Nå, så svårt var det ju inte att få er med på noterna!
Jag är väldigt nöjd med kvällen hur som helst, med den största behållningen i att träffa lite folk som faktiskt talar samma "språk" som jag! Kvällens viner blev helblinda, så jag fick äta en god portion av
@Mattias S berömda "humble pie"!
Mouss:
1. Färgmässigt svårt då vi var utomhus, men med gräddkola, nougat, gula äpplen, krita och brödighet i doften. Fin syra och mycket välbehållen, så en klar njutning att dricka! Jag skrev Blanc de Blanc och 2006, givetvis från Champagne.
2000 Pol Roger Winston Churchill! Ett vin i högform och fantastiskt trevligt av @Bearman att bjuda på!
2. Ljusare än nr 1, med smält piggelin, citrusfrukt och melongodis. Okomplex och med tydligt stora bubblor, om än med en framträdande syra som säkert tilltalar publika Sverige.
2013 Italien blev min imprecisa gissning!
NV (?) El Miracle Cava. Medtagen av @Innertällmo Bryggeri som ett litet prov på vad vi oftast INTE dricker.
Rött 1:
1. Körsbär, te, syrliga tranbär... En dos fat men rätt liten sådan, tydliga och behagliga tanniner, tillsammans med röd frukt (tranbär, körsbär). Riktigt snyggt men jag kom inte längre än till Italien och chansade på en Nebbiolo då jag inbillade mig att det fanns lite potpurri. 2008...
2010 Casanova di Neri Brunello di Montalcino.
Det var ju inte riktigt vad jag tänkte men jag får slipa smaklökarna till nästa gång!
2. Kryddigt, röd frukt i form av mogna hallon samt en del medicinalväxter. Stenigt, körsbär och mer örter i smaken, där tanninerna blev lite små i jämförelse med vin 1. Jag fastnade på hallonen och tänkte 2011 Loire.
1995 Chatêau Ducru-Beaucaillou, Saint-Emilion! Wow, kanonvin med riktigt fin utveckling som helt och hållet lurade mig, men en fin upplevelse att dricka!
3. Doften hoppar ur glaset och är framträdande med sten, röd frukt, medicinalväxter och rostade fat. Mer varmfruktigt än nr 2. Klurade en bra stund på den här innan jag insåg att jag inte har någon riktigt bra gissning, så det blev "Södra Rhône-blend" eller detsamma i tolkning från USA. 2012.
2012 Vilafonté. Sydafrika dök upp som ett vilt kort för mig, medan andra i sällskapet var bättre ute!
4. Oklar, dimmig och ljusröd vätska i glaset. Doften var typ "vetefasen-vad-det-här-är" så jag skrev frågetecken och "torkad frukt". Vinet växte på sig lite under kvällen dock! Jag insåg snabbt att jag inte hade provat något liknande förut...
1974 Produttori di Barbaresco! Helt ny upplevelse och kanske en aning för gammalt för mig, men med alla funkiga toner av torkad frukt, märklig undervegetation och annat lustigt så var det häftigt!
Vitt:
1. Vinet serverades av vår egen Österrike-expert
@Peder och flaskans form antydde ju Österrike så... Doften var milt sagt lite ny, med något källarunkna toner till en början (Peder befarade korkdefekt) men efter en stund i glaset kom annat fram. Gul frukt, gula äpplen, citrus och modellera. En torrt träig ton som förde tankarna till bastutrall (!).
2006 Stagård Grüner Veltliner. Ja, Österrike var kanske inte så otippat, men det här var ett häftigt vin som kanske var aningen funky för att verkligen leverera!
2. Mättad, tydlig doft av persika på burk, sten och känslan av att slicka på en ny gummistövel i skrikig färg! Riktigt bra och omedelbar glädje i en sådan här! Hade inga fantastiska gissningar förutom Riesling, Tyskland och ”viss ålder”...
2009 Leitz Rüdesheim Schlossberg Riesling. Ett kanonvin förstås och vi var lite oeniga kring huruvida det var torrt eller med lite sött i. Tror @vintomas nämnde 9 g/l men jag är inte helt säker...
Rött 2:
1. Mer stall i denna, körsbär/bigarråer och något jag fick till dammig planta. Bra tanninstruktur och återigen välmoget. Jag skrev Italien, strök det och landade i Bdx faktiskt. Möjligen får jag reservera mig för att koncentrationen dalade lite.
1996 Produttori del Barbaresco Montestefano. Återigen märker jag att det ibland är rätt med magkänsla och ”Italien”, men å andra sidan kom @vintomas och spökade med en kusligt välövad förmåga. Tror han sade ”Nebbiolo och ca 20 år”...
2. Plommon, svarta vinbär, nya fat, kaffe... Efter torsdagens stora Bdx-provning med Winefinder kände jag mig säkrare på att skriva ned Merlot-dominans och var lite i krokarna kring just östra stranden Bdx. 2012 fick det landa på.
2008 Krutsler Merlot. @Peder går all in för Österrike ikväll och vinet levererade verkligen något utöver vad jag väntade mig från en icke-Bdx-Merlot! Positiv överraskning och ett vin jag skulle vilja ha mer av!
3. Rostat fat, menthol, gummi... Jag bestämde mig mer eller mindre direkt för att skriva ”Syrah” och detta med tanke på att
@Mattias S nämnde just gummi som ett avslöjande för Syrah och Norra Rhône. Det var visserligen ett tag sedan, men jag har hittat det flera gånger. J Minns inte riktigt om jag skrev 2008 före eller efter avtäckning dock...
2008 Man O’war Dreadnought Syrah, Waiheke Island NZ. Jag är ju en sucker för Syrah så jag är inte så ledsen över att placera det i fel världsdel. Först var jag ute och irrade lite i Australien pga menthol-tonen men så kom gummibitarna och drog mig tillbaka till Norra Rhône. Grymt vin!
4. Sylt! Tokig intensitet i frukten här och med nästan överdrivna toner av blåbärssylt, svartvinbärssylt och florsocker/vanilj. Jag förundrades en bra stund av detta men skrev till slut Napa och Cab S. Någon årgång fick jag inte med, men senast jag var i London hade vi en övning på just Napa-Cab och jag tyckte mig hitta något här!
2005 Husic Cabernet Sauvignon, Napa. Mitt enda riktiga poäng under kvällen, som jag ser det! Får ju vara glad för att jag lärt mig något på plugget och nu är det bara att fortsätta!
5. Ljusrött i färgen trots dålig belysning, mogna hallon, medicinalväxt, lagerblad... En mix av båda röda och mörka bär. Jag var rätt säker på att det här var mitt vin för kvällen.
2010 Le Cigare Volant, USA. Det ”Flygande tefatet” är det säkert många av er som provat men det gick hem! Jag gillar ju Rhône så en blend på detta från Staterna fick bli mitt bidrag för kvällen.
Det blev två bonusviner efteråt också, men jag tog inga riktiga noter på dessa. Det första var en riktigt fin Graham's Tawny Port 20 YO (tror jag det var) som
@vintomas tagit med. Grymt vin och åsikterna från flera håll var att det dricks för lite Port!
Därefter serverades ett jädrigt fräscht vitt sött, 2011 Chatêau Suduirat, av kvällens värd
@Bearman! Ren balsam för själen när det kommer till fin Sauternes och skäl att tacka
@Bearman med fru ännu en gång!