälpa andra att att finna de viner som passar deras smak. Trots allt, jag har begränsad erfarenhet av viner utanför mina favoritdistrikt och än mer begränsad av viner utanför Europa.
Från det vi kom överens till att jag skulle ställa mig bakom disken gick ungefär två veckor. Tid som jag använde till att läsa på vinlistor, om områden där kunskap saknads och inte minst polerade alla mina glas i övningssyfte. Insåg ganska snart att det finns så mycket jag inte behärskar så fick släppa vissa områden som sherry och söta viner. Det var bara att acceptera, jag har inte vin som yrke och kunde inte läsa in all den kunskap som en sommelier, ofta via ett mångårigt yrkesutövande och grundlig utbildning besitter.
Flitens lampa brinner
Dagen för mitt gästspel närmade sig och i mitt inre började jag se mig själv putsande glas. DET är iallafall något som jag behärskar. Tillsammans med Lars så satte vi iallafall en initial lista vilken baserades på favoriter som fanns hos Eriks vinbar. Till yrket hör ju förutom att faktiskt servera vinet, planering av vinlistor och inköp. Det sistnämnda är inte minst viktigt. Om man som Eriks Vinbar serverar vin på glas, så gäller det att vinet också säljs, gärna hela flaskan. Om inte så får vinet gå till matlagning eller i slasken. Så att dra upp en Krug CdM är kanske på pappret en bra idé men det ska säljas 5 glas också. Gäller att få in ett antal riktigt intresserade för att få det att gå runt. Tycker dock att vi fick ihop en rätt skön lista där bland annat Delamotte 1996 (magnum) såldes för 190 SEK per glas. Listan fick, om inte helt, en ”visst” inflytande av min smak.
Hetsande nyhetsbrev
Som en parentes kan jag nämna att dagen innan jag skulle vara på plats öppnade jag en Paul Dethune BdN. Min TCA-känsliga flickvän dömde direkt ut den som korkad vilket undertecknad initialt tvekade om. Men med lite luft visade korken sitt fula tryne. Mitt självförtroende fick sig ytterligare en törn. Inte vad jag behövde direkt.
Kan det vara något? Jag har spenderat en hel del tid på olika restauranger och vinbarer samt kan väl sägas ha hyfsad expertis i rollen som gäst.
Så då jag och Lars på Eriks Vinbar vid en av mina sejourer diskuterade om jag kunde ställa mig på andra sidan disken tog jag snabbt till mig idén. Varför inte? Har hyfsad kunskap kring vin och som sagt, långvarig erfarenhet i gästrollen. Ett snabbt beslut men senare kom lite andra tankar. Stor skillnad på att sitta och beställa vin man gillar mot att hjälpa andra att att finna de viner som passar deras smak. Trots allt, jag har begränsad erfarenhet av viner utanför mina favoritdistrikt och än mer begränsad av viner utanför Europa.
Från det vi kom överens till att jag skulle ställa mig bakom disken gick ungefär två veckor. Tid som jag använde till att läsa på vinlistor, om områden där kunskap saknads och inte minst polerade alla mina glas i övningssyfte. Insåg ganska snart att det finns så mycket jag inte behärskar så fick släppa vissa områden som sherry och söta viner. Det var bara att acceptera, jag har inte vin som yrke och kunde inte läsa in all den kunskap som en sommelier, ofta via ett mångårigt yrkesutövande och grundlig utbildning besitter.
Flitens lampa brinner
Dagen för mitt gästspel närmade sig och i mitt inre började jag se mig själv putsande glas. DET är iallafall något som jag behärskar. Tillsammans med Lars så satte vi iallafall en initial lista vilken baserades på favoriter som fanns hos Eriks vinbar. Till yrket hör ju förutom att faktiskt servera vinet, planering av vinlistor och inköp. Det sistnämnda är inte minst viktigt. Om man som Eriks Vinbar serverar vin på glas, så gäller det att vinet också säljs, gärna hela flaskan. Om inte så får vinet gå till matlagning eller i slasken. Så att dra upp en Krug CdM är kanske på pappret en bra idé men det ska säljas 5 glas också. Gäller att få in ett antal riktigt intresserade för att få det att gå runt. Tycker dock att vi fick ihop en rätt skön lista där bland annat Delamotte 1996 (magnum) såldes för 190 SEK per glas. Listan fick, om inte helt, en ”visst” inflytande av min smak.
Hetsande nyhetsbrev
Som en parentes kan jag nämna att dagen innan jag skulle vara på plats öppnade jag en Paul Dethune BdN. Min TCA-känsliga flickvän dömde direkt ut den som korkad vilket undertecknad initialt tvekade om. Men med lite luft visade korken sitt fula tryne. Mitt självförtroende fick sig ytterligare en törn. Inte vad jag behövde direkt.