Bastardo
Medlem
Jag tror att det är de flesta rieslingfans som gillar just tonen av petroleum i rieslingvinerna. Om det sen beror på någon sorts defekt, får de lärda gärna diskutera för min del, jag gillar ändå sådana viner, men visst kan det gå lite överstyr ibland.Ja, dom visar nog lika ofta sin bensin/gummismak som tyskarna gör, vill jag erinra mig. Fick precis ett lass med Grosset Polish Hill från 2022. En favorit, så får återkommer om bensinsmaken i den nya årgången. Vill dock minnas nån tysk producent som sa den noten anser han vara ett fel. Tror det var Keller som sa det nån gång. Jag har inget emot den tonen, men kan förstå det är en vattendelare.
Det vore kul att få veta vad de mest kända vinexperter anser om den saken. Gärna sådana som har en gedigen utbildning inom vinkemi etc. Jag borde kunna söka fram viss info alla fall, fast man vill kanske inte få reda på för detaljerad information om alla ’defekter’ som viner har generellt. Kanske det slutar med att man vill inte dricka vin efter ett sånt avslöjande.
P.S. Jag hittade den här alla fall, fast det borde finnas många fler artiklar om ämnet:
Why do aged Rieslings develop a petrol-like character?
Wine Spectator's expert Dr. Vinny explains the chemistry behind that petrol, kerosine or gasoline note some older Rieslings develop.
www.winespectator.com
Obs! ”Australian Riesling can often have higher levels even in young wines. Typical levels in European Rieslings would be 1-50 μg/l, but Australian Riesling can have levels as high as 250 μg/l, and sometimes even higher.
But be careful that you don’t mistake the aromas of older Riesling for TDN. German wine expert Anne Krebiehl says that in her experience many tasters smell mature Rieslings and label the aromas as ‘petrol’ even if there is no TDN.” Källa:wineanorak.com/
Inte så enkelt, som ni ser, men vem har sagt att det ska vara enkelt med vin?
Last edited: