Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Är Beajolais Noveau stort i Japan? Verkar galet att dom skulle ha ett så stort utbud av just det :)
Då Bojo ju ser till att självdö på alla marknader, så återstår att självdö på de asiatiska marknaderna. Min gissning är att vinerna är rätt enkla att marknadsföra i de "presentekonomier" som många asiatiska länder ju är. Gissar att de flesta Bojo-N ges bort som presenter men att få dricks. Vet dock inte. Priserna för de som erbjuds bredvid mig är från styvt 100-lappen till ca 300kr flaskan. Allt ser ut som PLONK med förfärliga etiketter. Men, jag orkar inte ge mig hän åt att se efter vad som finns i flaskorna...

...som sagt: Leverantörerna skjuter sig själva i alla fötterna genom att lägga prisnivåerna så skevt.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Då Bojo ju ser till att självdö på alla marknader, så återstår att självdö på de asiatiska marknaderna. Min gissning är att vinerna är rätt enkla att marknadsföra i de "presentekonomier" som många asiatiska länder ju är. Gissar att de flesta Bojo-N ges bort som presenter men att få dricks. Vet dock inte. Priserna för de som erbjuds bredvid mig är från styvt 100-lappen till ca 300kr flaskan. Allt ser ut som PLONK med förfärliga etiketter. Men, jag orkar inte ge mig hän åt att se efter vad som finns i flaskorna...

...som sagt: Leverantörerna skjuter sig själva i alla fötterna genom att lägga prisnivåerna så skevt.
300kr flaskan för en Beaujolais Noveau :eek:

Låter som om någon garanterat kommer att bli besviken :neej:
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Eller också blir det succé, typ så här: "Jag som trodde att jag inte gillade vin...detta smakar ju som skitgod saft ju, inte alls så där strävt och ogint som mycket annat. Man kan ju förstå varför det kostar 300 kr..."
Jo, ligger ju nått i det du säger. Tror att många här har väldigt svårt för Beaujolais Noveau för att det inte smakar som dom är vana vid hur vin smakar. Men har man inga sådana förväntningar kanske det funkar bättre!

Å andra sidan så är Naturvin hur hippt som helst :D
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jo, ligger ju nått i det du säger. Tror att många här har väldigt svårt för Beaujolais Noveau för att det inte smakar som dom är vana vid hur vin smakar. Men har man inga sådana förväntningar kanske det funkar bättre!

Å andra sidan så är Naturvin hur hippt som helst :D
Ja, frågan är bara om de tycker att det är värt 300 pix när det smakar relativt likt osötad blandsaft? ;)
 

ckntur

Medlem
Var nere i Piemonte/Dogliani över helgen och åt och drack kungligt. Utöver flera bra Dogliani/Dolcetto hann vi med en Baroloprovning i källaren av Castello di Barolo. Av 6 olika Barolo korades den lilla producenten Pira från Perno. Deras Barolo 2007 är riktigt bra och fullt färdig att konsumera.
Söndagsmiddagen intogs på La Coccinella i Serravalle Langhe som serverade en perfekt 7-rätters smakmeny och en tryffelmeny åt frugan. Till det drack vi ett par flaskor traditionell Barolo Lazzarito riserva 2007 från Ettore Germano som passade till allt vi åt, var väl utvecklad och smakade gott och långt.
Måndagens lunch var en höjdare på Trattoria del Peso i Belvedere Langhe. Vi åt:
Vit fisk på kokt potatis och brynt smör.
Friterade gamberetti.
Sammetslen tonfiskpastej.
Ostsoppa med ostbitar från Murrazzano.
Råbiff m svart tryffel.
Köttfyllda miniravioli m svart tryffel.
Pasta Tajarin m Karl-Johansvamp och svart tryffel.
Friterad Apelsin och jordärtskockskrokett, vinkokt katrinplommon och lammracks m myntasky.
Friterad blomkål med grynkorv Salsicchia.
Lokal ostbricka.
4 desserter, sabaione, pannacotta, hasselnötskaka och Dolcettokokta päron.
Sist en skål m svala clementiner.
Till denna enkla måltid drack vi vatten från Lurisia





