Fann detta ypperliga forum härom aftonen och har med stor entusiasm tagit del av ett antal "trådar".
Kan väl säga mig ha ett stort vinintresse utan att för den skull vara "överkurskunnig" - Lyssnar,lär o njuter av andras erfarenheter o kunskap.....Registerade mig så till sist och hoppas få kunskap via denna fina sida.
Mitt ärende gäller ett projekt - Vinkällarbygge - som legat o tärt mitt sinne under flera år. Möjligheterna torde finnas i ett utrymme som bara blivit outnyttjat men vad skall jag tänka på ????
Är lyckligt begåvad med en mindre 1700-talsgård och under en ouppvärmd drängstuga anno 1880 finns en grävd källare om ca 35 kvm. med nära nog full ståhöjd ( ca 180 cm). Av dessa 180 centimetrar ligger 150 helt under marknivå. Väggarna utgöres av till största delen kallmurad natursten och är 25-80 cm tjocka. Golvet är senare helgjutet. - I allt en ypperligt vacker o spännande yta !
Temperaturen ligger under vår/sommar på ca 10-14 grader. Dock kan vintern innebära ett långsamt temperaturfall ner till ca 5-6 grader....
Ämnar sätta in ytterligare en innerdörr för att "säkra" utrymmet.
Innertaket i trä skall bytas och ny isolering tillföras. Bär jag även tänka på isolering av väggar o eventuellt golv. Vore synd att gömma de vackra naturstensväggarna.
Är utrymmet funktionellt/passande för vinlagring trots långsamma temperaturväxlingar från 5 till 14 grader. Skulle Ni som vet o kan installera termostatstyrd värme.
Luftfuktigheten är utmärkt - ca 70-75 %.
Källaren har i 100 år härbärgerat rotsaker,frukt o grönt....Kanske även mina viner skulle trivas i källarvalven ?
ALLA TANKAR,FÖRSLAG OCH IDEÉR EMOTTAGES TACKSAMT !
Önskar dessutom tips kring var jag kan få tag på en äldre pupitre....Har några kuriositeter (Helt odrickbara/dunstade - men jungfuliga i sitt oöppnade tillstånd) av märket POL ROGER - CUVÉE DE RÉSERVE 1893 som kräva en trevlig "uppställning".
Adieu,
Eder Barrique
Kan väl säga mig ha ett stort vinintresse utan att för den skull vara "överkurskunnig" - Lyssnar,lär o njuter av andras erfarenheter o kunskap.....Registerade mig så till sist och hoppas få kunskap via denna fina sida.
Mitt ärende gäller ett projekt - Vinkällarbygge - som legat o tärt mitt sinne under flera år. Möjligheterna torde finnas i ett utrymme som bara blivit outnyttjat men vad skall jag tänka på ????
Är lyckligt begåvad med en mindre 1700-talsgård och under en ouppvärmd drängstuga anno 1880 finns en grävd källare om ca 35 kvm. med nära nog full ståhöjd ( ca 180 cm). Av dessa 180 centimetrar ligger 150 helt under marknivå. Väggarna utgöres av till största delen kallmurad natursten och är 25-80 cm tjocka. Golvet är senare helgjutet. - I allt en ypperligt vacker o spännande yta !
Temperaturen ligger under vår/sommar på ca 10-14 grader. Dock kan vintern innebära ett långsamt temperaturfall ner till ca 5-6 grader....
Ämnar sätta in ytterligare en innerdörr för att "säkra" utrymmet.
Innertaket i trä skall bytas och ny isolering tillföras. Bär jag även tänka på isolering av väggar o eventuellt golv. Vore synd att gömma de vackra naturstensväggarna.
Är utrymmet funktionellt/passande för vinlagring trots långsamma temperaturväxlingar från 5 till 14 grader. Skulle Ni som vet o kan installera termostatstyrd värme.
Luftfuktigheten är utmärkt - ca 70-75 %.
Källaren har i 100 år härbärgerat rotsaker,frukt o grönt....Kanske även mina viner skulle trivas i källarvalven ?
ALLA TANKAR,FÖRSLAG OCH IDEÉR EMOTTAGES TACKSAMT !
Önskar dessutom tips kring var jag kan få tag på en äldre pupitre....Har några kuriositeter (Helt odrickbara/dunstade - men jungfuliga i sitt oöppnade tillstånd) av märket POL ROGER - CUVÉE DE RÉSERVE 1893 som kräva en trevlig "uppställning".
Adieu,
Eder Barrique