Har i dagarna precis gjort färdigt min vinkällare. Tyvärr så finns det dåligt med "före-bilder" utan enbart bilder på när det är färdigt. Har arbetat lediga stunder senaste tre åren. Det har inte gått åt såå många arbetstimmar utan jag har varit lite slö/haft fullt upp med annat.
Har turen att bo i ett 1700-talshus med hela tre stycken matkällare, vilket gjorde mig sugen på att fixa förvaringsplats till mina flaskor. Tempen var några minusgrader på vintern och 17 plus på sommaren vilket krävde lite arbete.
Steg 1 var att gräva ur så mycket som möjligt i form av grus, makadam och stora bumlingar som jag ibland behövde vara två man för att kunna rulla ut ur den trånga källaren. allt detta för att få acceptabel huvudhöjd och kunna gjuta en platta.
Steg 2 var att isolera lite med cellplastskivor och armera innan jag gjöt en platta. På den så flytspacklade jag innan det var dags att lägga klinkers.
Steg 3 var att isolera vinden ovanpå valvet. Jag är nästan säker på att det var den största värmeboven. Isolerade även en av de inre dörrarna vilket har gjort att rummet är rätt värmetrögt.
Steg 4 var att inhandla moduler av sorten Le Bloc Cellier. Gjorda i kalksten. Finns såklart både sämre och bättre saker när det gäller utrymmeseffektivitet men jag är nöjd. Framförallt när det gäller utseendet. Källaren sväljer dryga 300 bdx-flaskor vilket kanske betyder 250 av blandad sort. Men skulle kunna få in 750 flaskor kanske. Kommer ändå att ta ett tag att komma upp i dom siffrorna. När det väl händer så får man fundera på om man ska förvandla någon av de andra källarna. 1 för rödvin och en för vitt vin kanske?
Steg 5 var att installera belysning och en radiator på 700 w. Elementet kostar ungefär 440 kr/månaden om det går för fullt. Skulle kunna tänka mig att det går på halvfart nu. En helt ok hyra ändå.
Luftfuktigheten på vintern ligger på ca 60 % medans det på sommaren handlar om 88 kanske. Lite för högt kanske. Bryr mig inte om etiketterna skadas men är lite orolig för mögel på korkarna. Kanske blir en liten avfuktare.
Har två lås plus en galvad låsbom med klass-4lås. Dessutom larm. Så jag är rätt trygg. Skulle dock vara roligt att se tjuvarnas min när dom letar efter DRC men bara hittar Nestarec och oxade naturviner från Jura.
Måste ju ha en ståndsmässig matta i förmaket.
Källaren sett från den bakre väggen.
Har turen att bo i ett 1700-talshus med hela tre stycken matkällare, vilket gjorde mig sugen på att fixa förvaringsplats till mina flaskor. Tempen var några minusgrader på vintern och 17 plus på sommaren vilket krävde lite arbete.
Steg 1 var att gräva ur så mycket som möjligt i form av grus, makadam och stora bumlingar som jag ibland behövde vara två man för att kunna rulla ut ur den trånga källaren. allt detta för att få acceptabel huvudhöjd och kunna gjuta en platta.
Steg 2 var att isolera lite med cellplastskivor och armera innan jag gjöt en platta. På den så flytspacklade jag innan det var dags att lägga klinkers.
Steg 3 var att isolera vinden ovanpå valvet. Jag är nästan säker på att det var den största värmeboven. Isolerade även en av de inre dörrarna vilket har gjort att rummet är rätt värmetrögt.
Steg 4 var att inhandla moduler av sorten Le Bloc Cellier. Gjorda i kalksten. Finns såklart både sämre och bättre saker när det gäller utrymmeseffektivitet men jag är nöjd. Framförallt när det gäller utseendet. Källaren sväljer dryga 300 bdx-flaskor vilket kanske betyder 250 av blandad sort. Men skulle kunna få in 750 flaskor kanske. Kommer ändå att ta ett tag att komma upp i dom siffrorna. När det väl händer så får man fundera på om man ska förvandla någon av de andra källarna. 1 för rödvin och en för vitt vin kanske?
Steg 5 var att installera belysning och en radiator på 700 w. Elementet kostar ungefär 440 kr/månaden om det går för fullt. Skulle kunna tänka mig att det går på halvfart nu. En helt ok hyra ändå.
Luftfuktigheten på vintern ligger på ca 60 % medans det på sommaren handlar om 88 kanske. Lite för högt kanske. Bryr mig inte om etiketterna skadas men är lite orolig för mögel på korkarna. Kanske blir en liten avfuktare.
Har två lås plus en galvad låsbom med klass-4lås. Dessutom larm. Så jag är rätt trygg. Skulle dock vara roligt att se tjuvarnas min när dom letar efter DRC men bara hittar Nestarec och oxade naturviner från Jura.
Måste ju ha en ståndsmässig matta i förmaket.
Källaren sett från den bakre väggen.