Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad lagar vi till nyår? -Stora inspirationstråden

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Ledsen att göra dig besviken men här gäller regeln: endast la familia (ingifta räknas - så du har ju fortfarande en liten liten liten liten chans :) ).

En annan gång, min vän ;) Någon gång ska det fan ställas till med Vinferno även i Linköping.
Glöm inte bjuda mig då bara !
 

Hulten

Medlem
Till nyår så blir det en klassisk Cevische (stavning) till förrätt, sen Oxkind med mandelpotatispuré och rödvinssås. Dessert så blir det crême brulée. Sedan ostbricka och små snittar på kvällen.

Vad vi ska dricka till detta är inte helt klart än, många viljor och önskemål att handskas med.
 

gece

Man vänjer sig.
Suck, själv blir jag nöjd om jag får nåt roligare än kokt kycklingfilé till nyårsmiddagen. Mina vänner är fina på många sätt men ligger i bästa fall på mellanstadienivå gastronomiskt sett ;)
Hoppla, plötsligt fick man reda på att det är knytis som händer och att jag lagar kötträtt åt tio pers. Lite snabbt bestämmer vi oss för hjortfilé med rotsaksgratäng och rödvinsreduktion (thank you past self för att du köpte en sous vide-kokare :) ). På kalaset råder BYOB och jag sänker nog en Rioja med lite ålder till detta, t.ex. kanske det är dags att se vad nyligen inköpta 1994 Montecillo Gran Reserva Selección Especial går för.
 

Gurto

Medlem
En mycket trevlig middag och avslut på 2014:
image.jpg

Créme Ninon
image.jpg

Toast med Kalix-löjrom, tartar på Salma-lax med sesamolja och smörgåskrasse samt mandelpotatis fylld med puré av mandelpotatis smaksatt med störrom. FdP -06 till ovanstående två serveringar.
image.jpg

image.jpg

Hummer med vaniljsmörsås. Serverad med Girardin 1er Cru Morgeot -07
image.jpg

image.jpg

Hängmörad ryggbiff med friterade jordärtskockor, ugnsbakad picklad rödlök, trattkantareller och rödvinssås. Till det Delas Hermitage -09
image.jpg

Cheesecake med Oreos och nougatsås
image.jpg

Profiteroles fyllda med vaniljkräm respektive chokladmousse med apelsinzest. Justino Madeira -95 till desserterna.
image.jpg

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2006
Doftar gula äpplen, citrus, vita blommor, mandel, lite smör, brödigt och en en fin kalkig mineralitet.
I munnen väldigt friskt med ljus frukt och lite smörighet. Lång eftersmak.

Mycket bra! Fin att dricka nu men kommer sannolikt bli bättre. 92+p.

Passade bra till alla förrätter - kanske speciellt till Créme Ninon.

Vincent Girardin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2007

Doftar rikt av bakat gult äpple, bakad citron, tropisk gul frukt, citrongräs, kanderat, brynt smör, vanilj och lite lätt rökig stenig mineralitet.
Smakmässigt samma rika koncentrerade frukt med frisk syra som backar upp.

Väldigt god och enormt komplext! Mycket tillgängligt nu även om det säkert klarar mer lagring. Kvällens vin. 93+p

Som gjort för hummern med vaniljen och smöret.

Delas Hermitage Domaine des Tourettes 2009
Doftar mörkt och rikt av blåbär, mörka körsbär, kryddigt av enbär, peppar och torkade örter. Därtill viol, sötlakrits, blodigt kött, lite jordigt samt lite volatila toner av lösningsmedel.
I munnen mycket koncentrerat och kraftigt med fin stram struktur, kryddighet, frisk syra och rejäla tanniner.

Mycket gott men bör lagras längre. 92p

Gick mycket bra till kötträtten.

Madeiran redan omnämnd i "Idag dricker vi" då det var en öppen flaska så ska inte upprepa mig men den gjorde sig bra nu också :)

Till tolvslaget:
Gosset Grand Rosé
Doftar äppligt; röda äpplen och mycket av dess skal, grapefrukt och brödigt.
Smakmässigt frisk och rödäpplig men lite kartig och knuten.

