Håvard Johannessen
Medlem
Vi var samlet en gjeng i går, for å sjekke tilstanden til 1996 årgangen i Champagne.
Vi manglet et par topper (bla Taittinger Comtes, Clos de Goisses og PR Winston Churchill), men ellers godt dekket på lavere og høyere nivå.
Fantastisk kveld!
Dette er en ytterst fascinerende hobby, og viser at opplevelse/preferanser av vin er høyst personlig.
Der noen fant en vin med nydelige modningstoner, synes andre den var fullstendig over toppen.
For meg var de første flightene ikke spesielt bra - det ble spyttet heftig.
Forøvrig slettes ikke dumt, da det kom noen helt strålende flasker da vi beveget oss oppover i kvalitetsskalaen.
Min konklusjon er at frukten ikke har tålt tiden på lavere nivå. Drikk opp snarest!
Det kan virke som druene hadde for høy modning da de ble høstet.
Både BdB og viner med Pinot hadde passert middagshøyden med stor margin.
På høyt nivå har vi fantastiske viner som drikker nydelig nå.
Kun en 2-3 som trenger videre lagring.
De beste har en utrolig nerve og spenst som får deg til å hoppe av glede.
Når den i tillegg har rik frukt til å matche, imponerer den skjorta av de fleste.
Tusen takk til vert og arrangør for en strålende kveld.
God stemning!
Noen enkle betraktninger av vinene:
1996 Champagnesmaking 12.09.16
Flighter:
1. BdB
Bruno Paillard BdB.
Modne epler på vei til å oksidere, fruktyoghurt og autolyse.
Ganske utviklet uten å bikke over.
Med luft drar den seg litt mot sherry.
Rik moden frukt med en nydelig miks av mineraler og syre.
Meget bra konsentrasjon.
Lang finish som kiler godt i munnhulen.
92p før den taper seg.
Jaquesson Grand Cru Extra Brut.
Moden halvfunky nese her.
Smaker funky også.
For meg har denne passert toppen.
Elektrisk lang finish. 80p
Legras St Vincent.
Synes ikke denne dufter optimalt - det er noe som skurrer her.
En slags svovellukt som ligger som et lokk over frukten.
Bedre i munn med flott friskhet og frukten intakt.
Sitter bra med en bitter knekk i finish.
Har hatt mye bedre flasker av denne. 87p
Guy Charlemagne Mesnillesime GC BdB.
Lukter litt sjø, taper seg i glasset.
Litt usikker på denne.
Er rar hele veien. NR
2. BdB
Pascal Doquet Le Mesnil.
Moden nese med autolyse og et lite preg av sjø.
Moden frukt.
Bra driv og den har en flott rikhet i frukten.
Takler syren på en pen måte.
Finishen sitter som et skudd med et strøkent syre og mineralbitt.
Flott vin! 90p
Pierre Gimonnet Fleuron.
Som de andre - modent!
Plukker opp hint av noe volatilt.
Alikevel ikke verst.
I høyeste grad moden frukt her også.
Rik med høy syre.
Fint driv i utgangen.
89p
Pierre Gimonnet Special Club.
Deilig nese med gule epler, nøtter, og noe som minner om brunt sukker.
Frukten helt på kanten moden i munn.
Men synes rikheten i frukten klarer å balansere det på en pen måte.
Flott nerve i vinen.
Meget lang ettersmak. 91-92p
Pierre Peters Les Chetillons.
Blodkork!
3. Blend
Moutard Brut Millisime
Helt kjørt dessverre - festivaltoalett.
Rene Geoffroy Brut Millesime magnum.
Definitivt den mest freshe nesa i flighten.
Her er det frukt igjen, blandet med sekundære elementær.
Heftig syre og frukten klarer ikke helt å henge med.
Lang finish med et nydelig bitt.
89p
Fresnet-Juillet Special Club.
Sliten nese.
Frukten spist opp av syren. NR
Lanson Gold Label Brut.
Helt kjørt. NR
4. Blend
Bruno Paillard Assemblage.
Subtil og elegant nese uten noen unoter.
Leken frukt med høy syre - Kanskje litt i overkant det syrenivået.
Fresh, mektig, spenstig og ren.
Konsentrert.
God lengde med prikkende mineraler.
Flott vin om enn noe ubalansert. 91.p
Henriot Millesime.
Litt dempet på duft.
Frukten holder seg i bakgrunnen, men åpenbarer seg som ren og elegant.
