En mycket trevlig middag och avslut på 2014:
Visa bifogad bild 3072
Créme Ninon
Visa bifogad bild 3073
Toast med Kalix-löjrom, tartar på Salma-lax med sesamolja och smörgåskrasse samt mandelpotatis fylld med puré av mandelpotatis smaksatt med störrom. FdP -06 till ovanstående två serveringar.
Visa bifogad bild 3074
Visa bifogad bild 3075
Hummer med vaniljsmörsås. Serverad med Girardin 1er Cru Morgeot -07
Visa bifogad bild 3076
Visa bifogad bild 3080
Hängmörad ryggbiff med friterade jordärtskockor, ugnsbakad picklad rödlök, trattkantareller och rödvinssås. Till det Delas Hermitage -09
Visa bifogad bild 3077
Cheesecake med Oreos och nougatsås
Visa bifogad bild 3078
Profiteroles fyllda med vaniljkräm respektive chokladmousse med apelsinzest. Justino Madeira -95 till desserterna.
Visa bifogad bild 3079
Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2006
Doftar gula äpplen, citrus, vita blommor, mandel, lite smör, brödigt och en en fin kalkig mineralitet.
I munnen väldigt friskt med ljus frukt och lite smörighet. Lång eftersmak.
Mycket bra! Fin att dricka nu men kommer sannolikt bli bättre. 92+p.
Passade bra till alla förrätter - kanske speciellt till Créme Ninon.
Vincent Girardin Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2007
Doftar rikt av bakat gult äpple, bakad citron, tropisk gul frukt, citrongräs, kanderat, brynt smör, vanilj och lite lätt rökig stenig mineralitet.
Smakmässigt samma rika koncentrerade frukt med frisk syra som backar upp.
Väldigt god och enormt komplext! Mycket tillgängligt nu även om det säkert klarar mer lagring. Kvällens vin. 93+p
Som gjort för hummern med vaniljen och smöret.
Delas Hermitage Domaine des Tourettes 2009
Doftar mörkt och rikt av blåbär, mörka körsbär, kryddigt av enbär, peppar och torkade örter. Därtill viol, sötlakrits, blodigt kött, lite jordigt samt lite volatila toner av lösningsmedel.
I munnen mycket koncentrerat och kraftigt med fin stram struktur, kryddighet, frisk syra och rejäla tanniner.
Mycket gott men bör lagras längre. 92p
Gick mycket bra till kötträtten.
Madeiran redan omnämnd i "Idag dricker vi" då det var en öppen flaska så ska inte upprepa mig men den gjorde sig bra nu också
Till tolvslaget:
Gosset Grand Rosé
Doftar äppligt; röda äpplen och mycket av dess skal, grapefrukt och brödigt.
Smakmässigt frisk och rödäpplig men lite kartig och knuten.
Bra men inte i samma nivå som övriga viner. 87+p
Overall mycket bra viner och lyckade rätter till. Jag är nöjd
Gott nytt år