Omar Khayyam
Medlem
Jag är rätt säker på att jag inte är den enda på forumet som införskaffat Wink Lorchs bok Wines of the French Alps - Savoie, Bugey and beyond with local food and travel tips. Utbudet i Sverige är begränsat och det är tyvärr alltför sällan jag besöker Michelin-etablissemangen i Isére och Chamonix för att sätta mig ner med en raclette och ett gott vitt vin från området (dvs har inte hänt ännu). Däremot har jag försökt mig på några av de viner som finns att tillgå via SB från området i fråga.
Vore nyfiken på forumets erfarenheter från området och dess viner.
De två bästa vinerna jag provat hittills tycker jag var helt grymma, i litet olika stilar men från samma område (Chignin-Bergeron). OBS! temperaturen och luftningen spelar mycket stor roll - dessa viner har många olika uttryck. Samtidigt uppfattar jag att rekommendationen från producenterna är att dricka dessa unga. Dvs mycket billigare och mer direkt tillgängliga än många vita prestige-viner från Rhône-dalen med samma druva (Roussanne). Kul även med Jacquére (provade en flaska Apremont från nye producenten 13 lunes men den flaskan var tyvärr korkad), Mondeuse, m fl druvor.
2018 Jean Perrier et Fils Vin de Savoie Chignin-Bergeron Fleur de Roussanne - fet och härlig men komplex till tusen och med sjukt mycket bättre balans än de flesta ekade norra Rhône-vita som är sent plockad roussanne eller Marsanne. En veritabel shape-shifter som känns lika oljig och alkoholstinn som en saké i rumstemperatur, men har ett helt annat uttryck vid 10-12 grader. 93 poäng (dag 2)
2016 Denis et Didier Berthollier Vin de Savoie Chignin-Bergeron Les Salins - mer alkohol än Perrier, dessutom ekad, och även denna med kombo litet lätt botrytis och samtidigt en liten torr sälta. Samtidigt uppfattade jag denna som mer örtig och något mindre marsipanig än Jean Perrier. 92 poäng.
Vore nyfiken på forumets erfarenheter från området och dess viner.
De två bästa vinerna jag provat hittills tycker jag var helt grymma, i litet olika stilar men från samma område (Chignin-Bergeron). OBS! temperaturen och luftningen spelar mycket stor roll - dessa viner har många olika uttryck. Samtidigt uppfattar jag att rekommendationen från producenterna är att dricka dessa unga. Dvs mycket billigare och mer direkt tillgängliga än många vita prestige-viner från Rhône-dalen med samma druva (Roussanne). Kul även med Jacquére (provade en flaska Apremont från nye producenten 13 lunes men den flaskan var tyvärr korkad), Mondeuse, m fl druvor.
2018 Jean Perrier et Fils Vin de Savoie Chignin-Bergeron Fleur de Roussanne - fet och härlig men komplex till tusen och med sjukt mycket bättre balans än de flesta ekade norra Rhône-vita som är sent plockad roussanne eller Marsanne. En veritabel shape-shifter som känns lika oljig och alkoholstinn som en saké i rumstemperatur, men har ett helt annat uttryck vid 10-12 grader. 93 poäng (dag 2)
2016 Denis et Didier Berthollier Vin de Savoie Chignin-Bergeron Les Salins - mer alkohol än Perrier, dessutom ekad, och även denna med kombo litet lätt botrytis och samtidigt en liten torr sälta. Samtidigt uppfattade jag denna som mer örtig och något mindre marsipanig än Jean Perrier. 92 poäng.
Last edited: