Anders Landström
Medlem
Ja, så märkligt är det. Den återhållande faktorn är att olika markplättar faktiskt är olika bra, och det finns ju en klar konkurrens om att göra bästa vinet i varje årgång, definierat som det som får högst Parker-poäng. Det är helt enkelt lönsammare att producera en mindre mängd av ett riktigt bra förstavin (och därutöver ett andravin och kanske ett tredjevin) än en större mängd som inte är riktigt lika bra.
Det senaste köpet av motsvarande sort som jag kommer på är ett som Château Haut-Brion gjorde:
http://www.decanter.com/news/wine-news/530612/haut-brion-finally-buys-neighbouring-property
Personligen gillar jag Bourgognes system där man klassificerar varje vingård. Visst kan det skilja även i en vingård men i förhållande till Bordeaux som klassificera hus och Champagne hela byar är systemet mer rättvist. Naturligtvis finns det felklassningar men de är ändå färre. Att i som Champagne klassificera hela byn är ju verkligen missvisande. Barolo/Barbaresco följer ju i Bourgognes fotspår.