Von Galtén
Medlem
Kvällens flaskor dekanterade, får återkomma!
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Ååååååååh! Så bra!Visa bifogad bild 32022
1983 Château Chasse-Spleen
Doften har ålder. Gammalt ekskåp, jord, järn, kött (rått), fruktkaka, lagerblad mm.
Munkänslan är torr och behagligt stram. Doftens aromer kommer igen i smaken samtidigt som nya nyanser tillkommer. Komplext. Elegant och sofistikerat.
Visa bifogad bild 32021
Vackert djuprött
Jamen!!!Kvällens flaskor dekanterade, får återkomma!
Visa bifogad bild 32023
Jag måste skriva några ord om gårdagen! Den vita hermitagen var sagolikt bra och i ett perfekt gränsland mellan ungdom och mogenhet. Ett av världens absolut bästa vita viner.Jamen!!!
Men, en liten försniff efter Plopp!?!?
Jajjemen. Samma Wintermute.Att denna flaska ploppades efter midnatt på en tisdag är helt enkelt @vintomas fel! Han har ett dåligt men underbart inflytande på mig. Och plötsligt kunde jag inte stå emot den underbara idén på att ploppa en flaska
Grrrr…iesling!
2010 Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile, 94p
Visa bifogad bild 32048
2010 för Alsace Riesling sägs karaktäriseras av exceptionell balans och elegans. Året hade en närmast optimal växtsäsong som naturligtvis gav druvor av högsta kvalitet med utmärkt syranivå. Trimbach, en av de mer respekterade producenterna i regionen, har här skapat ett vin som verkligen speglar detta. Kan mycket väl tänka mig att detta vin klår svagsre årgångar av StHune (om nu sådana existerar).
I min andra genomgång av detta vin, finner jag att det fortfarande uppvisar en "pure and relax" karaktär – ett uttryck som speglar inte bara vinets renhet utan även den fantastiska kvaliteten i de olika komponenterna. ("Pure & Relax" är fö slogan för det hus vi bor i.)
Vinet har en transparent arkitektur där mineralia kan dansa och underhålla på tungan. Vinet har ett slankt men intensivt fruktuttryck, majestätisk citrus och gräsiga undertoner. Trots några år på rygg upplevs vinet fortfarande ungt, vilket indikerar att det inte är någon minsta brådska att dricka upp det.
Första slurken av detta vin var vid Vinferno i Stöcksjö i novembras, med bla @Mats och @Ola Holmgren hemma hos @Finewinedude , där detta vin vann min best-in-flight-medalj.
Andra provare på CT, som Wintermute Karlskoga (vår @Wintermute ?)har också högt värderat detta vin, men med en något lägre poäng på 91 och beskrivningar av intensiv, balanserad smak med tropiska frukter och en antydan av honung. Denna beskrivning skiljer sig från min genom dess antydningar av sötma och mindre fokus på vinets mineralitet.
Detta är ett utmärkt exempel på hur ett välstrukturerat vin kan utvecklas och förfina sin profil över tid, samtidigt som det bibehåller de kärnelement som gör Alsace Riesling så uppskattat bland vinälskare. Perfekt anledning till att envisas med en vinkällare
Visa bifogad bild 32039
1996 Chateau Maucaillou
En för mig perfekt maxmognad är nådd i den här flaskan. Jag gillar det lite yngre generellt sätt för att få lite mer ungdomlig fräschör och frukt dock.
Första doften är slående lik fiskenät som varit med några år i skärgården. Öppnar sen upp betydligt mer tertiära toner, höstlöv, källare och lite skitigt liksom. Blyerts.
I munnen är det återigen mycket höstrusk blandat med fin sval frukt och len munkänsla. Syran nyper ifrån och tanninerna har lite lagom motstånd kvar.
Med tid (dag 2) blir känslan dock att frukten sviktar lite och ger ett snipigare intryck med högre syra.
Tror jag gav 36€ via comptoir des millesimes vilket ju är sanslöst bra för att få hem ett färdiglagrat vin. 91+.
Fint vin, stämmer som du säger om bolaget. Förra året släpptes den som en hemlig lansering via lidby vinklubben.Visa bifogad bild 32052
Ludovic Courbis, Cornas 2017
Denna brukade dyka upp på bolaget förr i tiden men det var ett tag sedan jag såg den. 2017 är lite stramare och håller många år till men funkar bra nu. Mörk frukt, lite bläck och lakrits, prinskorv och peppar. Når en bit över 90 pinnar och kan nog ta en pinne till om några år.