Bra men inte i samma nivå som övriga viner. 87+p

Overall mycket bra viner och lyckade rätter till. Jag är nöjd :)

Gott nytt år :)
 
Last edited:

Helen

Medlem
God fortsättning kära vinvänner!
Vi skulle egentligen ha varit nere i Frankrike men tyvärr fick vi ändra våra planer 3 dagar före nyårsafton.
Vi hade en lugn nyårsafton hemma detta år med temat att dricka upp lite gamla viner.
2015-01-01 01.45.52.jpg
Tanken var att vi skulle dricka dessa viner ni ser på bilden, corton 59 och Chambertin Clos De Beze 49 han vi aldrig dricka.
flaskor.jpg
Vi började med lite kaviarsnittar och skagenröra till det drack vi en Dom Perignon 2002.
Kändes som en bra start på kvällen

baren.jpg

Till förrätt blev det en halstrad anklever med äppelpurè och inkokta äppelkulor, i glaset körde vi en Sauterne 2009 på halvflaska som blev en perfekt matchning till anklevern.
anklever.jpg
Till varmrätt åt vi lammrack, med hasselbackspotatis, vitlökssmör och friterad persilja. Vinerna hade jag längtat efter länge att får dricka så det var med stor spänning vi öppnade upp Chambertin 47a från Domaine Louis Remy och en Cheval Blanc 53a.
Båda vinerna var levande och jag tyckte att Chambertin passade bäst till lammet, de andra gillade Chevalen bättre så då fick jag nästa hela flaskan Chambertin för mig själv :).
chambertin 47.jpg cheval blanc 53.jpg två glas.jpg
Desserten var dögod och en perfekt avslut på en lättare middag. Jag gjorde en dulce de leche i botten av skålen och toppade med mosade blåbär och hela hallon samt en stor härlig klick med grädde. Här var det meningen att vi skulle ha druckit portvin Fonseca Guimaraens från 1965 men våra gäster var lite trötta och inte lika duktiga på att dricka som oss så det blev inget vin till desserten.
hallon med kola.jpg
Det kändes som ett värdigt avslut på ett ganska tråkigt mat och vinår.
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Det kändes som ett värdigt avslut på ett ganska tråkigt mat och vinår.
Jag avslutade året med dels en jämlarns influensaliknande tvåveckorsomgång samt en tvådagars magtarmurvridande holmgång med större mängder rinnig diarré än jag trodde var möjligt producera.

Det var för oss ett ovärdigt avslut på ett rätt spännande mat-och-vin-år.

Sparar gärna året men byter helst bort slutet :cool:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
En mycket trevlig middag och avslut på 2014:
Visa bifogad bild 3072
Créme NinonVisa bifogad bild 3073
Toast med Kalix-löjrom, tartar på Salma-lax med sesamolja och smörgåskrasse samt mandelpotatis fylld med puré av mandelpotatis smaksatt med störrom. FdP -06 till ovanstående två serveringar.Visa bifogad bild 3074
Visa bifogad bild 3075
Hummer med vaniljsmörsås. Serverad med Girardin 1er Cru Morgeot -07
Visa bifogad bild 3076
Visa bifogad bild 3080
Hängmörad ryggbiff med friterade jordärtskockor, ugnsbakad picklad rödlök, trattkantareller och rödvinssås. Till det Delas Hermitage -09
Visa bifogad bild 3077
Cheesecake med Oreos och nougatsås
Visa bifogad bild 3078
Profiteroles fyllda med vaniljkräm respektive chokladmousse med apelsinzest. Justino Madeira -95 till desserterna.
Visa bifogad bild 3079
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2006
Doftar gula äpplen, citrus, vita blommor, mandel, lite smör, brödigt och en en fin kalkig mineralitet.
I munnen väldigt friskt med ljus frukt och lite smörighet. Lång eftersmak.

Mycket bra! Fin att dricka nu men kommer sannolikt bli bättre. 92+p.

Passade bra till alla förrätter - kanske speciellt till Créme Ninon.

Vincent Girardin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2007

Doftar rikt av bakat gult äpple, bakad citron, tropisk gul frukt, citrongräs, kanderat, brynt smör, vanilj och lite lätt rökig stenig mineralitet.
Smakmässigt samma rika koncentrerade frukt med frisk syra som backar upp.

Väldigt god och enormt komplext! Mycket tillgängligt nu även om det säkert klarar mer lagring. Kvällens vin. 93+p

Som gjort för hummern med vaniljen och smöret.

Delas Hermitage Domaine des Tourettes 2009
Doftar mörkt och rikt av blåbär, mörka körsbär, kryddigt av enbär, peppar och torkade örter. Därtill viol, sötlakrits, blodigt kött, lite jordigt samt lite volatila toner av lösningsmedel.
I munnen mycket koncentrerat och kraftigt med fin stram struktur, kryddighet, frisk syra och rejäla tanniner.

