Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Magnus L

urydhtfilgukj
Här kommer min första provningsnotering.
Jag köpte den här flaskan enligt metodiken slumpmässigt urval. Hittade den i "tillfälliga hyllan"
Har inte läst någon smakbeskrivning eller några recensioner. En italienare -- Austri (2006)

2hf17nn.jpg


Upphälld i mitt bredaste glas och luftad ca 30 min:
Röd-brun-violett i färgen, Gissningsvis:R:87, G:7, B:37
Jag skakar glaset; Mot kanterna i glaset blir vinet i princip genomskinligt och lämnar transparenta ränder som ligger kvar, nästan som en slags olja.
Smak och doft:
Plommon, lite spritig, sågat trä där spånen ligger kvar på golvet, barrveds-vanillin och en bättre nagellacksremover, "bred" smak som börjar bra men faller pladask förutom tanninerna som ligger kvar - saknar djup. Bra syra (nästan för mycket), skön knorr på tanninerna som lämnas kvar på tungan, men det är allt. För kort längd på smakerna. Defekt eller inte min stil?
Ska lufta någon timme till och se...
Tack för en rolig TN!

Tycker ofta folk är alldeles för intresserade av färgen, men du tog det nog till en ny nivå med RGB-kordinater! :D
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Temaprovning Spanien med Västsvenska sektionen.

Bubbelflight

Provade dock inga av dessa blint då jag tog med bägge. Codorniu som referens till Kripta.
  1. NV Codorníu Cava Brut Clasico [3 st favorit][@Grapeskull]
    Not bad for a meager 80kr ($10). Medium Intensity aromas of rubber, red berries, apples, tropical fruit, wool and menthol. Lots of sweet fruit, and probably a generous dosage (turned out to be no more than 7g/l). Good acidity, but round and a bit defeated by all the fruitiness. Medium(-) intensity and kinda short. The bubbles are quite quickly gone and over all this is a bit sticky for my taste. Nevertheless a correct and well made sparkling. 86P
  1. 2007 Agustí Torelló Mata Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva [4 st favorit][@Grapeskull]
    Best Cava I've come by so far, doesn't say that much though since I've mainly tried the cheaper stuff. Even though I find it unfair to compare all sparkling wine to Champagne, this has a distinct Champagne-ish touch. Quite intense nose with some yeasty, bread aromas, a little oak, vanilla, wood, sesame seeds, chocolate, green apples and a little gooseberries. Good depth and complexity. I really enjoyed sniffing this!

    A palate with a little more punch, and this would have scored high for me. Medium+ acidity, dry with a hint of tartness. Good, medium+ intensity and a good length. The bubbles is gone quite fast though and there is not a lot of mousse.

    Recent other tasters seemed to have had bad luck with flawed bottles, there is no such suspicion here. Clean and high quality. Hard to say if it's worth 400SEK ($50). 90P

Vit flight
  1. 2010 Viña Nora Albariño Rías Baixas Nora Da Neve [4 st favorit][@Chambertin]
    Very interesting and tasty to try a more serious and oaked Albarino. Never been a big fan of the tropical fruit style that I've come across before. This is something else though. Slightly developed, quite big nose with aromas of vanilla (vanilla ice-cream), tropical fruit, butterscotch, corn, liver and very nice notes of botrytis. Lovely nose! Medium+ acidity, light bitterness, quite fruity, round and full bodied, the texture is even slightly oily and fat. High intensity and a long finish. 92P
  2. NV Honorio Rubio Rioja Añadas Edición Limitada (bottled 2012) [3 st favorit]
    Even though this is too much oak (by a lot!) for me, I can't argue with the high quality and uniqueness of the wine.

    100% Viura and only 1,500 numbered bottles. Multi-vintage of 5 different years (doesn't state which though) and all vintages rested for 6 months on lees and on average 3 years on American oak, French oak and acacia.

    Thanks to CT user, Los 12 Glotones for this additional information:
    It's a blend of 2006-2007-2008-2009-2010 and 2011 (50%-50%). Wines from 2006 to 2010 age in "tinos", big oak barrels, and every year a part is replaced and used for blending with last harvest (2011) that has been ageing in oak barrels as well.