Flott mousse og smooth munnfølelse.
God konsentrasjon og her klarer frukten å balansere brukbart.
Meget pen vin. 91p
Gosset Grand Millesime.
Sopp og sjø på nese, men null sherry.
Frisk og frukten holder ikke helt følge.
Holder seg godt i glasset denne.
Rik stil, men klarer seg bra synes jeg. 90p
5. Blend toppcuvee og nesten toppcuvee.
Boizel var missing in action, så denne ble tatt med blindt: H Billiot Cuvee Latetia..?
Spesiell på duft med oksidative toner.
Moden frukt men med flott spenst og nerve.
Elektrisk finish med god lengde. 89-90p
Bollinger La Grande Annee.
Sopp, sjø og litt nøtter.
Ikke top notch, men slettes ikke verst.
Konsentrert og her begynner frukten og holde følge med syren.
Denne er godt inne i modningsfasen, men oppleves som ren og elegant.
Drikker perfekt nå.
Meget bra! 92p
Bollinger RD.
Nå begynner vi å snakke her!
Rik, ren, dyp og elegant nese.
Nydelig med frisk frukt, søt gjærbakst, autolyse og krydder.
Et skikkelig powerhouse av en vin og her finner vi endelig perfekt balanse med syren.
Presis, elegant og harmonisk.
Fantastisk driv i utgangen.
Drikker vanvittig bra nå! 96p
Henriot Cuvee Enchanteleurs.
Nydelig fresh, gjærbakst, blomster.
Ungdommelig i uttrykket.
Pen mousse og delikat munnfølelse.
Konsentrert og energisk.
Balansert.
Har holdt meget bra - drikker nydelig nå.
Lang presis finish. 93p
6. Toppen A
Ruinart Dom Ruinart.
Ungdommelig og tiltalende på duft.
Fruktyoghurt, saftige epler, blomster og noe ubestemmelig urte/krydderaktig(?)
Subtil i anslaget - lettbeint og eleganse spiller hovedrollen.
Ren, elegant og noen lag med detaljer begynner å vise seg frem.
En slags burgundersk vektløs intensitet.
Lang finish med en liten dose bitterhet.
Topp vin! 93p
Dom Perignon.
Elegant og fantastisk på duft.
Klokkeren nese.
Dette er så balansert og deilig.
Nydelig fruktkvalitet og et lekkert syrespill.
Meget lang finish som sitter så presist i munnen.
En harmonisk og vakker vin!
Drikker nydelig, men tåler mange år.
95p
Dom Perignon Oenoteque.
Wow!
Nesen minner meg om en Grand Cru fra Burgund.
Meget rik på duft.
Krittmineraler, en slags fedmeaktig sitrus, krydder og det er noen flere lag som er vanskelig å identifisere så sent i smakingen.
Fantastisk munnfølelse med nydelig mousse.
Superb frukt med et nydelig løft i vinen.
Den er så fast og presis, samtidig som alt er i balanse.
Ungdommelig.
Den har en imponerende lengde med sømløs mineralsk intensitet.
En av de få vinene for kvelden som trenger mer tid.
Stunning! 96p
7. Toppen B.
Krug Brut.
Voldsom intensitet på nesen.
Men for meg litt atypisk - litt udefinerbar
Det ble sagt røkt skinke, er ikke uenig i det.
Men jeg synes det henger noe tungt over vinen.
Den mangler den opulente frukten som Krug pleier å ha på duft
Konsentrert og ekstrem syre.
Et driv og en nerve uten sidestykke.
Lang finish med heftig sitrusbitt.
Høyt nivå, men har hatt langt bedre flasker. 92p
Roederer Cristal.
Sødmefull sitron, fruktyoghurt, saftige epler og et vakkert floralt uttrykk.
Litt steinmineraler.
Lekker frukt med begynnende modning.
Flott dybde her og ett ytterst lekkert syrespill.
Dette drikker nydelig nå, og ikke sikkert den trenger ytterligere lagring.
En utrolig sexy sitrustone i finish.
Sitter meget lenge og prikker i hele munnhulen. 95p
Salon.
Som vanlig den mest ungdommelige vinen for kvelden.
Friske epler, sitrus, steinmineraler og et lite hint av stilk.
Dette er rasepreget Blanc de blancs!
Intenst som bare Salon kan.
Det kiler helt opp til øra.
Bør lagres videre, men hvor ender dette?
