Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Trådskapare
A
Savart Bulle de Rosé, degad september 2013. Mina Savart brukar överleva betydligt längre än så här men lådan låg lätt tillgänglig så beslöt mig för ett smakprov. Av Savarts viner har jag llit rosén som den svagaste. Odlare och rosé är sällan en bra kombination. Det finns undantag men de är få. Provade vinet då det släpptes och där förra släppet hade visar upp ett mycket mer lättillgängligt vin så var rosén som släpptes i CAV0024 ganska stram och sluten. Döm om min förvåning när jag öppnar upp en god, bärig rosé. Stram, javisst, men balanserad och mineralig. Koncentrerat på ett sätt som jag inte kände igen från provningen. Är det här verkligen samma vin som jag provade hos @Caviste tidigare? Fick mig att helt ändra inställning till Savarts rosé.

 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Osäker på om det var den gamla cuvéen du provat ?
Det senaste vinet, deggad i höst, är en ny komposition 100% år2011. Enligt mig mer välstrukturerad. Har testat vid ett par tillfällen nu och den andas mer utav Frédérics mineral-profil. Och jag upplever vinet väldigt stramt och knutet även med luft o värme har jag upplevt vinet alldeles för ungt. Jag vill även inbilla mig att det är betydande lägre dosagé i denna..
Savart Bulle de Rosé, degad september 2013. Mina Savart brukar överleva betydligt längre än så här men lådan låg lätt tillgänglig så beslöt mig för ett smakprov. Av Savarts viner har jag llit rosén som den svagaste. Odlare och rosé är sällan en bra kombination. Det finns undantag men de är få. Provade vinet då det släpptes och där förra släppet hade visar upp ett mycket mer lättillgängligt vin så var rosén som släpptes i CAV0024 ganska stram och sluten. Döm om min förvåning när jag öppnar upp en god, bärig rosé. Stram, javisst, men balanserad och mineralig. Koncentrerat på ett sätt som jag inte kände igen från provningen. Är det här verkligen samma vin som jag provade hos @Caviste tidigare? Fick mig att helt ändra inställning till Savarts rosé.
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
2008 G.D Vajra Barolo Albe
Jag hade liiite förhoppning trots priset. Men nä,, detta var inget speciellt. Enligt min gom utklassas den av 2008 Renato Ratti Barolo Marcenasco som bara kostar några tior mer. Den släpte aldrig loss, knuten o tvär kan jag ta, men då skall det vara lite karaktär, detta var bara jättetråkigt.
Tittade i mina gamla noter för jag minns att jag gillade denna. Men det var 56 veckor sedan och en 2007.a. Kanske dom lyckades sämre -08?
 
Trådskapare
A
Osäker på om det var den gamla cuvéen du provat ?
Det senaste vinet, deggad i höst, är en ny komposition 100% år2011. Enligt mig mer välstrukturerad. Har testat vid ett par tillfällen nu och den andas mer utav Frédérics mineral-profil. Och jag upplever vinet väldigt stramt och knutet även med luft o värme har jag upplevt vinet alldeles för ungt. Jag vill även inbilla mig att det är betydande lägre dosagé i denna..

Jag har provat den rosén som släpptes i CAV0024 två gånger, dels vid en provning som @Caviste anordnande på Grappe, dels denna flaska. Upplevde vinerna väldigt olika trots att det ska vara samma vin. Den jag drack nu gillade jag verkligen skarpt. Kul att jag har några flaskor kvar

De rosé som kom med CAV0011 var mindre mineraliska och mer öppna bäriga. Dosagen skiljer inte så mycket. 6 kontra 7g.
 

jocke

Medlem
Dagens champagne en Eric Iseelée Grand Cru. BdB. 2005. Bodde hos honom för ett par år sedan och köpte några olika flaskor innan jag åkte därifrån. Den första korkade jag upp nyss. Otroligt stram och torr och full med mineral. Små bubblor som försvinner väldigt snabbt. Det är en brut men jag tror han har glömt frukterna och därmed ingen sötma. Om jag kommer ihåg rätt så är druvorna från stockar som är upp emot 50 år. Nja då var det trevligare att på på hans Bed and Breakfast och se ut över Cramants vinfält :)
 

Segol

Medlem
2008 G.D Vajra Barolo Albe
Jag hade liiite förhoppning trots priset. Men nä,, detta var inget speciellt. Enligt min gom utklassas den av 2008 Renato Ratti Barolo Marcenasco som bara kostar några tior mer. Den släpte aldrig loss, knuten o tvär kan jag ta, men då skall det vara lite karaktär, detta var bara jättetråkigt.
Trist.
Jag tycker Albe varit riktigt trevlig de gånger jag druckit den, både -07 & -08
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Tittade i mina gamla noter för jag minns att jag gillade denna. Men det var 56 veckor sedan och en 2007.a. Kanske dom lyckades sämre -08?
-Var nog här på forumet som jag fick upp ögonen för den som en bra Basbarolo, kanske hade jag otur med flaskvariation då många verkar gilla den men vi var fler som smakade vid tillfället och alla var tämligen överrens att det nog legat en hund begraven i just det fatet åtminstone :( Får ge den en chans till oavsett då jag köpte ett par stycken, om inte annars gör jag ju en hädiskt god barologryta...
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
-Var nog här på forumet som jag fick upp ögonen för den som en bra Basbarolo, kanske hade jag otur med flaskvariation då många verkar gilla den men vi var fler som smakade vid tillfället och alla var tämligen överrens att det nog legat en hund begraven i just det fatet åtminstone :( Får ge den en chans till oavsett då jag köpte ett par stycken, om inte annars gör jag ju en hädiskt god barologryta...
Kan ju tillägga att jag också hittade min anteckning för Renato Rattis och den hade jag gett högre betyg :)
 