    But all this oak comes through like a smack in the face, a smack with a freshly sawn piece of timber. Slightly sticky nose of resins, turpentine, rubber, dill and vanilla. Not a lot of fruit, but there's a little pear and orange peel. Lots of spices and nuts. But mainly oak.
    Medium acidity, a bit of bitterness, dry and full bodied. High intensity and a medium+ length. Slightly warm finish. 88P


  3. 2004 R. López de Heredia Rioja Blanco Reserva Viña Gravonia [en favorit][@Sörplarn]
    Had a few of Heredias reds and whites before, but never the Gravonia. Have heard lots of good about it was fun to get a chance to try it blind.

    Nose is quite mature with some oxidized notes but also lots of oak, butter, fudge, vanilla, popcorn, roasted coffee, light funk and a little apples. Medium+ acidity, mostly due to the wine being bone-dry. Medium body, good intensity and length. Some thought this to be a bit past peak, but I really enjoyed this! 91P

    Viura (100%), on barrels for 4 years, being racked twice a year and fined with fresh egg whites. 52,000 bottles.


Rött Heat 1
  1. 2005 Bodegas Felix Callejo Ribera del Duero Selección de Viñedos de la Familia (Nyare etikett) [1 st topp två]
    Faith had it that this wine turned up twice in the blind tasting, and strangely enough as wine #1 and #2. And for once, I actually had a feeling that it could have been the same wine in both glasses. For me they were more or less indistinguishable. Anyhow, I really enjoyed it!

    Nose is Spanish with a lot of vanilla, dill, dark fruit, liquorice, blackcurrants, some citrus, a little ceder, wood and a little coffee. There is also hints of funky barnyard. Good complexity!
    Medium acidity, a little bitterness, dry, but with quite a lot of fruitiness. Medium+ body, a little tannins that are mostly gone now by day 2. Good intensity and a long finish. A little more maturity on the palate than on the nose. Quality stuff!
  2. 2005 Bodegas Felix Callejo Ribera del Duero Selección de Viñedos de la Familia (Äldre etikett) [3 st topp två][@Chambertin]
    Se ovan.
  3. 2007 Bodegas Roda Rioja Roda I Reserva [0 st topp två][@Göran]
    Somewhat boring upon opening. A bit of blackcurrants, plums, a little menthol, some dill and vanilla. Lots of expensive roasted oak. Coffee, chocolate, smoke and a little oxidation, like canned mushrooms. Palate is quite unforgiving with a medium acidity, medium body, quite rough tannins and very dry. A lot better on day two, rounder and smoother. 90P on day 1 and 92 on day 2. But even though it's a high quality wine, this is kinda boring!
  4. 2005 Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial [7 st topp två][@Sörplarn]
    I've come to realize I really love this old-school style of Rioja. Nose is full of Spain, vanilla, dill, butter, together with a little burned wood, dried fruit, fennel and a little barnyard.
    Medium acidity, medium(-) body, round and slender. There's some tannins here, but they are quite fine. Good intensity and length. Not a big wine, but elegant and absolutely brilliant! WOTN for me!

    A few others seemed to like it as well, as it was one of few bottles that was emptied.

    Not at all as big and fruity as I remembered it from last time I tasted it, about a year ago. But the company this time around were a lot more heavier, with a 15% Priorat on its right side and a Roda I on its left side.
  5. 2009 Bodegas Mas Alta Priorat La Creu Alta [5 st topp två][@Christ(al)ian77]
    This was lovely on day 1. And WOTN for many. Musty and open nose full of plums, ripe fruit, dark cherries, liquorice, chocolate, blackcurrants, herbs and bay leaves. Very CdP-ish! And my guess was just that, but in spain. So Priorat it is, and was. :)

    Medium+ acidity, full bodied, sweetish fruit and round tannins. Very high intensity, and a lovely silkiness that screams premium quality. 93P on day 1.

    On the day 2 it is a completely different beast. The nose is a lot more cooked fruit and synthetic cherries and there is plenty of alcohol shining thru. Smells more like a cocktail than a wine. Palate is still very nice, but there is a lot more sweetness in the wine.

    Very much preferred the slimmer Riojas to this. But still a really good wine!

Rött Heat 2
  1. 2008 Terra de Verema Priorat Corelium [2 st topp två][@Matlen]
    Initially this is completely dominated by funk and sulfur. Burned matchsticks and crushed stones. Given some time (quite a lot actually) this leaves way for a very nice wine. And the "minerality" really adds to the complexity when subdued a little. Some barnyard, tar, liquorice and something fresh, like spearmint.
    Medium(+) acidity, very dry, but with no rough tannins at all. Medium+ body and a very intensity. Long, dry finish. It took a bit of time, but I like this! And it's even better on day two! 92-93P

    On a side note I tasted this about 2 weeks ago, and my impression then was of a much bigger and less quirky wine.
  2. 2011 Bodegas Salentein Malbec Single Vineyard DOC [4 st topp två][@Matlen]
    I'm really happy to try a South American wine that interests me and leaves me with something else than pure fruit and oak. Even though there is plenty of this here.