Blir kanskje i det smaleste laget?
Lang og intens finish som biter godt.
93p
Vi manglet et par topper (bla Taittinger Comtes, Clos de Goisses og PR Winston Churchill), men ellers godt dekket på lavere og høyere nivå.
Fantastisk kveld!
Dette er en ytterst fascinerende hobby, og viser at opplevelse/preferanser av vin er høyst personlig.
Der noen fant en vin med nydelige modningstoner, synes andre den var fullstendig over toppen.
For meg var de første flightene ikke spesielt bra - det ble spyttet heftig.
Forøvrig slettes ikke dumt, da det kom noen helt strålende flasker da vi beveget oss oppover i kvalitetsskalaen.
Min konklusjon er at frukten ikke har tålt tiden på lavere nivå. Drikk opp snarest!
Det kan virke som druene hadde for høy modning da de ble høstet.
Både BdB og viner med Pinot hadde passert middagshøyden med stor margin.
På høyt nivå har vi fantastiske viner som drikker nydelig nå.
Kun en 2-3 som trenger videre lagring.
De beste har en utrolig nerve og spenst som får deg til å hoppe av glede.
Når den i tillegg har rik frukt til å matche, imponerer den skjorta av de fleste.
Tusen takk til vert og arrangør for en strålende kveld.
God stemning!
Noen enkle betraktninger av vinene:
1996 Champagnesmaking 12.09.16
Flighter:
1. BdB
Bruno Paillard BdB.
Modne epler på vei til å oksidere, fruktyoghurt og autolyse.
Ganske utviklet uten å bikke over.
Med luft drar den seg litt mot sherry.
Rik moden frukt med en nydelig miks av mineraler og syre.
Meget bra konsentrasjon.
Lang finish som kiler godt i munnhulen.
92p før den taper seg.
Jaquesson Grand Cru Extra Brut.
Moden halvfunky nese her.
Smaker funky også.
For meg har denne passert toppen.
Elektrisk lang finish. 80p
Legras St Vincent.
Synes ikke denne dufter optimalt - det er noe som skurrer her.
En slags svovellukt som ligger som et lokk over frukten.
Bedre i munn med flott friskhet og frukten intakt.
Sitter bra med en bitter knekk i finish.
Har hatt mye bedre flasker av denne. 87p
Guy Charlemagne Mesnillesime GC BdB.
Lukter litt sjø, taper seg i glasset.
Litt usikker på denne.
Er rar hele veien. NR
2. BdB
Pascal Doquet Le Mesnil.
Moden nese med autolyse og et lite preg av sjø.
Moden frukt.
Bra driv og den har en flott rikhet i frukten.
Takler syren på en pen måte.
Finishen sitter som et skudd med et strøkent syre og mineralbitt.
Flott vin! 90p
Pierre Gimonnet Fleuron.
Som de andre - modent!
Plukker opp hint av noe volatilt.
Alikevel ikke verst.
I høyeste grad moden frukt her også.
Rik med høy syre.
Fint driv i utgangen.
89p
Pierre Gimonnet Special Club.
Deilig nese med gule epler, nøtter, og noe som minner om brunt sukker.
Frukten helt på kanten moden i munn.
Men synes rikheten i frukten klarer å balansere det på en pen måte.
Flott nerve i vinen.
Meget lang ettersmak. 91-92p
Pierre Peters Les Chetillons.
Blodkork!
3. Blend
Moutard Brut Millisime
Helt kjørt dessverre - festivaltoalett.
Rene Geoffroy Brut Millesime magnum.
Definitivt den mest freshe nesa i flighten.
Her er det frukt igjen, blandet med sekundære elementær.
Heftig syre og frukten klarer ikke helt å henge med.
Lang finish med et nydelig bitt.
89p
Fresnet-Juillet Special Club.
Sliten nese.
Frukten spist opp av syren. NR
Lanson Gold Label Brut.
Helt kjørt. NR
4. Blend
Bruno Paillard Assemblage.
Subtil og elegant nese uten noen unoter.
Leken frukt med høy syre - Kanskje litt i overkant det syrenivået.
Fresh, mektig, spenstig og ren.
Konsentrert.
God lengde med prikkende mineraler.
Flott vin om enn noe ubalansert. 91.p
Henriot Millesime.
Litt dempet på duft.
Frukten holder seg i bakgrunnen, men åpenbarer seg som ren og elegant.
Flott mousse og smooth munnfølelse.
