This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Kontentan är ju egentligen bara att vinprovning inte är en objektiv vetenskap men det är det väl få som tycker? Frans slår in öppna dörrar. Det hade varit mer intressant om hon skrev om sensorik som ju är en vetenskaplig disciplin.
Det är lite bristfälligt beskrivet om Parkerskalan, då summan av olika bitar blir bara 50 poäng. Varifrån kommer resten av poängen?
Sen undrar jag också, hur många av oss skulle tycka att ett vin som har fått endast 82-85 p är rankad som bra? Eller ett vin som har fått bara 86-89 p mycket bra!
Personligen köper jag nästan aldrig viner som inte har fått minst 88–89 poäng. Jag menar, vad är vitsen? Det finns ganska gott om viner som har fått högre betyg och kostar inte mer.
Så klart! Tänkte inte på det … Och sen är det en annan aspekt också: vem sjutton är intresserad av att veta hur dåligt ett vin är …? Alltså när man delar ut poängen som ligger även under 10p. Ingen normalfuntad människa borde vilja köpa viner som har fått mindre än 13 poäng i betyg, oavsett vad de kostar! Jag försöker själv matcha mina vinköp så att de får oftast 15 poäng eller omkring där, men inte kostar skjortan.Parkerskalan är väl från 50 till 100? Alltså bara 50 poäng att dela ut.
Det här vet jag inte om det har testats på mer erfarna provare, men om man utsätter folk i allmänhet för en blindprovning där de inte ser färgen på vinet så kommer många gissa att vinet är vitt om det serveras svalt och rött om det serveras närmare rumstemp.
Ser framför mig ett kul experiment: Servera samma person två glas av samma vita vin, men där vinet i ena glaset är färgat rött och serveras rumstempererat och vinet i det andra glaset är ofärgat och serveras svalt. Be personen beskriva hur vinerna smakar. Se hur stora skillnader det blir.
För övrigt reagerade jag på hur ett och samma vin, med ganska höga poäng (om nu det spelar roll), beskrevs av tre olika vinskribenter i ett nummer av Decanter som kom i somras. Då var det ändå två MW och även den tredje var såklart mycket van provare och skribent. Hade man bara fått läsa de tre noterna utan att veta att de beskrev samma vin hade man absolut trott att det rört sig om tre olika viner.
Här finns en sajt där man kan läsa artikeln:Har inte läst artikeln men tror de allra flesta seriösa provar blint och då är labeln ju satt ur spel.
Vad gäller färgat vin så är det ju en liten kuggis. Men tror att övning ger färdighet. Om man provar vitt vin och direkt börjar försöka tänka vilka citrusfrukter det doftar/smakar, och om man med röda viner direkt tänker röda/mörka bär - ja, då gör man med största sannolikhet samma fel som när man direkt känner smultron/jordgubbe bara för att vinet är rosa.
Påstår absolut inte att jag är bättre än andra men jag försöker att känna vad vinet doftar, om det innebär att ett vitt vin doftar öl, ett rött vin doftar citrus, och om det går emot alla konventioner eller traditonella SB-noter må så vara.
Personligen köper jag nästan aldrig viner som inte har fått minst 88–89 poäng. Jag menar, vad är vitsen? Det finns ganska gott om viner som har fått högre betyg och kostar inte mer.