    Big nose with lots of fruit, blackcurrants, bilberries and plums together with well balanced oak, mostly coconuts and a little chocolate. But there is also a bit of funk and Spanish vanilla/dill. No one ever doubted that this could have been something else than Spain (theme of the night). Young and vibrant on the palate, with a medium acidity, medium+ body, round and smooth and high intensity. Long, long finish.
  3. 2013 Celler Dosterras Montsant Vespres [0 st topp två][@Grapeskull]
    On another night maybe this could have fared better, but tonight this comes of as just cheap plonk. Nose is very red wine-ish, with some cooked fruit, a little spices, slight perfume and very young. Medium+ acidity, dry with some harsh tannins. Feels thin and watery. Better on day two, has beefed itself up a little but 84 is still quite a generous score.
  4. 2001 Arinzano Arinzano Gran Vino [2 st topp två][@Magikern]
    This was another one of my favorites tonight. Somewhat developed nose full of Cabernet aromas. Green grass, asparagus, some ceder a little rubber, smoke, sous bois and a little wood. Some leather, dirt and a little stable floor. Lovely nose! Not very Spanish though. Medium+ acidity, dry with some tannins and quite mature supple fruit. Medium body that feels fairly slender and fresh. Good intensity and a good length. Keeps together well on day 2 and there is definitely no hurry to open any if you're lucky to have any in your cellar!
  5. 2005 Hermanos Pérez Pascuas Ribera del Duero Gran Reserva Viña Pedrosa [4 st topp två][@Darth Angelus]
    Even though I liked this a lot, I preferred the Ygay 2005 GR. This has more power and will surely be victorious in the long run, but today the Ygay had more elegance and complexity.

    Nose is very classic with lots of wood, vanilla, freeze dried dill, dried fruit and sour cherries. Medium-high acidity, very fresh and dry. Distinctive tannins, high intensity and a light-medium body. Really tasty and long finish. 92-93P

Bonus
  1. 1966 Château de la Fonvieille Monbazillac
    Won't rate, the bottle variation was apparently quite high, and this was one of the lesser species. And there is traces of something moldy and cellary. Could be cork, could be an almost 50 year old wine!

    Amber/orange color. Nose is mostly oxidized with some brown cadied sugar, orange peel and raisins. Surprisingly dry on the palate, almost like a dry sherry without the alcohol. Very fun to try, though we might have been a few years late to the party!

  2. 2007 Grande Maison Monbazillac Cuvée des Anges
    This a lovely wine, did not get as much focus as it came last of about 15 wines. But with a clearer mind with the rest of the bottle on day two, this is absolutely stunning! Lots of fresh fruit, passion fruit, bitter orange, candied sugar, fudge, caramels some canned mushrooms and just traces of botrytis.

    Very sweet on the palate with a high intensity, lovely butterscotch aromas and whipped cream. So wish I had bought more bottles of this wine! Damn you past Scrooge!!
 

magnum

Epernay, Frankrike
Louis Roederer Blanc de Blancs 2008. Tog med till restaurang Providence här i Los Angeles där korkavgiften ligger på 30 dollar. Jag tar nästan alltid med en flaska champagne när jag går på restaurang här.

Ung förstås men fullt njutbar redan nu. Min fru var stormförtjust - hon älskar (ung) champagne i den här stilen. Önskar att jag hade ett par lådor oåtkomliga i min svenska källare... Jag får trösta mig med mina två lådor Roederer Rosé 2008 på magnum i samma källare.

Det är en otrolig trio årgångsviner Roederer har släppt från 2008 (vanliga brut, rosén och bdb)!
För mig är Rosen den klarast lysande stjärnan! Hur rankar du de 3?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Celebrating National Foundation Day w/sweet Condrieu
Restaurant Tani in Gaienmae (Tokyo)
Tasted den 11 februari 2015 by StefanAkiko

INTRODUCTION
What a fine evening it was!

FLIGHT 1 - F********, AT HOME
How much do YOU enjoy opening a long kept treasure, only to discover that in February, it is already the 5th cork tainted wine you poir down the sink?

2003 Château Marojallia Flawed
France, Bordeaux, Médoc, Margaux

F***************.........

