Hej,
Jag har precis konverterat ett litet förråd i huset till vinkällare. Det går inte överdrivet snabbt framåt, eftersom det där med "fritid" är lite av en bristvara, men jag har i vart fall byggt färdigt förvaringsenheten för den första av tre väggar i rummet och kan snart påbörja det trevligare arbetet med att (långsamt) fylla på i hyllorna.
Ett Eurocave Inoa 25 aggregat kommer att sköta kylningen av rummet, så den biten är löst. Det jag funderar på är ventilation. Oavsett hur mycket jag googlar och läser på forum och i olika böcker hittar jag inte någon tydlig best practice här. Det skrivs en del om ventilation, men f.f.a. som faktor i fråga om att hålla kyla och luftfuktighet i schack. Mindre om hur ventilation är viktig eller oviktig för luftkvalitén eller hur det är bra eller dåligt för att säkerställa kylaggregatets funktion och effektivitet.
I min källare - som är belägen i suterrängplan och till ca 80% under marknivå - finns en friskluftsventil (standardtalrik) nära taket, som leder ut i friska luften. Däremot finns inget insug från något angränsande rum, vilket innebär att det i nuläget (oavsett om ventilen är öppen eller stängd) inte blir någon påtaglig cirkulation av luften i rummet. Som jag ser det finns några olika alternativ:
1) Stänga till befintlig ventil och göra rummet "tätt" utan något egentligt utbyte av luften, förutom när dörren öppnas emellanåt.
2) Låta ventilen vara öppen, men inte ta upp någon ytterligare ventil för insug av ny luft från omgivande rum.
3) Låta ventilen vara öppen och ta upp en ventil nära golvet på motstående sida (från befintlig ventil betraktat) för att på så vis få omsättning på luft i källaren.
Min oro med alternativ 2) och 3) är att det kan störa kylaggregatets funktion om jag släpper in ny, varm luft från utanför källaren eller att den kalla luften från aggregatet knuffas ut genom ventilen med lägre effektivitetsgrad på aggregatet som resultat. Min oro med alternativ 1) är att det kan vara skadligt för vinerna att bara snurra samma luft i källaren hela tiden, med eventuell dåligt lukt (och på sikt kanske smak på vinet) etc. som följd.
Aggregatet installeras i rummet bredvid källaren och den kalla luften, liksom returluften från källaren, leds till/från källaren genom ledningar genom väggen. Inget utbyte av luft från utanför källaren sker genom aggregatet, då den "varma sidan" har sin egen cirkulation med luft till/från rummet som aggregatet står i.
Hoppas nu på den samlade visdomen från medlemmarna på forumet!
Tack på förhand,
Niclas
Jag har precis konverterat ett litet förråd i huset till vinkällare. Det går inte överdrivet snabbt framåt, eftersom det där med "fritid" är lite av en bristvara, men jag har i vart fall byggt färdigt förvaringsenheten för den första av tre väggar i rummet och kan snart påbörja det trevligare arbetet med att (långsamt) fylla på i hyllorna.
Ett Eurocave Inoa 25 aggregat kommer att sköta kylningen av rummet, så den biten är löst. Det jag funderar på är ventilation. Oavsett hur mycket jag googlar och läser på forum och i olika böcker hittar jag inte någon tydlig best practice här. Det skrivs en del om ventilation, men f.f.a. som faktor i fråga om att hålla kyla och luftfuktighet i schack. Mindre om hur ventilation är viktig eller oviktig för luftkvalitén eller hur det är bra eller dåligt för att säkerställa kylaggregatets funktion och effektivitet.
I min källare - som är belägen i suterrängplan och till ca 80% under marknivå - finns en friskluftsventil (standardtalrik) nära taket, som leder ut i friska luften. Däremot finns inget insug från något angränsande rum, vilket innebär att det i nuläget (oavsett om ventilen är öppen eller stängd) inte blir någon påtaglig cirkulation av luften i rummet. Som jag ser det finns några olika alternativ:
1) Stänga till befintlig ventil och göra rummet "tätt" utan något egentligt utbyte av luften, förutom när dörren öppnas emellanåt.
2) Låta ventilen vara öppen, men inte ta upp någon ytterligare ventil för insug av ny luft från omgivande rum.
3) Låta ventilen vara öppen och ta upp en ventil nära golvet på motstående sida (från befintlig ventil betraktat) för att på så vis få omsättning på luft i källaren.
Min oro med alternativ 2) och 3) är att det kan störa kylaggregatets funktion om jag släpper in ny, varm luft från utanför källaren eller att den kalla luften från aggregatet knuffas ut genom ventilen med lägre effektivitetsgrad på aggregatet som resultat. Min oro med alternativ 1) är att det kan vara skadligt för vinerna att bara snurra samma luft i källaren hela tiden, med eventuell dåligt lukt (och på sikt kanske smak på vinet) etc. som följd.
Aggregatet installeras i rummet bredvid källaren och den kalla luften, liksom returluften från källaren, leds till/från källaren genom ledningar genom väggen. Inget utbyte av luft från utanför källaren sker genom aggregatet, då den "varma sidan" har sin egen cirkulation med luft till/från rummet som aggregatet står i.
Hoppas nu på den samlade visdomen från medlemmarna på forumet!
Tack på förhand,
Niclas