Mycket gott men bör lagras längre. 92p

Gick mycket bra till kötträtten.

Madeiran redan omnämnd i "Idag dricker vi" då det var en öppen flaska så ska inte upprepa mig men den gjorde sig bra nu också :)

Till tolvslaget:
Gosset Grand Rosé
Doftar äppligt; röda äpplen och mycket av dess skal, grapefrukt och brödigt.
Smakmässigt frisk och rödäpplig men lite kartig och knuten.

Bra men inte i samma nivå som övriga viner. 87+p

Overall mycket bra viner och lyckade rätter till. Jag är nöjd :)

Gott nytt år :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Meh?
Oavsett vad jag skriver, så publiceras det inget.
Sannolikt för att @Gurto redan skrivit och bildat allt underbart...

Fråga:
Varför krävs det intrikata sexuella förbindelselänkar med kocken i din värld för att få bli inbjuden? Varför räcker det inte om vi tar med några flaskor gott vin, är relativt belevade, kan traktera flera köksredskap och saknar bokstavsdiagnoser?
 
Last edited:

Gurto

Medlem
Meh?
Oavsett vad jag skriver, så publiceras det inget.
Sannolikt för att @Gurto redan skrivit och bildat allt underbart...

Fråga:
Varför krävs det intrikata sexuella förbindelselänkar med kocken i din värld för att få bli inbjuden? Varför räcker det inte om vi tar med några flaskor gott vin, är relativt belevade, kan traktera flera köksredskap och saknar bokstavsdiagnoser?

Det gällde ju bara nyårsafton :) de flesta andra dagar är det bara att ta med lite bra vin så är min dörr öppen :D Hojta till när vägarna för dig till metropolen Linköping bara.
 

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Jag blev inte medlem för att läsa om andras magproblem. Men här kommer min nyårsmiddag som var den bästa jag ätit och en av de bästa totalt också inklusive alla restaurangbesök.



Meny 2014



Amisar:

Deutz Amour 1999
Kändes som Bolly med hasselnöt och pinot på näsan, när det inte var det så drogs funderingarna till Dompa. Men när man är övertygad om att det är pinot i så är det självklart en BdB. :rolleyes: Har inte druckit detta vin sen lanseringen och vilket uppenbarelse, utvecklas alla Amour på detta sätt så ska jag köpa på mig! Bättre än Comtes 99 som jag drack en vecka innan.
  • Oysters & pearls a la Scandinavia med kalix löjrom. Thomas Kellers på French Laundry signaturrätt fast med löjrom istället för Beluga. new_year_2014-1.jpg
  • Foi Gras parfait med granatäpplegelé. Anklever är väl aldrig fel och det funkar bra med något syrligt som granatäpple. new_year_2014-8.jpg
  • Blini - rödbetsgel, crème fraîche, löjrom och körvel. new_tyear_2014_blini-3.jpg
Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 2003
Typisk rieslingdoft och smak. Däremot var det betydligt sötare än tanken och passade inte riktigt in så vi tänkte spara det till ostarna.

  • Rädisor i kruka med jord, recept René Redzepi NOMA. Inte bara rolig utan himmelskt god också. Trist nog hade rädisorna vissnat innan servering. new_year_2014-12.jpg
  • Sponge cake med Vahlrona choklad. new_year_2014-16.jpg
  • Cryo refresher - Screwdriver tillredd med flytande kväve, var dock för lite juice för att stelna till sorbet... new_year_2014_ln2-1.jpg
Förrätter:

Ca del Bosco Anna Maria 2001
Italiens bästa spumante av de jag provat, detta var min egen flaska men tråkigt nog en av de sämre jag provat. Kändes lite bränd och metallisk istället för mocca och nöt. Någon tyckte den var defekt men det tror jag inte. Syran i vinet passade inte till rätten men däremot passade föregående riesling perfekt och var en av kvällens bästa kombinationer helt otippat. Vilket ledde till att inget fanns kvar till osten.