Corked, but not beyond recognition.
Behind the veil of disgust and utter undrinkability (wife refused even the smallest sip) a great wine can be anticipated. Tannic structure and concentrated immensity of intensity R Us.
...but not for us.

So, I stand steadfast: will NEVER ever again buy naturemuppy cork ever. Exception made for those who take full responsibility of what I get.

This wine didn't make it to the restaurant tonight.


FLIGHT 2 - FOIS GRAS
Quel mariage!

1999 Christophe Pichon Condrieu Moelleux 93 Points
France, Rhône, Northern Rhône, Condrieu

The balance surprised me, as it was struck between entities I never before even thought balanceable: between the low acids, the perfumey fragrance and the medium sweetness.

Enjoying this wine was like watching elves dance in the Midsummer night. Light, etheral but with a mind-changing presence. (Seeing is believing...) Neither megaaction nor in-your-face entertainment, simply a light, yet, stunning balance act.

Very light yellow colour.
More appley aromas than even apple juice. Refined with perfumey white flowers and youthful fruit.
In the mouth it is elegant like a garden sprite, youthful and happy like even Peter Pan. Refined with a deceptive easy-going style that has so much more going on. Non-boasting greatness in a glass. Humble yet earth moving. (Shovel.) The appley aromas come back with the subdued perfumes and ends with an slightly bitter earthy mini-twist.

There's nothing in this etheral (!) wine that suggests it is 16 yrs of age. Nothing. Not a hint. The mind boggles.

Why don't all Viognier growers make this style of wine instead of dry, eldrely-lady-perfumey wines? This is fabulously amazing. Stunning! Cracking! Bonkers!
Married the fois-gras 'bigtime' and left us all saddened when the btl was emptied.
Wife: 91p and a smile :)
Only btl, wish I had a case.
At fantastic Restaurant Tani (Tokyo) with great friends.


FLIGHT 3 - VEGGIES, FISH AND BEEF
All went well :)
There was also one Syrah from Southern France that I can't tell from the blurry pic I took of it.

2009 Domaine les Aphillanthes Côtes du Rhône Villages Vieilles Vignes 94 Points
France, Rhône, Southern Rhône, Côtes du Rhône Villages

This was clearly the red wine of the night! Humble origin and humble label, but ambitious enough to purchase DRC's most sought after barrels for raising the wine. It's certainly a wine that blinded, will challenge the greatest Grenache wines around.

Colour and nose are still young and rich.
In the mouth, this is a formidable example of a great Grenache based CdP: Rich, opulent, caught early in its life, long lived and full of fabulous aspects. But, wait! It doesn't say "CdP" on the label?!?

And, actually, you can get a case of this for any single btl of the more up-beat cousins of CdP. Great, isn't it?

In it are: restrained expressions of grilled meats, raspberries, licorice, dark fruits, red berries, white flowers, la garrigue, crushed rock, tar and herbs. All superbly balanced in a looong expression with still M+ tannins and M acids. Warmly friendly and made for grilled meats. Full bodied, but more towards ballerina than towards a weight lifter.

In short: A fantastic wine in the de luxe CdP category.
Married sauteed white asparagus, fois gras on rice and rosemary infused veal steak.
Wife: 94p
One btl still to go out of 6. (Wish we'd been more restrained.)
At fantastic Restaurant Tani (Tokyo) with great friends.


2007 Domaine Saint-Damien Gigondas Vieilles Vignes 86 Points
France, Rhône, Southern Rhône, Gigondas

Underdelivered a quaint juice that in no way corresponds to WA's 95+ points. (...nor my expectations.)

Very fine structure, but overly stewed fruits taint the composition and reduce it in to "just" a very good wine. Expecting much more, knowing the label etc, I was very disappointed. Very :-(
3 more btls to go, next one next year. Expectation gauge reset to 'normal'.
Wife: 88p
At fantastic Restaurant Tani (Tokyo) with great friends.


FLIGHT 4 - CHEEZUS IS BORN AGAIN

The Rivesaltes absolutely married the cheezus. I had no wine left when we arrived at the crêpes...

1986 M. Chapoutier Rivesaltes 96 Points
France, Languedoc Roussillon, Roussillon, Rivesaltes

With humble gratitude, I enjoyed this magnificent offering. This is still just a baby. Maybe an old baby, but still a baby it is. Should be kept resting for at least another 30 years. Tonight's best sweet performance. (Beats 'Ballroom Blitz' with more than quality.)

