SV: 10-15 flaskor vin
Många vettiga tips från Gurto. Tänkte komplettera med en del, och huvudsakligen hålla mig till just 100-150 kr - för övrigt ett prisspann där många viner på grundläggande vinkurser brukar hamna, för det är väl ungefär den prisnivå där man i svenskt urval börjar hitta viner som är lite typiska för sin druvsort och sitt ursprung.
Vad gäller vit Bourgogne är Couvent de Jacobins helt OK, men jag skulle kanske hellre rekommendera Les Setilles från Leflaive (
http://www.systembolaget.se/5657).
Tycker att du också ska överväga att prova både torr och halvtorr tysk Riesling. På den torra sidan max 150 kr brukar Christmanns "standard" vara ett säkert kort:
http://www.systembolaget.se/5882
På den halvtorra sidan t.ex. Künstler Kabinett
http://www.systembolaget.se/74687
Tror du dig vara vitvinsfantast och vill lägga tyngdpunkten där tycker jag också att något från Alsace hör till grundkursen. Eftersom du fått tyska rieslingtips borde du då istället prova Gewürztraminer, som är en starkt parfymerad "love it or hate it"-upplevelse. Här skulle jag vilja rekommendera dig någon genuint torr Gewürz så att det helt blir en fråga om vad du tycker om aromerna och inte vad du tycker om restsötman i det förmodat "torra" vinet. (Väldigt många enklare Gewürz drar idag åt det halvtorra, nämligen.) T.ex. den här, men jag har inte provat den på flera årgångar:
http://www.systembolaget.se/2176. Ett alternativ är Trimbach:
http://www.systembolaget.se/82156
Bubbel som inte är Champagne, tja, en del franska Crémant är inte så dumma, t.ex. Crémant de Loire från Langlois -
http://www.systembolaget.se/7404 (har däremot varit med om att en del vanliga Crémant de Alsace och Crémant de Bourgogne är lite ojämna)
Gosset som nämndes är ett bra champagnehus. Vill du komma ner lite i pris tycker jag att bl.a. Pol Roger och Henriot håller mycket klassisk stil på sina standardchampagner. Faktum är att även Castellane för 199 kr (
http://www.systembolaget.se/7557) har mycket av den klassiska champagnekaraktären - intressant att ställa mot en icke-champagne - även om det märks att det är sämre druvkvalitet än de förut nämnda. Går kanske att hitta kooperativ/småproducenter i det lägre prissegmentet som i någon mening är bättre än denna, men förmodligen inte någon som är så typisk i aromerna. Tycker du Champagne är särskilt intressant bör du självklart också prova småodlare och sådant som är gjort på bara en druvsort (Chardonnay resp. Pinot Noir).
Röd Bourgogne i rimlig prisnivå och som inte behöver lagras i ett antal år, tja, Cuvée Margot från Leflaive (
http://www.systembolaget.se/5447) är väl ofta rätt OK om man vill börja på max 150 kr, men jag har inte provat 2011 som distribueras nu. (Några av de som ligger runt 100 kr och kommer från en del större producenter är däremot dödskallemärkta och har gett många nybörjare det felaktiga intrycket att all röd Bourgogne är utspätt blask.)
Flera tycker att Boisset i likhet med andra stora firmor i regionen har ryckt upp sig rejält och att deras röda 2009
r var mycket lyckade. Finns några kvar i beställningssortimentet.
Bouchards Beaune du Château är en "bland-premier cru" som brukar prestera bra i toppårgångar. Fanns förr i SB-butiker, men ligger nu i BS,
http://www.systembolaget.se/72161. Gå däremot inte ner på lägre nivå än så i Bouchards sortiment.
Som ett billigare alternativ till Barolo/Barbaresco kan du prova samma druva (Nebbiolo) från Lombardiet:
http://www.systembolaget.se/32341 - brukar göra sig bra i de lite mer mogna årgångarna, så 2009 som gäller just nu borde vara bra.
Bordeaux kan man också få en uppfattning om till lite lägre pris:
http://www.systembolaget.se/3570, eller något över 150 kr:
http://www.systembolaget.se/99508
Syrah - prova en Crozes-Hermitage. Kooperativet Cave de Tains Crozes har för sitt rimliga pris inte varit så pjåkig i de senaste årgångarna:
http://www.systembolaget.se/2815 Ett alternativ med begränsat fatinslag och kanske lite mer stramhet är Delas:
http://www.systembolaget.se/2800 Guigals variant brukar vara lite fruktigare och lite större i storleken:
http://www.systembolaget.se/2802
Men om du inte är så förtjust i kraftiga/tunga röda viner (menar du mycket frukt och koncentration? mycket tanniner/strävhet? eller mycket alkohol? - du kanske behöver prova för att ringa in din rödvinssmak bättre) så kanske du kunde gå lite lätt på de mera sträva druvsorterna (Nebbiolo, Cabernet Sauvignon, Syrah, Aglianico - den sistnämnda betraktar jag nog ändå som fortsättningskurs) och de från områden som ofta ger viner mycket frukt och alkohol (södra Rhône, hela Nya Världen) av de viner som föreslagits. Skulle du ändra dig avseende detta ska du inte missa "det moderna Spanien" (kanske framför allt Ribera del Duero och Priorat som en start) och Toskana/druvsorten Sangiovese i Italien.
Nåväl, när du sagt som du sagt kunde kanske istället en Beaujolais kanske höra hemma i urvalet istället för ett antal andra. En av de billigare som väl ändå undviker att vara "Noveau" i stil och når upp till skamnivån kan väl vara den här:
http://www.systembolaget.se/5106
Sedan tycker jag att det finns en viss poäng i att prova en halv- eller heltraditionell Rioja tidigt i sin vinprovarkarriär. Anledningen till det är att det är en av få vintyper där det ganska lätt går att få tag på ett rödvin med mognadstoner. Det är ju lika bra att tidigt få veta hur sådana kan kännas (de finns i flera varianter - just fatbehandlingen i traditionell Rioja är lite speciell) och om man gillar dessa aromer, så man börjar lägga undan flaskor från sina favoritregioner i tid.
Lat 42 är den billigaste Gran Reserva bland de som jag skulle betrakta som halvtraditionella:
http://www.systembolaget.se/12679. Vill man ha något pålitligt traditionellt med rejält utvecklade aromer måste man gå upp i pris till någon av dessa två:
http://www.systembolaget.se/72643 eller
http://www.systembolaget.se/7462
Ännu ingen som vågat föreslå Amarone, av rädsla för att bli stämplad?
Denna historiskt och internationellt sett klart udda vintyp som alla frukt- och alkoholtörstiga svenska lådvinsdrickare har fått för sig är den enda vintyp som gäller ("världens bästa viner" eller något liknande) om man väl köper ett vin över 150 kr och som därför ofta utgör mer än hälften av de dyraste rödvinerna i de flesta systembutiker. Ett klassiskt utbrott över den svenska amaronevurmen är denna:
http://gubbrora.taffel.se/2010/02/23/russinelandet/
Själv tycker jag att man också ska prova Amarone, men vill du begränsa dig till 10-15 viner av alla typer och inte gillar kraftiga rödviner bör det absolut vänta till "fortsättningskursen".