magnum
Epernay, Frankrike
Men då blir det väl konstigt att påstå att vinmakaren inte kan ha som ursäkt att vädret var dåligt. Skulle tro att de flesta ¨topp¨producenter kan göra drickbart vin i så länge de får någon skörd. Men många siktar högre än så för sina viner. Jag läser artikeln som så att om man inte gör vin ett år så är man en dålig vinmakare. Om det är så då finns det en uppsjö med dåliga vinmakare i tex Champagne. Selosse inget vin 2000, R&L Legras ingen St Vincent 2002, 2004, 2005, 2006, Salon ingen 1998.....Om man inte producerar något vin så går det heller inte att sätta ett betyg på hur bra/dåliga vinerna är, ej heller ange detta i en årgångstabell. Det samma hade gällt om hela skörden hade strukit med på grund av hagel etc. Bara för att vädret sätter käppar i hjulet så behöver inte det betyda att den mindre del vin som tillverkas är sämre från just det området.
När en producent släpper en årgång som inte uppfattas som riktigt lyckad så har jag aldrig hört någon säga nåt annat än att skörden var svår. inte perfekt etc.