Rich, enticing, semi-sweet and amazingly balanced Grenache experience that is both breath taking and awesome. Nose screams of youthful grapes and colour is with only the slightest hint of beginning maturity.
In the mouth, it sits tight with some M tannins and M acids. The fruit is rich, opulent and raspberry-oriented with Grenache everywhere. Slight Et-OH heat that is very well integrated in the semi-sweet equation.
Wife: happy!
Married the cheese plate (for dessert, my glass was empty.)
At amazing Restaurant Tani (Tokyo) with some very good friends and their families.


CLOSING

Quite an enjoyable evening. People were more enjoyable than the wine. As always! The Parker-haussed Gigondas under-performed, Aphillantes performed well, sweet Condrieu surprised and Rivesaltes stole the show.

...food was also great!
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Hoppas nu ingen blev kränkt och upprörd bara för att jag hittat en oäkta CdP som jag ändå anser vara minst lika bra som de bästa CdP:erna, trots modest prislapp och mindre "fin" härkomst.
Sådana fynd har ju (hur underligt det än kan verka) en tendens att uppröra...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Även jag var ju, som några av er vet, på vinferno med göteborgsgänget i tisdags. Lite kommentarer om vinerna passar således bra. Har scorat en del, men ta dem med en stor nypa salt. En av de jämnaste provningarna jag har upplevt, men också den med de absolut tydligaste avstickarna i form av rejält plonk (nåja, i sammanhanget i alla fall). Tack alla som kom och för den ALLTID perfekta inramningen med sköna snubbar. För er som minns: Hade jag varit tvungen att välja en sexuell partner för kvällen, så hade det blivit @Sörplarn. Rent hypotetiskt alltså. ;)

Bubbelflight

NV Codorníu Cava Brut Clasico [3 st favorit]
Wow, maken till päronsaft får man leta efter, men riktigt god sådan och relativt torr och vinös. Ganska krispig med hyfsad syra, men längden höll nog i två sekunder max. ~82p

2007 Agustí Torelló Mata Cava Kripta Brut Nature Gran Reserva [4 st favorit, varav en var min]
Riktigt bra och champagneliknande bubbel, men jag kan inte sluta att tänka på vit Bordeaux som körts i soda streamer. Välutvecklat och komplext med mogna äpplen, fläder, kattkiss och lite havsmineraler. Hittar även choklad, hundkex (blomman), mariekex och som pricken över i - pizzakartong! Riktigt trevligt. Bra längd och intensitet, men lite trötta bubblor. ~89p

Vit flight

2010 Viña Nora Albariño Rías Baixas Nora Da Neve [4 st favorit]
Väldigt trevligt och ungt vin. Rejält fet frukt åt aprikos med skönt smörig inramning. En hel del blommighet tittar fram också, inte helt olikt en Viognier, men det nämdes även botrytis, vilket gjorde att det var lätt att koppla detta till en torr Sauternes utan saffran. Riktigt god, dock inte min favorit i heatet. ~89p

NV Honorio Rubio Rioja Añadas Edición Limitada (bottled 2012) [3 st favorit]
Wow, vilket vin! Ett av kvällens stora upplevelser för mig. Helt makalös spännande och komplex. Massor av steniga mineraler åt flinta, hav och krut ihop med en fin kryddighet med dill i framkant. Petroleum i mängder och en fet tropisk fruktighet med sköna avrundande drag av vanilj och tallbarr. Intensivt till tusen i munnen och en längd som sitter som ett smäck i evigheter. Lite aquired taste, men på ett riktigt bra sätt. ~93p

2004 R. López de Heredia Rioja Blanco Reserva Viña Gravonia [en favorit]
Även detta andades klassisk vit Rioja med tydliga dillinslag, men också mycket oxidationstoner åt sherryhållet. Komplex och trevlig. Frukten drar åt aprikos med drag av hjortron och apelsin. Svag ton av petroleum dessutom, vilket alltid är trevligt. Fylligt och intensivt dessutom välgjort. ~91p

Rött Heat 1

2005 Bodegas Felix Callejo Ribera del Duero Selección de Viñedos de la Familia (Nyare etikett) [1 st topp två]
Lite kul att upptäcka att samma vin fanns med två gånger, dessutom efter varandra. Trots detta så tyckte jag även efter avtäckningen att det var relativt tydliga skillnader mellan de båda, detta även om jag ändrade om glasen och repeterade övningen halvblint. Detta vin upplevde jag kryddigare med tydligare drag åt björnbär, lakrits och stall. Lite ruffigare och maskulinare på något vis. Detta var hur bra som helst, men klart sämre än den "med äldre etikett" som var sublim. :rolleyes: ~92p