Och 2 glas Roero Arneis till fisken
1 flaska Dolcetto från Luigi Einaudi och 1 glas moscato till efterätterna. Avslutningsvis blev det espresso och grappa såklart. Allt var helt magiskt. Tills vi skulle betala. Allt detta per person för 30€uro och då fick vi med oss 1flaska av rödvinet extra som gåva.
Ett ställe att återvända till, givet.
 

Attachments

  • image.jpg
    image.jpg
    42,2 KB · Visningar: 197

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Lite Pinot Noir med temat "finns det bra pinot under tvåhundrafemtio pistoler?"
Den gamla favoriten Volnay Fernand & Laurent Pillot 2010 ställs mot Craggy Range Te Muna 2012 tillsammans med sojaglazerade ankbröst med purjo och potatis.
craggy volnay.jpg

Craggy är en skolboksexempel på en nya världenpinot: jordgubbar, peppar, sälta och en rejäl fyllighet med väldigt återhållsam ek, mer kalifornien än nya zeeland. Den gillar luft, men behöver knappast lagring. Gott & lättillgängligt, funkar bättre utan än med mat. 89p
Fernand & Laurent Pillot Volnay 2010 går från klarhet till klarhet, bourgogne vinner helt klart på alla punkter ikväll, även om Craggyn är jäkligt bra. Här finns det mer syra, sälta, fat och blåbär. Gott att dricka nu, men har mer att ge med lite tid. 90-91p
Klart är att man kan njuta av bra pinot utan att ruinera sig.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Wow... Jag missade helt! :p

Vinet i fråga var Chatêau des Jacques, Moulin-a-Vent 2012 från Louis Jadot. :)
Fick provat det igår, och kan tyvärr inte säga att jag delar din entusiasm. Helt okej i näsan, med ganska rejäla fat en hel del frukt och lite kryddor. Tyvärr tyckte jag den saknade intensitet och kändes bitvis nästan lite vattnig. Gav den 84 poäng på CT.
Skall också inflikas att jag sällan några problem med lätta viner :)
 

Magikern

Medlem
Lite Pinot Noir med temat "finns det bra pinot under tvåhundrafemtio pistoler?"
Den gamla favoriten Volnay Fernand & Laurent Pillot 2010 ställs mot Craggy Range Te Muna 2012 tillsammans med sojaglazerade ankbröst med purjo och potatis.
Visa bifogad bild 2908
Craggy är en skolboksexempel på en nya världenpinot: jordgubbar, peppar, sälta och en rejäl fyllighet med väldigt återhållsam ek, mer kalifornien än nya zeeland. Den gillar luft, men behöver knappast lagring. Gott & lättillgängligt, funkar bättre utan än med mat. 89p
Fernand & Laurent Pillot Volnay 2010 går från klarhet till klarhet, bourgogne vinner helt klart på alla punkter ikväll, även om Craggyn är jäkligt bra. Här finns det mer syra, sälta, fat och blåbär. Gott att dricka nu, men har mer att ge med lite tid. 90-91p
Klart är att man kan njuta av bra pinot utan att ruinera sig.

Jag provade Pillots Volnay för drygt ett år sedan men uppfattade den som för sluten. Kul att den verkar ha öppnat sig och att den redan är bra. Många tror nog rent intuitivt att Bourgogne i denna prisklassen smakar som kålsoppa med lite tranbär i.
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Jag provade Pillots Volnay för drygt ett år sedan men uppfattade den som för sluten. Kul att den verkar ha öppnat sig och att den redan är bra. Många tror nog rent intuitivt att Bourgogne i denna prisklassen smakar som kålsoppa med lite tranbär i.