God konsentrasjon og her klarer frukten å balansere brukbart.
Meget pen vin. 91p
Gosset Grand Millesime.
Sopp og sjø på nese, men null sherry.
Frisk og frukten holder ikke helt følge.
Holder seg godt i glasset denne.
Rik stil, men klarer seg bra synes jeg. 90p
5. Blend toppcuvee og nesten toppcuvee.
Boizel var missing in action, så denne ble tatt med blindt: H Billiot Cuvee Latetia..?
Spesiell på duft med oksidative toner.
Moden frukt men med flott spenst og nerve.
Elektrisk finish med god lengde. 89-90p
Bollinger La Grande Annee.
Sopp, sjø og litt nøtter.
Ikke top notch, men slettes ikke verst.
Konsentrert og her begynner frukten og holde følge med syren.
Denne er godt inne i modningsfasen, men oppleves som ren og elegant.
Drikker perfekt nå.
Meget bra! 92p
Bollinger RD.
Nå begynner vi å snakke her!
Rik, ren, dyp og elegant nese.
Nydelig med frisk frukt, søt gjærbakst, autolyse og krydder.
Et skikkelig powerhouse av en vin og her finner vi endelig perfekt balanse med syren.
Presis, elegant og harmonisk.
Fantastisk driv i utgangen.
Drikker vanvittig bra nå! 96p
Henriot Cuvee Enchanteleurs.
Nydelig fresh, gjærbakst, blomster.
Ungdommelig i uttrykket.
Pen mousse og delikat munnfølelse.
Konsentrert og energisk.
Balansert.
Har holdt meget bra - drikker nydelig nå.
Lang presis finish. 93p
6. Toppen A
Ruinart Dom Ruinart.
Ungdommelig og tiltalende på duft.
Fruktyoghurt, saftige epler, blomster og noe ubestemmelig urte/krydderaktig(?)
Subtil i anslaget - lettbeint og eleganse spiller hovedrollen.
Ren, elegant og noen lag med detaljer begynner å vise seg frem.
En slags burgundersk vektløs intensitet.
Lang finish med en liten dose bitterhet.
Topp vin! 93p
Dom Perignon.
Elegant og fantastisk på duft.
Klokkeren nese.
Dette er så balansert og deilig.
Nydelig fruktkvalitet og et lekkert syrespill.
Meget lang finish som sitter så presist i munnen.
En harmonisk og vakker vin!
Drikker nydelig, men tåler mange år.
95p
Dom Perignon Oenoteque.
Wow!
Nesen minner meg om en Grand Cru fra Burgund.
Meget rik på duft.
Krittmineraler, en slags fedmeaktig sitrus, krydder og det er noen flere lag som er vanskelig å identifisere så sent i smakingen.
Fantastisk munnfølelse med nydelig mousse.
Superb frukt med et nydelig løft i vinen.
Den er så fast og presis, samtidig som alt er i balanse.
Ungdommelig.
Den har en imponerende lengde med sømløs mineralsk intensitet.
En av de få vinene for kvelden som trenger mer tid.
Stunning! 96p
7. Toppen B.
Krug Brut.
Voldsom intensitet på nesen.
Men for meg litt atypisk - litt udefinerbar
Det ble sagt røkt skinke, er ikke uenig i det.
Men jeg synes det henger noe tungt over vinen.
Den mangler den opulente frukten som Krug pleier å ha på duft
Konsentrert og ekstrem syre.
Et driv og en nerve uten sidestykke.
Lang finish med heftig sitrusbitt.
Høyt nivå, men har hatt langt bedre flasker. 92p
Roederer Cristal.
Sødmefull sitron, fruktyoghurt, saftige epler og et vakkert floralt uttrykk.
Litt steinmineraler.
Lekker frukt med begynnende modning.
Flott dybde her og ett ytterst lekkert syrespill.
Dette drikker nydelig nå, og ikke sikkert den trenger ytterligere lagring.
En utrolig sexy sitrustone i finish.
Sitter meget lenge og prikker i hele munnhulen. 95p
Salon.
Som vanlig den mest ungdommelige vinen for kvelden.
Friske epler, sitrus, steinmineraler og et lite hint av stilk.
Dette er rasepreget Blanc de blancs!
Intenst som bare Salon kan.
Det kiler helt opp til øra.
Bør lagres videre, men hvor ender dette?
Blir kanskje i det smaleste laget?
Lang og intens finish som biter godt.
93p