2005 Bodegas Felix Callejo Ribera del Duero Selección de Viñedos de la Familia (Äldre etikett) [3 st topp två]
Wow, här kan man prata om ett vin med smått perfekt balans! Läckra fat med drag av kaffekaramell, stall, lite dill på toppen och fin mörk frukt med drag av torkade körsbär, plommon och svarta vinbär. Mer moget och utvecklat än sin broder ovan. Som en väldigt elegant Bordeaux som flörtat lite med Rioja och Bourgogne ungefär. Min klara favorit i heatet. ~94p

2007 Bodegas Roda Rioja Roda I Reserva [0 st topp två]
Efter de två första toppvinerna så framstod tyvärr detta lite trist, vilket det förmodligen inte hade gjort i andra sammanhang. Mycket drag av medicin, vanilj, smörkola och överdriven fatrostskaraktär tillsammans med lite chark och mörk frukt. Fick lite känsla av en hyfsad amerikansk syrah, men tyvärr ingen märkvärdig sådan. Klart sämst i heatet och en rejäl besvikelse även om det har uppenbara kvaliteter. ~88p

2005 Marqués de Murrieta Rioja Castillo Ygay Gran Reserva Especial [7 st topp två]
Magisk och urtypisk Rioja av riktigt bra slag. Rejält utvecklad med mycket dill, vanilj och kaffekaramell ihop med skön plommonsfrukt med lite torkade körsbär. Elegant trots kraften och det faktum att det är rejält fatat. Fan så gott helt enkelt! ~93p

2009 Bodegas Mas Alta Priorat La Creu Alta [5 st topp två]
Internationellt och helt uppenbart en Priorat i sammanhanget. Hade temat varit annorlunda så hade jag lätt kunnat gissa på en supertuscan. Intensiva drag av mörka körsbär, plommon, röda äpplen, potpurri och fat. Rejält eldigt men med bra struktur och längd. Rejält tanninrikt. Funderade på om det kunde vara mitt vin (som också var Priorat), men övergav snabbt de tankarna då det består av 95 % Carignan, vilket detta uppenbart inte gör. Funderade även på om det kunde vara min Malbec som ni finner i nästa heat. Riktigt bra, men möjligen så saknas lite karaktär och personlighet. ~92p

Rött Heat 2

2008 Terra de Verema Priorat Corelium [2 st topp två]
Mitt huvudvin för kvällen. Har druckit det några gånger innan och har alltid gillat det skarpt. Denna gång i stenhård konkurrens dock. Mängder av läder och lakritsrot ihop med en skön stallighet, dill, cigarrtobak och rejäla drag av tjära. Relativt anonym frukt åt plommon med en örtig stjälkighet. Rustikt och härligt med viss elegans, men allt annat än tillrättalagt. Lyckades plocka att det var mitt vin och dessutom så var det en av mina favoriter i heatet. ~93p

2011 Bodegas Salentein Malbec Single Vineyard DOC [4 st topp två]
Kvällens svarta häst, eller katt bland hermeliner om ni så vill. Tog med mig vinet av en anledning, det andas helt klart Spanien, även om jag gissade Tannat och Madiran senast jag fick det blint. Fet frukt och matigt med både svarta vinbär, plommon och en hel del viol. Mycket fat som drar åt kokos och ceder. Riktigt bra. Sist gav jag det 90p blint, denna gång uppgraderar jag mitt betyg till 91p. Riktigt prisvärt och det stod upp bra mot de större gossarna i heatet, men det hamnade inte på min topplista för kvällen.

2013 Celler Dosterras Montsant Vespres [0 st topp två]
Kvällens andra vin som stod ut, men på ett negativt vis. I jämförelse med övriga viner så kändes det som världens plonk. Säkert helt ok annars, men inget att vara särskilt lyrisk över. Smörkola, omogna björnbär och överextraherat te var allt jag skrev. Kändes som en ung och trist Syrah från södra Rhone ungefär. Av enkelt slag vill säga. ~85p

2001 Arinzano Arinzano Gran Vino
[2 st topp två]
Kvällens mest udda vin. Ganska trevlig historia, men konstigt. Massor av sparris, paprika och rök. Kunde svurit på att det var en CS eller CF. Mer nyanserad var jag inte så här långt fram på kvällen. Ingen höjdare för mig, men visst fanns där kvaliteter. ~90p