  • Granita på mandelmjölk med bergamott, kaffe, kapris och vaniljsalt. Recept Bottura Osteria Franscescana. En av mina bästa rätter jag ätit och jag lyckades riktigt bra med att återskapa den! new_year_2014-20.jpg
  • Sushi Surf & turf - råbiff med timjan,rosépeppar, vaktelägg, picklad rödlök, friterad jordärtskocka, ostronemulsion och löjrom. Inspiration från Bhogas råbiff. Detta tillsammans med egen snaps av rosemarin, citronskal och timjan. new_year_2014-25.jpg
Mumm Cordon Rouge Cuvée Limitée Brut 1990
En ordentligt mogen champagne med lite oxiderade toner men ändå bra till framförallt ankleversoppan. Än roligare att dricka detta vin då det tydligen ej görs längre samt att Mumm sällan dricks av mig eller övriga jag träffar.
  • Minkvalscarpaccio med ramslök pesto och ruccola. Rikitgt god blandning och härlig rustik köttsmak. new_year_2014-27.jpg

  • Foie Gras soppa med kronärtskocka chips. new_year_2014-31.jpg

Huvudrätter:

Bellavista Ucellelanda 2009
En riktigt härlig smörig chardonnay med söta pärön, en gissning var Montrachet blint vilket säger en hel del och det är inte en dålig gissning blint.

  • Gös med sparrispurèe picklad morot och burre blanc. Enda fisken och vinet passade utmärkt och fanns även i såsen. new_year_2014-37.jpg

  • Griskind med pilgrimsmussla och kronärtskocka. Så mört att det smälte i munnen, mmm. new_year_2014-41.jpg
Guigal La Landonne 1993 – gissade på Bdx eller Rhone men grönpeppar avslöjade ursprunget även om jag gissade fel. Riktigt bra men ändå en aning lätt på gränsen till syrlig, hade förväntat mig mer men ändå ett av kvällens bästa viner.
  • Ankbröst med rostade hasselnötter och five spice sky. new_year_2014-47.jpg
Montes Folly 2009 ännu en syrah men från Chile. Hade nya världen men knappast sydamerika. En betydligt kraftigare syrah och av vissa ansedd som bättre en La Landonne denna kväll.
  • Vaktelbröst med cheddar och broccoli sås. Osten var något dominant och en av kvällens svagare rätter men det detta säger inte mycket en kväll som denna då nivån var toppklass. new_year_2014-50.jpg

Desserter:

Château Suduiraut 1982
Gissade Tokaij, aj! Ett gott dessertvin men vi alla skämdes för att vi inte uppskattade det mer. Tydligen ett av de bästa viner chambertin druckit.

  • Parmesanglass med prosciutto. new_year_2014-53.jpg
  • Havtornskräm med choklad. new_year_2014-59.jpg
  • Hallonsfär a la Pergola med vaniljglass. new_year_2014-62-2.jpg
Dal Forno Vigna Seré 2003
Gudomlig silkeslen röd passito en av kvällens höjdare och den slog Suduirauten utan tvekan.
  • Chocolate, Caramel and Peanut Bomb. new_year_2014-80.jpg

Ost:


Château Mouton Baronne Philippe 1982 Vad är en kväll utan Bdx!? Klassisk gammal cab med stalltoner och ålder, själv påminde den mig om en Rotchild från 83. Vinet hade nog upplevts än bättre om det hade kommit tidigare på kvällen.

  • Manchego, Gruyere, Beaufort, Valdion, Roquefort, Freiburg & cheddar


Det fanns även praliner men det orkade vi inte!

En middag som slår det mesta både i upplevelse, tid och förberedelser. Alltså endast för seriöst dedikerade nördar och vill någon veta tidsramarna så kom första rätten kl 16 och ostarna åt vi kl 05.:D

Bilder från Jesper och för mer inspiration, bilder och nörderi kolla in hans blogg.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Jag blev inte medlem för att läsa om andras magproblem. Men här kommer min nyårsmiddag som var den bästa jag ätit och en av de bästa totalt också inklusive alla restaurangbesök.



Meny 2014



Amisar:

Deutz Amour 1999
Kändes som Bolly med hasselnöt och pinot på näsan, när det inte var det så drogs funderingarna till Dompa. Men när man är övertygad om att det är pinot i så är det självklart en BdB. :rolleyes: Har inte druckit detta vin sen lanseringen och vilket uppenbarelse, utvecklas alla Amour på detta sätt så ska jag köpa på mig! Bättre än Comtes 99 som jag drack en vecka innan.
  • Oysters & pearls a la Scandinavia med kalix löjrom. Thomas Kellers på French Laundry signaturrätt fast med löjrom istället för Beluga. Visa bifogad bild 3122
  • Foi Gras parfait med granatäpplegelé. Anklever är väl aldrig fel och det funkar bra med något syrligt som granatäpple. Visa bifogad bild 3123
  • Blini - rödbetsgel, crème fraîche, löjrom och körvel. Visa bifogad bild 3124
Egon Müller Scharzhofberger Riesling Spätlese 2003
Typisk rieslingdoft och smak. Däremot var det betydligt sötare än tanken och passade inte riktigt in så vi tänkte spara det till ostarna.