Testade hela Pillots sortiment på systemet på Bristlys sortimentsprovning. Volnayen från 2010 blev den stora favoriten och gårdagens flaska var den tredje sedan dess och den har alltid levererat - den är helt drickfärdig nu, men kan säkert vinna lite på ytterligare nått år. Pommard Rugiens Premier Cru 2010 har samma stil, men var nästan lite överdriven. Pommard Premier Cru Clos de Verger 2009 är helt annorlunda, en annan stil utan sältan och kraften som som finns i Volnayen - inget som föll mig i smaken.
 

ckntur

Medlem
Vill du byta DEN måltiden mot EN flaska Beaujolais Nouveau?
Knappast. Får dom sålt den för 30€ ? Till och med 79kr i borås är för dyrt för ett enkelt snabbvin men är det en " premiär" så är det. Även jag slog till med 4 flarror, en att ge bort och 3 för provningen.
Ps. Måltiden smakade rejält mycket mer och höll sig i både gommen och minnet längre. Ds
 

Magikern

Medlem
Testade hela Pillots sortiment på systemet på Bristlys sortimentsprovning. Volnayen från 2010 blev den stora favoriten och gårdagens flaska var den tredje sedan dess och den har alltid levererat - den är helt drickfärdig nu, men kan säkert vinna lite på ytterligare nått år. Pommard Rugiens Premier Cru 2010 har samma stil, men var nästan lite överdriven. Pommard Premier Cru Clos de Verger 2009 är helt annorlunda, en annan stil utan sältan och kraften som som finns i Volnayen - inget som föll mig i smaken.

Imponerande onekligen.

Clos De Verger 2009 gillade jag, förvånansvärt fruktig och tillgänglig. Tror nog att många trott att det var ett byvin från Chambolle-Musigny.
 

Skrutt

Medlem
Testade hela Pillots sortiment på systemet på Bristlys sortimentsprovning. Volnayen från 2010 blev den stora favoriten och gårdagens flaska var den tredje sedan dess och den har alltid levererat - den är helt drickfärdig nu, men kan säkert vinna lite på ytterligare nått år. Pommard Rugiens Premier Cru 2010 har samma stil, men var nästan lite överdriven. Pommard Premier Cru Clos de Verger 2009 är helt annorlunda, en annan stil utan sältan och kraften som som finns i Volnayen - inget som föll mig i smaken.
Härligt, beställde ett par 2010 Volnay som jag hoppas ska smaka varken kålsoppa eller sniket utspädd saft
 

Sörplarn

Medlem
Gav mig på att koka jul-gröt, vette tusan om det blev bra, men lite vin till "kocken" blev det.

Halv-flask NV Palmer att svettas med, och en Chateau Montelena Cab 2011 från Napa till gröten, vilket behövt sig rejält med luft, och såklart för att testa om @Matlen har rätt!?

Palmer på halvflaska var lite sisådär, russin och juice dominerande med grönt äpple, haft ett gäng liggandes lite halvkasst pga plast brist så kan ha att göra med det, men i övrigt slank den ned fint vid spisens värme, fin syra.

Caben däremot var det en fantastiskt doft och stark lakrits smög sig i rummet vid öppnandet, in i karaffen för att se om något händer.
Fin frukt för att vara så ung, vinbär och lite körsbär, lakrits, choklad man blir överraskad att det är så lent och trevligt när man sörplar, väldigt positivt överraskad av detta vin, så kommer bli några återköp fast hellre med lite ålder då min italienska vän gillar detta vin, tanniner är hyfsat lugna och har nästan ett elegant avslut upplevde det var lite kort, men inte så det stör. Detta skiljer sig en del från vanligt Napa Cabbar måste jag tillägga, trevligt riktigt trevligt.

Kanske fick kanel i gröten detta att bli en annan upplevelse än @matlens sågning.
2.jpg
 
Last edited:
Toppen