2006 Hermanos Pérez Pascuas Ribera del Duero Gran Reserva Viña Pedrosa [4 st topp två]
Mycket trevlig och korrekt Rioja med allt man kan önska sig. Torkade körsbär och dill med fet munkänsla och ruggigt trevlig intensitet. Väldigt frisk syra. En av favoriterna i heatet. ~92p

Bonus

1966 Château de la Fonvieille Monbazillac
Relativt torr historia. Saknade fokus vid tillfället och anteckningar saknas. Lite för mycket vin vid detta tillfälle. Friskt och trevligt, tror jag. :confused:

2007 Grande Maison Monbazillac Cuvée des Anges
Klart sötare historia och gott vill jag minnas...
 

Åskar

Medlem
Börjar tidigt i dag.

Marqués de Murrieta Reserva (2008)
https://www.systembolaget.se/2612

Upphälld på karaff och luftad.
Doft och smak:
Omogna biggaråer och vinbärskart, hygglig syra, handsprit, ofokuserat, mesiga tanniner, inget djup eller komplexitet i smaken. Eftersmak av dillkokt kräftspad som serveras ur träskål; toppad med hockey-pulver lakrits. Trist, saknar personlighet, men passar säkerligen jättebra ihop med mat -- i en gryta.:rolleyes:

Två nitlotter på rad nu. Skisspoäng: 70
(P.S hur ställer ni er till poängsättning enligt 100-skalan när det inte sker blint, okej eller lika med stegling?)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Börjar tidigt i dag.

Marqués de Murrieta Reserva (2008)
https://www.systembolaget.se/2612

Upphälld på karaff och luftad.
Doft och smak:
Omogna biggaråer och vinbärskart, hygglig syra, handsprit, ofokuserat, mesiga tanniner, inget djup eller komplexitet i smaken. Eftersmak av dillkokt kräftspad som serveras ur träskål; toppad med hockey-pulver lakrits. Trist, saknar personlighet, men passar säkerligen jättebra ihop med mat -- i en gryta.:rolleyes:

Två nitlotter på rad nu. Skisspoäng: 70
(P.S hur ställer ni er till poängsättning enligt 100-skalan när det inte sker blint, okej eller lika med stegling?)
Stegling är alltid spännande :cool:
Detta forum är FÖR freedom of expression och freedom of thought. Så, poängsätt bäst du tycker. Det är ju ändå din smak som dina poäng reflekterar. Alla samtal innebär att kunnande och insikt förs framåt.
(Skall du akta dig för något, så akta dig isåfall för att poängsätta bubblande viner och för att rita rondellhundar.)

Personligen tycker jag du i din TN här ovan absolut beskrivit ett vin med spännande personlighet, ett som jag absolut skulle vilja glufsa i mig.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
En lagrad Condrieu som levererar, precis som det skall vara. Låt vara att den var halvsöt.
Den var chockerande mycket bättre än jag hade förväntat mig. Faktiskt så att jag går runt med lite ångest över att jag inte pillade upp poängen ytterligare några snäpp. Och att hustrun också uppskattade den... Ibland har man tur :)

Har nu några ytterligare gamla Viognierer att testa av mot Kaiseki Ryouri. Så får vi se om saké har en jämlike i dem.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Inget konstigt i att använda poäng fast man vet vilket vin det är. Visst kan det påverka ens objektivitet men man får försöka vara så saklig i sin poäng som möjligt.
Absolut, det brukar gå bra så fort man inser att det bara är ett vin och etiketten saknar betydelse, men visst trillar vi säkert dit mellan varven oblint. Vi är tyvärr oerhört lättpåverkade, ofta på ett omedvetet plan. Vi njuter helt enkelt mer när vi vet att vi dricker ett "ansett" vin. Det finns mängder av studier som styrker detta. :)
 

Åskar

Medlem
Stegling är alltid spännande :cool:
Detta forum är FÖR freedom of expression och freedom of thought. Så, poängsätt bäst du tycker. Det är ju ändå din smak som dina poäng reflekterar. Alla samtal innebär att kunnande och insikt förs framåt.
(Skall du akta dig för något, så akta dig isåfall för att poängsätta bubblande viner och för att rita rondellhundar.)

Personligen tycker jag du i din TN här ovan absolut beskrivit ett vin med spännande personlighet, ett som jag absolut skulle vilja glufsa i mig.
:D
Det var lite klumpigt formulerat av mig, absolut har vinet en personlighet om man jämför med sötade BiB, det är bara inte min typ av personlighet. Varken snällt, burdust, roligt eller spännande. Det är för grovhuggen ek och för hög syra som inte balanseras upp av frukt, kropp eller tanniner/struktur.