Trådskapare
A
-Var nog här på forumet som jag fick upp ögonen för den som en bra Basbarolo, kanske hade jag otur med flaskvariation då många verkar gilla den men vi var fler som smakade vid tillfället och alla var tämligen överrens att det nog legat en hund begraven i just det fatet åtminstone :( Får ge den en chans till oavsett då jag köpte ett par stycken, om inte annars gör jag ju en hädiskt god barologryta...

Kan ju ha flera orsaker. Jag har läst att en del är förvånade över den volym som G.D Vajra producerar av Albe. Kan ju vara så att inte alla fat håller samma kvalitet. Sedan är ju smaken delad.
 

kristerb

Medlem
2006 AN/2
Tycker senare årgångar haft lite svårt med värmen och alkoholen men den här 2006-an kommer källarkall och är sval, återhållsam, balanserad och öppnar sig med kryddor och örtighet som en försommarmorgon vid Medelhavet. Fin enkel blandning på Mallorcas gamla druvor Callet, Mantonegre och Fogoneu med en bit Syrah. Torkade blommor och frukter i slutet.

14%, 13 månader på franska och amerikanska fat, 35% nya.
 

Gurto

Medlem
Tittade i mina gamla noter för jag minns att jag gillade denna. Men det var 56 veckor sedan och en 2007.a. Kanske dom lyckades sämre -08?

07:an var lite mer uttrycksfull men också varmare i frukt och alkohol. Håller dem nog för jämbördiga - de har båda goda kvaliteter (08:an svalare frukt, känns friskare 07:an mer uttrycksfull, mer koncentrerad) men båda saker som drar ner (08:an lite glest, ogint, inte så uttrycksfullt 07:an väl varmfruktig och alkoholstinn). En kombination av de båda årgångarnas positiva egenskaper och vi hade haft ett riktigt bra vin :)

Visst kan det också vara variation i faten men då har jag bara stött på de mindre bra. Vill dock, återigen, poängtera att jag tycker vinet (i båda årgångarna) är ok men det är inget jag sträckt mig efter i hyllorna igen. Dock beställde jag Rattis Marcenasco från Tyskland efter att ha druckit 08 från SB (08:eek:rdna var sedan slut på bolaget när jag ville beställa mer).
 
Trådskapare
A
Kan ju ha flera orsaker. Jag har läst att en del är förvånade över den volym som G.D Vajra producerar av Albe. Kan ju vara så att inte alla fat håller samma kvalitet. Sedan är ju smaken delad.

Blev lite inspirerad och öppnade en Paolo Scavino 2005 på halvflaska. Inte kan man säga att vinet är lättillgängligt, trots formatet. Dekanterade det men det krävs luft och värme för att ge ifrån sig lite klassiska barolodofter. Kärva tanniner och ganska stängt i smaken. Druckit det ett antal gånger och det här var den mest slutna flaskan av dem jag provat.
 

Gurto

Medlem
Blev lite inspirerad och öppnade en Paolo Scavino 2005 på halvflaska. Inte kan man säga att vinet är lättillgängligt, trots formatet. Dekanterade det men det krävs luft och värme för att ge ifrån sig lite klassiska barolodofter. Kärva tanniner och ganska stängt i smaken. Druckit det ett antal gånger och det här var den mest slutna flaskan av dem jag provat.

Scavino tycker jag också om. Har dock bara provat 07:an och den känns tillgänglig. Kanske är årgångens förtjänst? Dock lider den inte av årgångens för varma toner, enligt mig i alla fall.