  • Rädisor i kruka med jord, recept René Redzepi NOMA. Inte bara rolig utan himmelskt god också. Trist nog hade rädisorna vissnat innan servering. Visa bifogad bild 3125
  • Sponge cake med Vahlrona choklad. Visa bifogad bild 3126
  • Cryo refresher - Screwdriver tillredd med flytande kväve, var dock för lite juice för att stelna till sorbet... Visa bifogad bild 3127
Förrätter:

Ca del Bosco Anna Maria 2001
Italiens bästa spumante av de jag provat, detta var min egen flaska men tråkigt nog en av de sämre jag provat. Kändes lite bränd och metallisk istället för mocca och nöt. Någon tyckte den var defekt men det tror jag inte. Syran i vinet passade inte till rätten men däremot passade föregående riesling perfekt och var en av kvällens bästa kombinationer helt otippat. Vilket ledde till att inget fanns kvar till osten.

  • Granita på mandelmjölk med bergamott, kaffe, kapris och vaniljsalt. Recept Bottura Osteria Franscescana. En av mina bästa rätter jag ätit och jag lyckades riktigt bra med att återskapa den! Visa bifogad bild 3128
  • Sushi Surf & turf - råbiff med timjan,rosépeppar, vaktelägg, picklad rödlök, friterad jordärtskocka, ostronemulsion och löjrom. Inspiration från Bhogas råbiff. Detta tillsammans med egen snaps av rosemarin, citronskal och timjan. Visa bifogad bild 3129
Mumm Cordon Rouge Cuvée Limitée Brut 1990
En ordentligt mogen champagne med lite oxiderade toner men ändå bra till framförallt ankleversoppan. Än roligare att dricka detta vin då det tydligen ej görs längre samt att Mumm sällan dricks av mig eller övriga jag träffar.

Huvudrätter:

Bellavista Ucellelanda 2009
En riktigt härlig smörig chardonnay med söta pärön, en gissning var Montrachet blint vilket säger en hel del och det är inte en dålig gissning blint.

  • Gös med sparrispurèe picklad morot och burre blanc. Enda fisken och vinet passade utmärkt och fanns även i såsen. Visa bifogad bild 3132

  • Griskind med pilgrimsmussla och kronärtskocka. Så mört att det smälte i munnen, mmm. Visa bifogad bild 3133
Guigal La Landonne 1993 – gissade på Bdx eller Rhone men grönpeppar avslöjade ursprunget även om jag gissade fel. Riktigt bra men ändå en aning lätt på gränsen till syrlig, hade förväntat mig mer men ändå ett av kvällens bästa viner.
Montes Folly 2009 ännu en syrah men från Chile. Hade nya världen men knappast sydamerika. En betydligt kraftigare syrah och av vissa ansedd som bättre en La Landonne denna kväll.
  • Vaktelbröst med cheddar och broccoli sås. Osten var något dominant och en av kvällens svagare rätter men det detta säger inte mycket en kväll som denna då nivån var toppklass. Visa bifogad bild 3135

Desserter:

Château Suduiraut 1982
Gissade Tokaij, aj! Ett gott dessertvin men vi alla skämdes för att vi inte uppskattade det mer. Tydligen ett av de bästa viner chambertin druckit.

Dal Forno Vigna Seré 2003
Gudomlig silkeslen röd passito en av kvällens höjdare och den slog Suduirauten utan tvekan.

Ost:


Château Mouton Baronne Philippe 1982 Vad är en kväll utan Bdx!? Klassisk gammal cab med stalltoner och ålder, själv påminde den mig om en Rotchild från 83. Vinet hade nog upplevts än bättre om det hade kommit tidigare på kvällen.

  • Manchego, Gruyere, Beaufort, Valdion, Roquefort, Freiburg & cheddar


Det fanns även praliner men det orkade vi inte!

En middag som slår det mesta både i upplevelse, tid och förberedelser. Alltså endast för seriöst dedikerade nördar och vill någon veta tidsramarna så kom första rätten kl 16 och ostarna åt vi kl 05.:D

Bilder från Jesper och för mer inspiration, bilder och nörderi kolla in hans blogg.
Fan vilken nyårsmiddag! Känner mig nästan kränkt att jag inte fick en inbjudan. ;) Kul också med ett chilenskt kultvin!
 
Toppen