Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Kvällens flaskor dekanterade, får återkomma!
IMG_3669.jpeg
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 32022
1983 Château Chasse-Spleen

Doften har ålder. Gammalt ekskåp, jord, järn, kött (rått), fruktkaka, lagerblad mm.
Munkänslan är torr och behagligt stram. Doftens aromer kommer igen i smaken samtidigt som nya nyanser tillkommer. Komplext. Elegant och sofistikerat.
Visa bifogad bild 32021
Vackert djuprött
Ååååååååh! Så bra!
Fantastisk vagga!
Skall he mig på jakt efter en. Villhaobjektfördetärsåbraochviktigt!
Lyckost!
🧀
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Efter tuff 90 minuters kendoträning, som alla lördagsaftnar, plockar jag fram massor grönsaker, humm-gott vin, goda ostar (kostar som guld!), ok bröd (svårt kapitel i Japan), trivsamt Netflix (svårt globalt) och trivsamt samkväm (enkelt med hustrun).:

Först ut:​

PXL_20240504_161718155.jpg

2010 Bodega de Bardos Suprema 30 meses, Ribera del Duero 93p
Ett fantastiskt vin.
Ungt med viss mognad och mer att ge. Avsevärt svagare än den flaska vi ploppade i mars (97p). Fortfarande fantastiskt, även om jag hade förväntningarna få mer.

Ett underbart vin som hanterade alla ostar rätt.

Eftersom sommaren börjat här, ploppade vi också en Rosé d'Anjou.
PXL_20240504_161646002.jpg

2020 Famille Bougrier Rosé d'Anjou, 90p
Gamay är där den borde vara. Grolleau noir är bara för vacker! Fantastiskt gott. Sommarvibbarna äger detta gudomligt (Vidar) underbara vin.

Detta är flaska nr 6/6 och alla har varit fantastiskt mjummiga 🤤
 

LeChat

Medlem
IMG_6002.jpeg

2018 K Vintners Syrah Cattle King Upland Vineyard

Efter att den dubbeldekanterats så öppnar den upp med en något fet, yppig frukt med behaglig syra. Och en behaglig munkänsla dessutom.

Tydliga aromer är bl.a. björnbär och andra mörka bär, olivspad och lite chark. Mer fruktig än animalisk.

God, absolut. Välgjord, absolut.
Det här är jättegott.
Men ska man vara lite petig så tycker nog frankofilen i mig att den saknar svärta, skitiga stalliga drag för att tillfredsställa mig på ett djupare plan.

På tallriken blir det klyftpotatis och baconlindad kycklingfilé, gräddig sås med bl.a. dijonsenap. Ett gott slut på helgen.
 
Jamen!!!
Men, en liten försniff efter Plopp!?!?
Jag måste skriva några ord om gårdagen! Den vita hermitagen var sagolikt bra och i ett perfekt gränsland mellan ungdom och mogenhet. Ett av världens absolut bästa vita viner.

Sen kom ju så Bordeauxerna. För det första, båda flaskorna var helt friska och presterade på topp. Las Cases 1981 hade en struktur och balans som kändes skuren med laser. Latour 1983 var lite yvigare, lite mindre struktur men mer busigt med lite asiatiska toner och tung cigarettrök. I början ledde nog Latour men efter en timme så seglade frukten upp i grannglaset, och som slutlig vinnare stod Las Cases. Men båda flaskorna var definitivt 95+ med mina smaklökar. Väldigt jämnt skägg.

Jag har druckit Las Cases 1981 vid ett par andra tillfällen och då har det varit ett rätt trött vin. Min pappa (som stod för den flaskan) började samla Las Cases årgång 1979 och har sedan dess köpt alla årgångar och lagt ner i källaren. Så denna 1981 har legat i samma stenkällare ända sen inköp 1983 (?). En sådan flaska går ju aldrig att hitta på auktion. Klart det gjort underverk för vinet!

Latour 1983 köpte jag på auktion i Danmark i julas. Den har nog haft ett trassligare liv.
 
IMG_5832.jpeg

1996 Chateau Maucaillou
En för mig perfekt maxmognad är nådd i den här flaskan. Jag gillar det lite yngre generellt sätt för att få lite mer ungdomlig fräschör och frukt dock.
Första doften är slående lik fiskenät som varit med några år i skärgården. Öppnar sen upp betydligt mer tertiära toner, höstlöv, källare och lite skitigt liksom. Blyerts.
I munnen är det återigen mycket höstrusk blandat med fin sval frukt och len munkänsla. Syran nyper ifrån och tanninerna har lite lagom motstånd kvar.
Med tid (dag 2) blir känslan dock att frukten sviktar lite och ger ett snipigare intryck med högre syra.

Tror jag gav 36€ via comptoir des millesimes vilket ju är sanslöst bra för att få hem ett färdiglagrat vin. 91+.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Att denna flaska ploppades efter midnatt på en tisdag är helt enkelt @vintomas fel! Han har ett dåligt men underbart inflytande på mig. Och plötsligt kunde jag inte stå emot den underbara idén på att ploppa en flaska

Grrrr…iesling!​


2010 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 94p

IMG_3402.jpeg


2010 för Alsace Riesling sägs karaktäriseras av exceptionell balans och elegans. Året hade en närmast optimal växtsäsong som naturligtvis gav druvor av högsta kvalitet med utmärkt syranivå. Trimbach, en av de mer respekterade producenterna i regionen, har här skapat ett vin som verkligen speglar detta. Kan mycket väl tänka mig att detta vin klår svagsre årgångar av StHune (om nu sådana existerar).

I min andra genomgång av detta vin, finner jag att det fortfarande uppvisar en "pure and relax" karaktär – ett uttryck som speglar inte bara vinets renhet utan även den fantastiska kvaliteten i de olika komponenterna. ("Pure & Relax" är fö slogan för det hus vi bor i.)

