Helen
Medlem
Det pratas ju ofta om när ett vin ska drickas.Tyvärr så glömmer man ju många gånger att skriva ner i sin vinkällarbok när vinet ska ha nått sin topp.
Så nu vill jag dela med mig om följande viner som jag skulle ha haft på middagen i lördags men som jag fick hälla ut. Pga att de har sparats förlänge i vinkällaren.
Man kan väl säga generellt att vita viner från Bourgogne inte håller mer än ca 10 år, med undantag för Montrachet. .
1996 Chabli 1cru Mont de Miillieu från Chablisienne, helt klart over the hill. Grand cruerna kan vara målfoto beroende på producent.
1992 Puligny Montrachet 1cru Les Chamsgains från Roland Maroslavac Leger. Den var perfekt för 3 år sedan
1993 Corton vit grand cru från Domaine Parant. Drack en flaska för ca 1 år sedan och då var den ok. Nu smakar den madeira.
2001 Chassagne Montrachet 1cru Les verger från Michel Collin deleger. TYvärr korkad. De andra jag har druckit har varit bra men de bör drickas nu.
NV champagne Jules Prost 4 årig från vår egna producent Guy delong et fiils (finns inte på systemet). Korkad. Normalt är detta en mycket god skumpa, lite brödig och torr, den är godast när den har legat i 2 år.
Ja som ni ser så blev det 5 flaskor som fick hällas ut.
Räddningen blev följande viner som vi drack.
Champagne Guy delong rose (som är helt ny) han har inte gjort rose förrut. Helt ok rose, lite tunn men det ska bli kul och se hur den blir efter lite lagring.
2004 Bienvenues Batard Montrachet från Jean claude Bachelet. Kvällens höjdpunkt. Producenten är på uppgång och gör väldigt goda Meursaulter och Saunt- Aubin. Vinet var helt perfekt.
1978 Röd Beaune clos des couchereaux från Lous Jadot. Kanongod de första 30 minuterna sedan började vinet att dö i glaset. Då jag hade detta på känn serverade jag inte vinet förrän varmrätten var färdig.
Då jag var osäker på om 78 hade klarat sig paralleldrack vi en italienare, ja det händer nästan aldrig i vårt hem, men gästerna är stora italienfreaks, Tyvärr, jag jobbar på att omvända dem till den mer trevliga Bourgognen.
Det blev en Edizione Farnese inhandlat på Bordershop nu i påsk. Och den var helt ok, ganska kraftig men god. Jag kan tänka mig att dricka den igen.
Till osten drack vi.
1988 Fanseca vintage port inhandlat hos den stora satan SB själv på nybrogatan. Den är faktisk en mycket prisvärd vintage som jag kan rekommendera.
Då vinkällaren tyvärr har väldigt många vita Bourgogner från början av 90 talet så får jag väl vänja mig vid att hälla ut vinet direkt i slasken. SNYFT
Hur ofta händer detta er? och hur många flaskor brukar ni få slänga pga förlång lagring?
Jag får slänga i genomsnitt 1 flaska i veckan.
Nu är jag officiellt medlem på detta trevliga forum. jag ville bli medlem 100 men blev 94e.
Så nu vill jag dela med mig om följande viner som jag skulle ha haft på middagen i lördags men som jag fick hälla ut. Pga att de har sparats förlänge i vinkällaren.
Man kan väl säga generellt att vita viner från Bourgogne inte håller mer än ca 10 år, med undantag för Montrachet. .
1996 Chabli 1cru Mont de Miillieu från Chablisienne, helt klart over the hill. Grand cruerna kan vara målfoto beroende på producent.
1992 Puligny Montrachet 1cru Les Chamsgains från Roland Maroslavac Leger. Den var perfekt för 3 år sedan
1993 Corton vit grand cru från Domaine Parant. Drack en flaska för ca 1 år sedan och då var den ok. Nu smakar den madeira.
2001 Chassagne Montrachet 1cru Les verger från Michel Collin deleger. TYvärr korkad. De andra jag har druckit har varit bra men de bör drickas nu.
NV champagne Jules Prost 4 årig från vår egna producent Guy delong et fiils (finns inte på systemet). Korkad. Normalt är detta en mycket god skumpa, lite brödig och torr, den är godast när den har legat i 2 år.
Ja som ni ser så blev det 5 flaskor som fick hällas ut.
Räddningen blev följande viner som vi drack.
Champagne Guy delong rose (som är helt ny) han har inte gjort rose förrut. Helt ok rose, lite tunn men det ska bli kul och se hur den blir efter lite lagring.
2004 Bienvenues Batard Montrachet från Jean claude Bachelet. Kvällens höjdpunkt. Producenten är på uppgång och gör väldigt goda Meursaulter och Saunt- Aubin. Vinet var helt perfekt.
1978 Röd Beaune clos des couchereaux från Lous Jadot. Kanongod de första 30 minuterna sedan började vinet att dö i glaset. Då jag hade detta på känn serverade jag inte vinet förrän varmrätten var färdig.
Då jag var osäker på om 78 hade klarat sig paralleldrack vi en italienare, ja det händer nästan aldrig i vårt hem, men gästerna är stora italienfreaks, Tyvärr, jag jobbar på att omvända dem till den mer trevliga Bourgognen.
Det blev en Edizione Farnese inhandlat på Bordershop nu i påsk. Och den var helt ok, ganska kraftig men god. Jag kan tänka mig att dricka den igen.
Till osten drack vi.
1988 Fanseca vintage port inhandlat hos den stora satan SB själv på nybrogatan. Den är faktisk en mycket prisvärd vintage som jag kan rekommendera.
Då vinkällaren tyvärr har väldigt många vita Bourgogner från början av 90 talet så får jag väl vänja mig vid att hälla ut vinet direkt i slasken. SNYFT
Hur ofta händer detta er? och hur många flaskor brukar ni få slänga pga förlång lagring?
Jag får slänga i genomsnitt 1 flaska i veckan.
Nu är jag officiellt medlem på detta trevliga forum. jag ville bli medlem 100 men blev 94e.