Inget konstigt i att använda poäng fast man vet vilket vin det är. Visst kan det påverka ens objektivitet men man får försöka vara så saklig i sin poäng som möjligt.
Absolut, det brukar gå bra så fort man inser att det bara är ett vin och etiketten saknar betydelse, men visst trillar vi säkert dit mellan varven oblint. Vi är tyvärr oerhört lättpåverkade, ofta på ett omedvetet plan. Vi njuter helt enkelt mer när vi vet att vi dricker ett "ansett" vin. Det finns mängder av studier som styrker detta. :)

Vad bra, det är svårt att veta hur man ska göra som newbie, ibland blir det lite känslan av att vara en elefant i en porslinsaffär. :)
Poängsättningen 70 bygger på att jag tycker att det är ett "ok" vin men inte mycket mer än så. Bedömningskriterier och smak kommer säkerligen ändras framöver när fler referenspunkter skapas. Men blindprovning är helt klart något jag vill pyssla med.
 

ChristianB

DipWSET
Med blindprovning så medföljer också den spännande biten att försöka gissa sig till vad som finns i glaset. ;) Om inte annat för de som är lite tävlingsinriktade, men vad jag märkt så tycker de flesta att det är roligt att våga sig på en hypotes med några väl valda argument! Just att prova blint och sedan resonera kring vinet brukar vara mycket lärorikt!
 

Rexel

Medlem
Idag en les champauvins (nr92010)
Ett riktigt trevligt vin! I näsan peppar, hallon, lakrits, kryddor/örter, ( frugan säger vanilj, kanske lite, men håller ändå inte med:confused:).
I munnen hittas peppar, lakrits, frukt o så måste jag ta en sipp till och javisst är det viol. Lite hög syra, men eftersmaken är lång.
Ett riktigt trevligt vardagsvin som jag nog kan ge 88-89p, riktigt bra för 121 pix.
Såg att fler flaskor kommit in på SB, ska dit imorgon och hämta lite från lanseringen i fredags...kommer nog köpa ett gäng av denna:)
 

Skaggs

Medlem
Med blindprovning så medföljer också den spännande biten att försöka gissa sig till vad som finns i glaset. ;) Om inte annat för de som är lite tävlingsinriktade, men vad jag märkt så tycker de flesta att det är roligt att våga sig på en hypotes med några väl valda argument! Just att prova blint och sedan resonera kring vinet brukar vara mycket lärorikt!

Ja, och sen är det ju det trevliga i kråksången att det värsta som kan hända är att man har fel och att man lär sig något.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vad bra, det är svårt att veta hur man ska göra som newbie, ibland blir det lite känslan av att vara en elefant i en porslinsaffär. :)
Poängsättningen 70 bygger på att jag tycker att det är ett "ok" vin men inte mycket mer än så
Du kommer väldig snart att lära dig att de flesta som använder 100-poängskalan sällan når så lågt som 70p (enbart för värsta sortens plonk). Betygsinflationen har gjort att ca 85-89p är ungefär en 3:a på en femgradig skala. Sjukt konstigt egentligen, men det är bara att köpa läget om man vill synka sina omdömen med omvärlden. :)

Läs gärna mer i denna tråd: Poängsättning/scores
 

Elvis

Medlem
Du kommer väldig snart att lära dig att de flesta som använder 100-poängskalan sällan når så lågt som 70p (enbart för värsta sortens plonk). Betygsinflationen har gjort att ca 85-89p är ungefär en 3:a på en femgradig skala. Sjukt konstigt egentligen, men det är bara att köpa läget om man vill synka sina omdömen med omvärlden. :)

Det var nyss en kille på Cellartracker som blev mycket upprörd över att jag satt betyg 82 på ett vin och kombinerade det med ett positivt omdöme. Det känns som om många på CT använder en väldigt ihoptryckt skala där nästan alla viner betygsätts i intervallet 88-92, där 88 är "mediokert" och 92 är "jättebra". Allt över 92 är "ett av världens bästa viner" och allt under 88 är "odrickbart" ungefär. Jag envisas dock med att använda en betydligt bredare skala.

Själv gillar jag egentligen inte att sätta betyg men jag gör det motvilligt på CT sedan årsskiftet och (lite mindre motvilligt) när jag är med och provar månadens vin här på forumet.
 
Toppen