Såg att 05:an på halvflaska finns kvar i några butiker. Lite sugen på att beställa någon då SB drar igång med internleveranser igen. Men får väl ge den ett år i källaren då :)
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Efter gårdagens bravader så fick jag ett plötsligt sug efter champagne och öppnade en flaska Vilmart dOR 2008 enbart för att se hur den står sig nu.
Härlig ek i doften, otroligt välbalanserad och mysig. Tycker den känns ganska söt. Vad brukar dom dosera? eller är det jag som inbillar mig....
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Nja 5 st var vi. Har räknat lite med att någon annan skulle komma med anteckningar. kanske @johan1279 har några anteckningar? ;)
Min favorit måste nog ändå vart Egly-Ouriet rose på halvflaska ifrån sent 90-tal eller tidigt 2000-tal. Den siraps lena smaken och koncentrationen var helt magisk!
Yes! Anteckningarna finns nu uppe på bloggen.
Men jag kan summerande berätta att Ulysse Collin Les Pierriéres 2008 Tillsammans med Frédéric Savart la Dame de Coeur 2007 Levererade bådatvå över förväntan och var verkligen supersköna!
Men för mig var kvällens störta vin; med den mest koncentrerade och häftigaste Meunier-stilen jag testat Tarlant la Vigne d'Or 2002
Dock är det ändå inte de mest njutbara skumporna att dricka idag även om jag älska alla tre, utan det är precis som @Skumpagne skriver Egly-Ouriet Rosé på halvflaska som var kvällens största njutning!
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Scavino tycker jag också om. Har dock bara provat 07:an och den känns tillgänglig. Kanske är årgångens förtjänst? Dock lider den inte av årgångens för varma toner, enligt mig i alla fall.

Såg att 05:an på halvflaska finns kvar i några butiker. Lite sugen på att beställa någon då SB drar igång med internleveranser igen. Men får väl ge den ett år i källaren då :)
Skall nog be mitt lokala bolag ta hem en halvflaska när jag kommer hem, blev aldrig av att jag beställde när den släpptes, var väl det där köpstoppet som lurade mig... Har ju i övrigt blivit min nya hobby att få SB till att skicka flaskor kors och tvärs genom Sverige och det blir ju extra bra om man bara tar EN halvflaska... Åt gången...
-När vi ändå talar om trollen, någon som druckit Langhe Nebbiolo från Paolo Scavino?
 
Trådskapare
A
Scavino tycker jag också om. Har dock bara provat 07:an och den känns tillgänglig. Kanske är årgångens förtjänst? Dock lider den inte av årgångens för varma toner, enligt mig i alla fall.

Såg att 05:an på halvflaska finns kvar i några butiker. Lite sugen på att beställa någon då SB drar igång med internleveranser igen. Men får väl ge den ett år i källaren då :)
Skall nog be mitt lokala bolag ta hem en halvflaska när jag kommer hem, blev aldrig av att jag beställde när den släpptes, var väl det där köpstoppet som lurade mig... Har ju i övrigt blivit min nya hobby att få SB till att skicka flaskor kors och tvärs genom Sverige och det blir ju extra bra om man bara tar EN halvflaska... Åt gången...
-När vi ändå talar om trollen, någon som druckit Langhe Nebbiolo från Paolo Scavino?

07an är mycket mer tillgänglig. Får passa på och varna lite för Paolo Scavinon 05 på halvflaska. Verkar vara en del variation på flaskorna. En defekt (TCA), en halvskum och en bra flaska har det blivit av dem.
 

Mats

Gone todash....
Skall nog be mitt lokala bolag ta hem en halvflaska när jag kommer hem, blev aldrig av att jag beställde när den släpptes, var väl det där köpstoppet som lurade mig... Har ju i övrigt blivit min nya hobby att få SB till att skicka flaskor kors och tvärs genom Sverige och det blir ju extra bra om man bara tar EN halvflaska... Åt gången...
-När vi ändå talar om trollen, någon som druckit Langhe Nebbiolo från Paolo Scavino?
2011:as Scavino Langhe Nebbiolo som finns på bolaget nu tyckte jag var mycket bra för priset. Provade den och Vajras -08 Albe i hopp om att hitta en bra hus-nebbiolo att ha ett lager till hands av och som flera andra här på forumet var jag mycket missnöjd med Alben, tänker inte köpa några fler, men däremot Scavinos Langhe kommer det bli fler av. Redan öppen och drickbar nu men blir säkert bättre om den överlever några år till i källaren.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
2011:as Scavino Langhe Nebbiolo som finns på bolaget nu tyckte jag var mycket bra för priset. Provade den och Vajras -08 Albe i hopp om att hitta en bra hus-nebbiolo att ha ett lager till hands av och som flera andra här på forumet var jag mycket missnöjd med Alben, tänker inte köpa några fler, men däremot Scavinos Langhe kommer det bli fler av. Redan öppen och drickbar nu men blir säkert bättre om den överlever några år till i källaren.
Tristessen från att ha stirrrat på en oljerigg i tre dagar samt allt frestande baroloprat resulterade i att jag för ett ytterst kort och knappt märkbart ögonblick kände mig nödgad att upphäva det rådande köpstoppet.
Fick klickat hem några Barolo Marcenasco men gick bet på Scavinos Langhe då det yppiga webbsaldot plötsligt blev till noll när jag försökte beställa. Den finns ju kvar lokalt på en del bolag med då går det går ju inte att beställa från webben utan då måste jag gå in på det lokala bolaget och be personalen rodda hem flaskorna manuellt. Fint system de har.
Fick trösta mig med ett par 2011 Domaine Giraud Tradition istället som legat på inköpslistan länge men fastnat i köpstoppet.

Nu är det dock helt oförhandlingsbart utan diskussion tok-totalköpstopp resten av året, kanske helt bäst att hålla sig borta från forumet ett tag så man inte får en massa kostsamma idéer...
 
Toppen