Vinet har en transparent arkitektur där mineralia kan dansa och underhålla på tungan. Vinet har ett slankt men intensivt fruktuttryck, majestätisk citrus och gräsiga undertoner. Trots några år på rygg upplevs vinet fortfarande ungt, vilket indikerar att det inte är någon minsta brådska att dricka upp det.

Första slurken av detta vin var vid Vinferno i Stöcksjö i novembras, med bla @Mats och @Ola Holmgren hemma hos @Finewinedude , där detta vin vann min best-in-flight-medalj.

Andra provare på CT, som Wintermute Karlskoga (vår @Wintermute ?)har också högt värderat detta vin, men med en något lägre poäng på 91 och beskrivningar av intensiv, balanserad smak med tropiska frukter och en antydan av honung. Denna beskrivning skiljer sig från min genom dess antydningar av sötma och mindre fokus på vinets mineralitet.

Detta är ett utmärkt exempel på hur ett välstrukturerat vin kan utvecklas och förfina sin profil över tid, samtidigt som det bibehåller de kärnelement som gör Alsace Riesling så uppskattat bland vinälskare. Perfekt anledning till att envisas med en vinkällare 😎
 

Wintermute

Medlem
Att denna flaska ploppades efter midnatt på en tisdag är helt enkelt @vintomas fel! Han har ett dåligt men underbart inflytande på mig. Och plötsligt kunde jag inte stå emot den underbara idén på att ploppa en flaska

Grrrr…iesling!​


2010 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 94p

Visa bifogad bild 32048

2010 för Alsace Riesling sägs karaktäriseras av exceptionell balans och elegans. Året hade en närmast optimal växtsäsong som naturligtvis gav druvor av högsta kvalitet med utmärkt syranivå. Trimbach, en av de mer respekterade producenterna i regionen, har här skapat ett vin som verkligen speglar detta. Kan mycket väl tänka mig att detta vin klår svagsre årgångar av StHune (om nu sådana existerar).

I min andra genomgång av detta vin, finner jag att det fortfarande uppvisar en "pure and relax" karaktär – ett uttryck som speglar inte bara vinets renhet utan även den fantastiska kvaliteten i de olika komponenterna. ("Pure & Relax" är fö slogan för det hus vi bor i.)

Vinet har en transparent arkitektur där mineralia kan dansa och underhålla på tungan. Vinet har ett slankt men intensivt fruktuttryck, majestätisk citrus och gräsiga undertoner. Trots några år på rygg upplevs vinet fortfarande ungt, vilket indikerar att det inte är någon minsta brådska att dricka upp det.

Första slurken av detta vin var vid Vinferno i Stöcksjö i novembras, med bla @Mats och @Ola Holmgren hemma hos @Finewinedude , där detta vin vann min best-in-flight-medalj.

Andra provare på CT, som Wintermute Karlskoga (vår @Wintermute ?)har också högt värderat detta vin, men med en något lägre poäng på 91 och beskrivningar av intensiv, balanserad smak med tropiska frukter och en antydan av honung. Denna beskrivning skiljer sig från min genom dess antydningar av sötma och mindre fokus på vinets mineralitet.

Detta är ett utmärkt exempel på hur ett välstrukturerat vin kan utvecklas och förfina sin profil över tid, samtidigt som det bibehåller de kärnelement som gör Alsace Riesling så uppskattat bland vinälskare. Perfekt anledning till att envisas med en vinkällare 😎
Jajjemen. Samma Wintermute.
 

Magikern

Medlem
Visa bifogad bild 32039
1996 Chateau Maucaillou
En för mig perfekt maxmognad är nådd i den här flaskan. Jag gillar det lite yngre generellt sätt för att få lite mer ungdomlig fräschör och frukt dock.
Första doften är slående lik fiskenät som varit med några år i skärgården. Öppnar sen upp betydligt mer tertiära toner, höstlöv, källare och lite skitigt liksom. Blyerts.
I munnen är det återigen mycket höstrusk blandat med fin sval frukt och len munkänsla. Syran nyper ifrån och tanninerna har lite lagom motstånd kvar.
Med tid (dag 2) blir känslan dock att frukten sviktar lite och ger ett snipigare intryck med högre syra.

Tror jag gav 36€ via comptoir des millesimes vilket ju är sanslöst bra för att få hem ett färdiglagrat vin. 91+.

Det vinet köpte jag på bolaget för ca. 300 pix 2012. Minns det som stalligt och fullmoget och jag är förvånad över att det fortfarande är vid liv. Rätt mycket vin för pengarna tyckte jag då.
 

Vingubben

Medlem
0BF6009C-7CBA-4F69-8484-1DF5B54ACE9D.jpeg


Ludovic Courbis, Cornas 2017

Denna brukade dyka upp på bolaget förr i tiden men det var ett tag sedan jag såg den. 2017 är lite stramare och håller många år till men funkar bra nu. Mörk frukt, lite bläck och lakrits, prinskorv och peppar. Når en bit över 90 pinnar och kan nog ta en pinne till om några år.
 

Foodcoma

Medlem
Visa bifogad bild 32052

Ludovic Courbis, Cornas 2017

Denna brukade dyka upp på bolaget förr i tiden men det var ett tag sedan jag såg den. 2017 är lite stramare och håller många år till men funkar bra nu. Mörk frukt, lite bläck och lakrits, prinskorv och peppar. Når en bit över 90 pinnar och kan nog ta en pinne till om några år.
Fint vin, stämmer som du säger om bolaget. Förra året släpptes den som en hemlig lansering via lidby vinklubben.
 
Toppen