Ja maten var en riktig besvikelse för mig. Bemödar mig inte med att skriva, gå in och läs Jespers blogg om ni vill ha bilder och mer återkoppling. Tveksamt om det är stjärnklass åtminstone jämfört andra svenska stjärnrestauranger. Bara 2 rätter höll hög klass, svamprätten och den efterföljande macaronen på anklever om det nu räknas som en rätt. Efterrätterna var i och för sig adekvata. Nu blev det totalt sett en trevlig upplevelse ändå med tanke på vinerna!
Vilmart mg 92
Beställd av sveriges vilmarttorsk Elvis och vilket härlig skumpa. Utan tvekan den bästa (och äldsta) Vilmarten jag druckit. Röda äpplen och lite söta dofter av kokos och knäck. Odlarstil med ekade toner och lite oxidativa drag, lååång eftersmak. Helt enkelt en bra början och bättre skulle det bli...
Henriot mg CdE 90
Typiskt henriotrök som kan dyka upp och påminna om DP eller Comtes, fruktig men med lite bakomliggande moccatoner. Gudomlig doft och härlig smak i början vilket bådade gott. Trodde denna skulle kunna matcha CdE 88 men tyvärr dog den och blev platt efter någon timmas luft vilket var förvånande och trist
Raveneau mg PC Monte de Tonerre 2004
Första gången jag dricker Ravenå och varför inte börja med magnum.
Otypisk chablis i min begränsade sinnesvärld, hade gissat klassisk ekad smörig burgånj. Här med kvällens bästa doft full av blommor ala Selosse och lite vanilj i eftersmaken. Ett av de bästa vita viner jag druckit och kanske det bästa om det inte vore för nästa vin.
Pichler Unendlich Riesling Smaragd 2007
Riesling när den är som bäst! Påminde om
Zind-Humbrecht Clos Saint Urbain som dittills varit min bästa vitvinsupplevelse. Tänkte dricka snabbt så jag skulle få påfyllning men det misslyckade då flaskan tömdes i en rasande fart.
Klassiska kraftig riesling med gummi, tropisk frukt som melon och en fin balanserad syra. Helt magiskt och möjligen det bästa vinet för kvällen. Extra roligt då det var ett av vinerna som jag hade plockat bort om jag fått välja.
Efter denna börja så hälldes 4 röda upp halvblint.
Cos d'Estournel 1988
Typisk bdx med lite vitpeppar på nosen. Initialt min favorit men lite tunn i munnen kontra nummer 2.
Margaux 1985
Än mer bdx med mycket stall, fast det gröna kändes mer som gräslök. Lång och komplex smak med lite anis i bakgrunden. Helt magiskt vin och ett av de bästa röda jag druckit alla kategorier någonsin.
Nummer 1 och 2 kändes lika i stilen varav alla gissade på att det var 85orna.
Latour 1985
Första flaskan var korkad men den byttes snabbt ut utan problem. Plus för det även om diskussionen kom upp varför de ens serverade den till en början och om sommelieren eller gästen ska smaka av. Jag anser det är sommelierens jobb och det är fegt att lägga det på gästen. Hursom så var detta den klart svagaste flaskan och ingen hade den topp 2. Gröna toner med lite fis på toppen och sammanhanget rätt enkelspårig. Detta gjorde att alla trodde det var CdE 1988.
SQN Atlantis (Syrah) 2005
Stora förväntningar då jag bara druckit grenachen (2010 & 11 tror jag...) innan och haft den ena som topp 3 röda viner jag någonsin druckit. Fullt påslag av allt med ebk och det var ingen tvekan från någon vilket de svarta fåret var vilket även syntes på färgen. Syltig kraftig jänkare som vissa fnyser åt men jag går igång på. Jag bytte gladeligen till mig mer mot glas nr 3 med Elvis innan avtäckning.
När det gällde bdx så har jag begränsade referensramar så jag frågade vilken som var bäst på pappret. Svaret blev Margaux varpå jag drog slutsatsen att det var vin nummer 2. Alltså 2 av 4 rätt som räckte till en delad förstaplats då alla hade fel på 1 och 3.
Innan avtäckning så röstad vi och då blev det följande resultat.
1 CdE 88 - 8 p varav 3 förstatplatser
2 Mgx 85 - 10 p varav 1 förstaplats
3 Latour 85 - 14 p
4 SQN 05 - 15 p varav 1 förstaplats
Av bdx var Margaux helt överlägsen för mig och det är svårt att jämföra med SQN då det är diametralt olika stilar. 3 st hade SQN sist...
Till sist avslutade vi med en söt riesling som var typ god...eller det var inte riktigt sant det blev en
Ulysses Collin BdN (08) efter Jesper gett upp. Eftersom jag inte kommit ihåg att jag meddelat servisen om att jag skulle ta 80 % av notan för denna flaska så är smaknoterna något begränsade även om jag är tveksam till att jag drack 80 %.
Slutsats hoppa maten tills köket har blivit varmt i kläderna. Flera mediokra rätter och seg service men förhoppningsvis blir det bättre annars ryker stjärnan. Oavsett så är det ändå värt ett besök för att raida källaren. Vi tog de sista flaskorna när det gällde alla magnum plus Ulysses men det finns annat gött kvar.